Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ιταλία: Φόρος 10% επί των κερδών για τις ενεργειακές εταιρείες - «Πακέτο» 4,4 δισ. ευρώ για στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών

Ιταλία:  Φόρος  10% επί των κερδών για τις ενεργειακές εταιρείες -  «Πακέτο»  4,4 δισ.  ευρώ για στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών
Οι εταιρείες που αναφέρουν αύξηση καρδών 5 εκατομμυρίων ευρώ και άνω θα αντιμετωπίσουν την εισφορά 10%
Σχετικά Άρθρα

Η Ιταλία πρόκειται να επιβάλει φόρο κερδοφορίας 10% σε ορισμένες ενεργειακές εταιρείες για να χρηματοδοτήσει ένα πακέτο μέτρων ύψους 4,4 δισεκατομμυρίων ευρώ (4,9 δισεκατομμύρια δολάρια) για την προστασία των καταναλωτών και των επιχειρήσεων από την άνοδο των τιμών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg το Σάββατο 10 Μαρτίου 2022.

Κερδοφορία

Η εισφορά θα υπολογιστεί με βάση την αύξηση των κερδών που ανέφεραν οι εταιρείες ενέργειας μεταξύ Οκτωβρίου 2021 και Μαρτίου 2022, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Οι εταιρείες που αναφέρουν αύξηση 5 εκατομμυρίων ευρώ και άνω θα αντιμετωπίσουν την εισφορά 10%, σύμφωνα με προσχέδιο του διατάγματος που αποκάλυψε το Bloomberg News.

H χρηματοδότηση των μέτρων

Τα έσοδα από τον φόρο θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022 χωρίς περαιτέρω διεύρυνση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας.
«Το μεγαλύτερο μέρος των νέων μέτρων δεν θα χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά από εταιρείες ενέργειας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Mario Draghi την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022 κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του σχεδίου.
The energy crisis in Europe - Le portail de référence pour l'espace de  liberté, sécurité et justice
Ενεργειακές προμήθειες

Η Ιταλία εισάγει περίπου το 40% της συνολικής της κατανάλωσης φυσικού αερίου από τη Ρωσία και, όπως πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, παλεύει με την αύξηση του ενεργειακού κόστους μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που προκάλεσε νέα άνοδο στις τιμές του φυσικού αερίου. Η Ρώμη έχει ήδη διαθέσει περισσότερα από 16 δισεκατομμύρια ευρώ για να αμβλύνει τον αντίκτυπο της ανόδου στις τιμές της ενέργειας τον περασμένο χρόνο.
«Φορολογούμε ένα μέρος των έκτακτων κερδών που έχουν πραγματοποιήσει οι παραγωγοί χάρη στο υψηλότερο κόστος της πρώτης ύλης και αναδιανέμουμε αυτά τα κεφάλαια σε εταιρείες και οικογένειες που αγωνίζονται», δήλωσε ο Draghi.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης