Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πετρέλαιο: Εβδομαδιαίο «άλμα» άνω του 12% για το brent, στα 120,65 δολάρια το βαρέλι

Πετρέλαιο: Εβδομαδιαίο «άλμα» άνω του 12% για το brent, στα 120,65 δολάρια το βαρέλι
Εβδομαδιαία κέρδη 10,5% και για το αμερικανικό αργό WTI, στα 113,90 δολάρια το βαρέλι η τιμή
Σχετικά Άρθρα

Με «άλμα» άνω του 12% για το brent και άνω του 10% για το αμερικανικό αργό έκλεισε η εβδομάδα, καθώς αν και η μέρα ξεκίνησε με πτώση, στη συνέχεια οι τιμές του πετρελαίου πήραν την ανιούσα, λόγω της επίθεσης που εξαπέλυσαν οι Χούθι της Υεμένης σε πετρελαϊκή εγκατάσταση στη Σαουδική Αραβία.
Οι τιμές άνοιξαν με πτώση, επειδή κατά την σύνοδο της κορυφής της ΕΕ ξεκαθαρίστηκε ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα επιδιώξουν να επιβάλλουν κυρώσεις επί των εξαγωγών πετρελαίου της Ρωσίας, λόγω της μεγάλης εξάρτησής τους από τις προμήθειες από τη χώρα αυτή.
Αργότερα όμως οι ανησυχίες που έδωσαν ώθηση στην τιμή του πετρελαίου επανήλθαν όταν έγινε γνωστό ότι οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης επιτέθηκαν σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαίου της Aramco στην πόλη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.
«Τα δημοσιεύματα για πλήγμα στη Saudi Aramco έρχονται σε μια στιγμή που ο κίνδυνος εφοδιασμού είναι υψηλότερος από ό,τι ήταν εδώ και χρόνια», σημείωσε στο MarketWatch ο Phil Flynn, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην The Price Futures Group. «Αυτό πρόκειται να επιδεινώσει το έλλειμμα προσφοράς-ζήτησης», πρόσθεσε.
Στο πλαίσιο αυτό, το Brent παράδοσης Μαΐου κατέγραψε άνοδο κατά 1,62 δολάρια ή κατά 1,4% κι έκλεισε στα 120,65 δολάρια το βαρέλι, με τα κέρδη της εβδομάδας να προσεγγίζουν το 12%.
Το αμερικανικό αργό τύπου West Texas Intermediate παράδοσης Μαΐου ενισχύθηκε κατά 1,56 δολάρια ή 1,4% και έκλεισε στα 113,90 δολάρια το βαρέλι, με τα κέρδη της εβδομάδας να φτάνουν στο 10,5%.

Κέρδη και για το αμερικανικό φυσικό αέριο

Εν τω μεταξύ, κέρδη κατέγραψε και το αμερικανικό φυσικό αέριο, με το συμβόλαιο Απριλίου να ενισχύεται κατά 3,2% στα 5,571 δολάρια ανά εκατομμύρια βρετανικές θερμικές μονάδες, διευρύνοντας τα εβδομαδιαία κέρδη του κατά 15%.
Η άνοδος της τιμής του αμερικανικού φυσικού αερίου αποδίδεται στη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, για αύξηση της προμήθειας επιπλέον 15 δισ κυβικών μέτρων αμερικανικού LNG προς την Ευρώπη ετησίως, προκειμένου να ξεκινήσει η απεξάρτησή της από τις ρωσικές εισαγωγές φυσικού αερίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης