Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σε αντίθεση με τους Έλληνες, οι Γερμανοί δεν ξέρουν τι θα πει «φουσκωμένος» λογαριασμός ρεύματος

Σε αντίθεση με τους Έλληνες, οι Γερμανοί δεν ξέρουν τι θα πει «φουσκωμένος» λογαριασμός ρεύματος
Oι Έλληνες πολίτες να προετοιμάζονται ότι τα τιμολόγια ρεύματος θα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα για τα επόμενα πέντε χρόνια
Σχετικά Άρθρα

Οι Γερμανοί δεν έχουν πληρώσει ούτε ένα ευρώ παραπάνω στους λογαριασμούς ρεύματος παρότι το κόστος παραγωγής της ενέργειας αυξήθηκε τρεις και τέσσερις φορές περισσότερο ενώ οι Έλληνες πολίτες να προετοιμάζονται ότι τα τιμολόγια ρεύματος θα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα για τα επόμενα πέντε χρόνια πριν αρχίσει η αποκλιμάκωση των τιμών.

Παντελής Κάπρος: Σαθρό το σύστημα ανταγωνισμού στην Ενέργεια

Τα συμπεράσματα αυτά αναδείχθηκαν μεταξύ άλλων στη διαδικτυακή ημερίδα που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με τον κ Παντελή Κάπρο, καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας και Επιχειρησιακής Έρευνας στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Η/Υ του ΕΜΠ και πρώτος πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) την περίοδο 2000-2004, ο οποίος κλείνοντας την εκδήλωση έκανε λόγο για «σαθρό σύστημα ανταγωνισμού στον τομέα της ενέργειας».
Ζήτησε από τους αρμόδιους να προχωρήσουν άμεσα τα διμερή συμβόλαια αγοράς ενέργειας μεταξύ των παραγωγών και της βιομηχανίας.
Στη βασική του ομιλία ο κ. Κάπρος έκανε λόγο για «ουρανοκατέβατα κέρδη» για τους παραγωγούς ενέργειας όπως κι όσα πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα για τη μείωση των τιμών του ρεύματος ενώ χαρακτήρισε μύθο ότι το ακριβό ρεύμα προήλθε από τη βιασύνη της Ε.Ε. να κινηθεί πιο γρήγορα στην πράσινη μετάβαση.

Οι Γερμανοί δεν είχαν ούτε 1 ευρώ αύξηση στους λογαριασμούς ρεύματος

Ο κ. Αντώνης Κοντολέων πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ με άριστη γνώση για τα όσα συμβαίνουν στην Γερμανία αποκάλυψε ότι οι Γερμανοί δεν ξέρουν τι θα πει ακριβό ρεύμα και όλο το κόστος από την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου δεν έφτασε ποτέ στον καταναλωτή.
Η παραπάνω πληροφορία είναι μία έμμεση απάντηση γιατί οι Γερμανοί πολιτικοί δεν μπορούν να κατανοήσουν τα αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης για όσα συμβαίνουν με τους λογαριασμούς ρεύματος επ;i ελληνικού εδάφους.
Ορισμένες χώρες επέτρεψαν μόλις το 50% του κόστους της ενέργειας να περάσει στον καταναλωτή σε αντίθεση με όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα, με τους παρόχους ενέργειας να μην αναλαμβάνουν το παραμικρό ρίσκο κι όλο το κόστος να φτάνει στην κατανάλωση.

Η Βιομηχανία χάνει πελάτες στο εξωτερικό λόγω της Ενέργειας

Ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ ανέδειξε ότι η εγχώρια βιομηχανία χάνει πελάτες στο εξωτερικό διότι δεν μπορεί να περάσει το κόστος της ενέργειας στον πελάτη, ο οποίος αρνείται να αποδεχθεί αντίστοιχα κόστη και να κατανοήσει τις ρήτρες αναπροσαρμογής στην τελική τιμή των προϊόντων της βιομηχανίας που προέρχονται από το υψηλό ενεργειακό κόστος που έχει η Ελλάδα.

Πού είναι τα διμερή συμβόλαια ενέργειας;

Θεωρεί ότι άμεσα η Ελλάδα πρέπει να υιοθετήσει τα διμερή συμβόλαια(PPAs) πώλησης ενέργειας από μεγάλους παραγωγούς προς τη βιομηχανία αλλά σταματούν στις τράπεζες που μεσολαβούν για τη χρηματοδότηση της συμφωνίας που φθάνει τα 15 χρόνια ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Ο κ. Κοντολέων εκτίμησε ότι μέχρι τέλος του έτους η βιομηχανία θα έχει το πρώτο συμβόλαιο αναγκαίο για να μη πληρώνει στα 280 ευρώ ανά Mwh.
Το project των διμερών συμβολαίων βασίζεται στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ η οποία θα πάει απευθείας στον πελάτη που είναι η βιομηχανία και η χρηματοδότηση μπορεί να γίνει μόνο μέσα από το τραπεζικό σύστημα.
Στην εκδήλωση έδωσε το παρόν η Elpedison με τον διευθυντή διαχείρισης ενέργειας κ. Ανδρέα Πετροπουλέα, να αναδεικνύει ότι η Ελλάδα δεν είναι η πιο ακριβή χώρα στην ενέργεια όταν αρκετές χώρες χρησιμοποιούν πυρηνική ενεργεία σε ποσοστό 50% και η χρήση φυσικού αερίου σε κάποιες χώρες κινείται κάτω από το 20% όταν η Ελλάδα χρησιμοποιεί σε ποσοστό 47% το φυσικό αέριο για την παραγωγή ενέργειας.
Επισημαίνοντας ότι το ενεργειακό μείγμα παραγωγής καθορίζει την πιο ακριβή χώρα.
Οι προβλέψεις του για τη μείωση του κόστους ενέργειας ήταν δυσοίωνες διότι εκτιμά ότι το κόστος ενέργειας θα παραμένει σε υψηλά επίπεδα, επισημαίνοντας ότι οι παραγωγοί ενέργειας βάζουν πλάτη στην συγκράτηση των τιμών κατά 50 ευρώ ανά Mwh,
Ωστόσο ο κ. Πετροπουλέας ενοχοποιεί το καθεστώς ρύπων για την άνοδο των τιμών της ενέργειας λέγοντας ότι «κάποιοι βάζουν το χέρι στις τσέπες των καταναλωτών» δείχνοντας τράπεζες και κερδοσκόπους που σπεκουλάρουν στην άνοδο της τιμής των ρύπων.
Από τα 39 πέρυσι έχει ανέβει στα 89,9 ευρω και ζήτησε την άμεση αντικατάσταση του μηχανισμού.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης