Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γιατί η ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση ήταν αναπόφευκτη – Για το άλμα των τιμών στο αέριο δεν φταίει μόνο ο Putin, ποιες είναι οι ευθύνες της ΕΕ

Γιατί η ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση ήταν αναπόφευκτη –  Για το άλμα των τιμών στο αέριο δεν φταίει μόνο ο Putin, ποιες είναι οι ευθύνες της ΕΕ
Η εξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσία έδωσε απλώς στον Putin νέα δυναμική για να προωθήσει ορισμένα από τα δικά του συμφέροντα
Σχετικά Άρθρα

Η Ευρώπη βρίσκεται εν μέσω μιας ενεργειακής κρίσης που πρόκειται να γίνει πολύ χειρότερη εάν ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης ενώ η Ουκρανία αποτελεί κρίσιμο μέρος της διαδρομής για τη μεταφορά όλου αυτού του καυσίμου από τη Ρωσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μια σύγκρουση μεταξύ αυτών των δύο βασικών τμημάτων της ευρωπαϊκής αλυσίδας εφοδιασμού ενέργειας θα αποτελούσε σοβαρή απειλή για την ήδη προβληματική ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπη.
Καθώς το ενεργειακό έλλειμμα της Ευρώπης γίνεται όλο και πιο έντονο, το ίδιο συμβαίνει και με την εξάρτηση της ηπείρου από τη Μόσχα για να κρατήσει ανοιχτές τις γραμμές ανεφοδιασμού και να αυξήσει τις αποστολές φυσικού αερίου.

Εκρηκτική άνοδο 330%

Μόλις τον τελευταίο χρόνο, τα εμπόδια της εφοδιαστικής αλυσίδας και οι ελλείψεις καυσίμων οδήγησαν σε μια εκρηκτική άνοδο 330% στις τιμές του φυσικού αερίου σε ολόκληρη την Ευρώπη, πλήττοντας τους καταναλωτές την ίδια στιγμή που η παγκόσμια οικονομία προσπαθεί να ανακάμψει και να προσαρμοστεί στη συνεχιζόμενη πανδημία Covid-19.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις χρειάστηκε να επιβάλουν μέτρα για να αμβλύνουν τις οικονομικές επιπτώσεις από την κρίση στον ενεργειακό εφοδιασμό και μέχρι στιγμής έχουν «δαπανήσει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ προσπαθώντας να προστατεύσουν τους καταναλωτές από τις τιμές ρεκόρ της ενέργειας και τους εαυτούς τους από την οργή των ψηφοφόρων». σύμφωνα με το Reuters.
Επιπλέον, παρά τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Κρεμλίνο όχι μόνο αρνήθηκε να ανοίξει τις στρόφιγγες για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη αλλά στην πραγματικότητα μείωσε τις εξαγωγές προς την Ευρώπη ακριβώς τη στιγμή που η ήπειρος τις χρειάζεται περισσότερο.

O Nord Stream 2

Η εξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσία έδωσε στον Putin νέα δυναμική για να προωθήσει ορισμένα από τα δικά του συμφέροντα, κυρίως τον αγωγό Nord Stream 2, ο οποίος θα επέτρεπε στη Ρωσία να στέλνει υγροποιημένο φυσικό αέριο απευθείας στη Γερμανία (η οποία παίρνει το 50% του φυσικό αέριο από τη Ρωσία) μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, παρακάμπτοντας εξ ολοκλήρου την Ουκρανία.
Αυτός ο αγωγός, ενώ έχει ήδη κατασκευαστεί, δεν μπόρεσε να πάρει το τελικό πράσινο φως για να λειτουργήσει λόγω της έντονης αντιπαράθεσης του Βερολίνου με τη Δύση, με τους ηγέτες της οποίας συμπεριλαμβανομένου του Joe Biden να υποστηρίζουν ότι η κίνηση αυτή θα έδινε πάρα πολύ μεγάλη διαπραγματευτική ισχύ στο Κρεμλίνο, μειώνοντας έτσι περαιτέρω την ενεργειακή ασφάλεια και την γεωπολιτική σταθερότητα της Ευρώπης.

Οι ευθύνες των Ευρωπαίων

Την ώρα πάντως που όλοι δείχνουν τον Putin ως υπεύθυνο για την επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης της Ευρώπης, μένουν στο απυρόβλητο οι ευρωπαικές ενεργειακές πολιτικές που θέτουν την περιοχή σε τόσο επισφαλή θέση.
Τα τελευταία 20 χρόνια, η Ευρώπη έχει σταθερά απορρυθμίσει τον τομέα του φυσικού αερίου και επένδυσε μεγάλα ποσά την επέκταση αγωγών και εγκαταστάσεων LNG με σκοπό να επιτρέψει μια προσέγγιση πιο ελεύθερης αγοράς, αναφέρει το OilPrice.com
Με αυτόν τον τρόπο, εγκατέλειψε το προηγούμενο σύστημα δέσμευσης των μακροπρόθεσμων τιμών και άφησαν την τιμή του φυσικού αερίου να καθορίζεται από την προσφορά και τη ζήτηση.
Έγινε σαφές το 2021 ότι ενώ αυτό το σύστημα επέτρεπε χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου βραχυπρόθεσμα, η Ευρώπη αντιμετώπιζε μεγάλο κίνδυνο καθώς τα αποθέματα φυσικού αερίου άρχισαν να μειώνονται κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
«Μην κατηγορείτε τον Putin για την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης», αναφέρει μια πρόσφατη ανάλυση από το Foreign Policy.
«Ό,τι κι αν συμβεί στην Ουκρανία, αυτός ο χειμώνας δεν είναι μια παρέκκλιση», γράφει ο συνιδρυτής του Columbia Climate School, Jason Bordoff.

Ολοένα και πιο εκτεθειμένη η Ευρώπη

«Ακόμη και αν συνεχίσει να ρέει το ρωσικό φυσικό αέριο, η Ευρώπη θα είναι ολοένα και περισσότερο εκτεθειμένη στην ευμετάβλητη τιμή του εισαγόμενου φυσικού αερίου τα επόμενα χρόνια, εκτός εάν οι ηγέτες της λάβουν μέτρα για να μειώσουν τον κίνδυνο εκτίναξης των τιμών της ενέργειας και να προετοιμαστούν για αναπόφευκτες και απρόβλεπτες διακυμάνσεις στον ενεργειακό εφοδιασμό και χρήση», σημειώνει.
Αυτές οι διακυμάνσεις των τιμών οδήγησαν σε σημαντικές πολιτικές αναταραχές στην Ευρώπη και οδήγησαν τους ηγέτες των χωρών σε λύσεις όπως η μείωση ή και η άρση του ΦΠΑ στους λογαριασμούς ενέργειας των κατοικιών και άλλων έκτακτων μέτρων.
Ωστόσο, αυτές οι προσπάθειες θα υπολείπονται κατά πολύ από αυτό που απαιτείται για την προστασία των Ευρωπαίων καταναλωτών και το πρόβλημα θα επιδεινωθεί.
«Οι αναλυτές της BofA υπολογίζουν ότι τα μέσα νοικοκυριά της Δυτικής Ευρώπης ξόδευαν περίπου 1.200 ευρώ ετησίως σε φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια το 2020», έγραψε το Reuters τον περασμένο μήνα.
«Με βάση τις τρέχουσες τιμές χονδρικής, εκτιμούν ότι θα αυξηθεί κατά 54% στα 1.850 ευρώ».
Είναι βέβαιο ότι οι πρόσφατες ενέργειες του Putin δεν έχουν κάνει τίποτα για να κατευνάσoυν την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης και η ένταση στα ουκρανικά σύνορα πρόκειται να κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα.
Ωστόσο δεν φταίει το Κρεμλίνο για το γεγονός , ότι το ενεργειακό τοπίο της Ευρώπης είναι τόσο ευάλωτο τα τελευταία χρόνια.
Για να επιλύσουν την ενεργειακή κρίση, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να αξιολογήσουν σοβαρά τις δικές τους ενεργειακές πολιτικές.
Η δημιουργία σταθερότητας τιμών και ενεργειακής ασφάλειας θα πρέπει γίνει πιο ουσιαστική τις επόμενες δεκαετίες, καθώς ο κόσμος συνεχώς μεταβάλλεται και κυριαρχεί η αβεβαιότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης