Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ο OPEC δεν εγκαταλείπει τη Ρωσία – Οι νέες γεωπολιτικές ισορροπίες στο καρτέλ των παραγωγών πετρελαίου

Ο OPEC δεν εγκαταλείπει τη Ρωσία – Οι νέες γεωπολιτικές ισορροπίες στο καρτέλ των παραγωγών πετρελαίου
Οποιαδήποτε προσδοκία της Δύσης ότι ο OPEC+ θα σπάσει την πετρελαϊκή συμμαχία του με τη Ρωσία με αφορμή την πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία, είναι τουλάχιστον αφελής
Σχετικά Άρθρα

Για το καρτέλ πετρελαίου του OPEC+, οι πόλεμοι αποτελούν μια κανονικότητα, σε αντίθεση με τα ειωθότα στη Δύση.
Στην πραγματικότητα, οι πόλεμοι μεταξύ των μελών του είναι επίσης αρκετά φυσιολογικό φαινόμενο, επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Bloomberg.
Προς επίρρωση του επιχειρήματος, αναφέρεται σε σημαντικά ιστορικά προηγούμενα: Ιράν και το Ιράκ παρέμειναν σύμμαχοι-αντίπαλοι στο πλαίσο του OPEC κατά τη διάρκεια του πολέμου τους το 1980-1988.
Οι υπουργοί πετρελαίου του Ιράκ και του Κουβέιτ κάθισαν στο ίδιο τραπέζι ακόμη και μετά την εισβολή της Βαγδάτης στη γείτονά της το 1990.
Και σήμερα η Σαουδική Αραβία και το Ιράν μιλούν για πετρέλαιο, ακόμη και όταν το Ριάντ λέει ότι η Τεχεράνη υποστηρίζει τους Χούτι της Υεμένης που εκτοξεύουν πυραύλους στο βασίλειο.
Σημειώνεται συναφώς ότι σε αυτό το πλαίσιο, οποιαδήποτε προσδοκία ότι ο OPEC θα ανέστειλε – τουλάχιστον- απλώς τη πετρελαϊκή συμμαχία του με τη Ρωσία για έναν πόλεμο όπως αυτός που διεξάγεται στην Ουκρανία είναι μυωπική.

Βασικός εταίρος

Για την ομάδα των παραγωγών πετρελαίου, η Ρωσία εξακολουθεί να είναι σήμερα βασικός εταίρος.
Οι μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγές χώρες του πλανήτη, που κατέχουν πάνω από το 50% της παγκόσμιας παραγωγής «μαύρου χρυσού», δεν έχουν καμία πρόθεση να συγκρουστούν με τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, ούτε να σταματήσουν τις συνομιλίες μαζί της στο πλαίσιο του OPEC+.
Αυτό εξηγεί σύμφωνα με την ανάλυση του Bloomberγ, σε μεγάλο βαθμό γιατί - παρά τις έντονες πιέσεις των ΗΠΑ- ο OPEC+ αρνείται να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου κρατώντας ενεργά στο παιχνίδι τη Ρωσία, αδιαφορώντας για τις όποιες αντιρρήσεις της Δύση.
 

Οι υφιστάμενες ισορροπίες

Η ερμηνεία του παραπανω γεγονότος δεν σηκώνει αντιρρησεις.
Το πετρέλαιο είναι αποκλειστικά μία επιχειρηματική δραστηριότητα και καμία πολιτική απόφαση ή διαφωνία δεν διαταράσσει αυτή την ισορροπία.
Άλλωστε οι χώρες του OPEC+, έχουν «ζήσει» πολλούς πολέμους και εμπόλεμες συγκρούσεις μεταξύ των μελών κρατών τους, όπως προαναφέρθηκε.
Την εικόνα της σταθερής συμμαχίας με τη Ρωσία έδωσε ο υπουργός Πετρελαίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Suhail Al-Mazrouei, όταν ρωτήθηκε για την πολιτική συνεργασία με τη Μόσχα.
«Το έχουμε ξαναδεί όλο αυτό.
Έχουμε δει κι άλλους πολέμους μέσα στην ομάδα του OPEC» ήταν η απάντησή του.

Η Σαουδική Αραβία «εγκαταλείπει» τις ΗΠΑ

Η Σαουδική Αραβία, η ηγέτιδα δύναμη του καρτέλ, σίγουρα θέλει να διατηρήσει τη σχέση της με τη Ρωσία, την οποία το βασίλειο θεωρεί ένα από τα μεγαλύτερα διπλωματικά του επιτεύγματα.
Τα τελευταία χρόνια η Σαουδική Αραβία, προσπαθεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια ασφαλή απομάκρυνση από την «αγκαλιά» των ΗΠΑ, σε μια εποχή που το Ριάντ και ο Λευκός Οίκος βρίσκονται σε αντίθεση σε πολλά μέτωπα, συνάπτοντας καλές διπλωματικές σχέσεις και με την Κίνα.
Όμως η Ρωσία, είναι και μια ισχυρή πετρελαϊκή δύναμη καθώς φέρνει περισσότερα από 11 εκατομμύρια βαρέλια ημερησία παραγωγής (πάνω από το ένα δέκατο της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου) στον όμιλο του OPEC.

Συμμαχίες και εκτός OPEC και πετροδολάρια

Μαζί με άλλα δύο άλλα κράτη εκτός OPEC που βρίσκονται στην τροχιά της Μόσχας - το Καζακστάν και το Αζερμπαϊτζάν – η παραγωγή αυξάνεται κατά άλλα δύο εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.
Η Σαουδική Αραβία συνειδητοποίησε εδώ και πολύ καιρό ότι χωρίς τη Ρωσία, ο OPEC δεν θα λειτουργούσε και ότι η ροή πετροδολαρίων στα ταμεία της θα κινδύνευε.
Στα απομνημονεύματά του, ο Al-Naimi, που διετέλεσε υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας για δύο δεκαετίες μέχρι το 2016, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι όταν «ένας από τους βοηθούς του τον ρώτησε τον Νοέμβριο του 2014, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Κριμαία, αν υπάρχει πιθανότητα να μειώσει η Ρωσία την παραγωγή πετρελαίου της η απάντηση ήταν «καμία».

Στοχεύει στον έλεγχο των τιμών

Όπως εξηγεί ο Naimi «χωρίς τη Ρωσία, ο OPEC δεν θα μπορεί να διατηρήσει τον έλεγχο των τιμών του πετρελαίου».
«Η αγορά πετρελαίου είναι πολύ μεγαλύτερη από τον OPEC.
Εάν εμείς, η Σαουδική Αραβία ή ο OPEC συνολικά, μειώσουμε την παραγωγή χωρίς τη συμμετοχή μεγάλων μη μελών του, θα θυσιάσουμε τα έσοδα και το μερίδιο μας στην αγορά», αναφέρει ο ίδιος.

H προϊστορία των σχέσεων

Έως το 2016 η Σαουδική Αραβία δεν είχε καταφέρει να προσελκύσει τη Ρωσία στην περίφημη ομάδα του OPEC+.
Χρειάστηκαν προσωπικές συνομιλίες μεταξύ του Σαουδάραβα διαδόχου πρίγκιπα Mohammed bin Salman με τον Vladimir Putin για να ανοίξει ο δρόμος για την ενσωμάτωση της Ρωσίας στον OPEC+. που ελέγχει σήμερα, περισσότερο από το 50% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.

H διπλωματία του πετρελαίου

Και μπορεί, λόγω των αυξημένων τιμών του πετρελαίου, που διαπραγματεύεται πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, ο OPEC+. να διατηρεί σήμερα υψηλά τα έσοδά του και χωρίς τη Ρωσία, η διπλωματία του πετρελαίου όμως, βλέπει μακροπρόθεσμα.
«Στη Σαουδική Αραβία όλοι γνωρίζουν ότι η αγορά του πετρελαίου είναι κυκλική.
Η επόμενη οικονομική ύφεση, που μπορεί να έρθει ακόμη και μέσα στο 2022, θα μπορούσε να ωθήσει την αγορά πετρελαίου σε υπερπροσφορά.

Το πετρέλαιο από το Ιράν και τη Βενεζουέλα

Στο Ριάντ, κανείς δεν πιστεύει ότι το ιρανικό ή το πετρέλαιο της Βενεζουέλας - που παραμένουν υπό αμερικανικές κυρώσεις - θα μείνουν για πάντα έξω από την αγορά.
Τότε η ίδια αγορά που σήμερα πιέζει για επιπλέον παραγωγή μπορεί τελικά να χρειαστεί νέες περικοπές.
Και σε αυτό, το Ριάντ θέλει τη Ρωσία δίπλα του.
Έχοντας περάσει χρόνια φλερτάροντας τη Μόσχα, το βασίλειο δεν πρόκειται να την εγκαταλείψει τώρα.
Oil is entering a New World Order. Here are the big winners and losers |  Fortune
America's oil reserve weapon risks misfiring
Το νέο πλαίσιο των συμμαχιών και η απουσία εναλλακτικής

Άλλωστε η Ρωσία έχει ακόμα ισχυρούς φίλους όπως τη Βραζιλία, την Κίνα, την Ινδία και την Ινδονησία» εκτιμά η Washington Post .
Για τον OPEC+, αυτό σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να αλλάξει την πολιτική του για αύξηση της παραγωγής, πάνω από τα 430.000 βαρέλια την ημέρα τουλάχιστον έως το τέλος του 2022.
Μέχρι τότε, για να έρθει σε ρήξη η Σαουδική Αραβία και οι υπόλοιπες χώρες του OPEC+.με τη Ρωσία, θα χρειαστούν μια καλύτερη εναλλακτική η οποία δεν έχει ακόμη προκύψει.
UAE blasts IEA's finger-wagging over OPEC's responsibility to tight oil  market | S&P Global Commodity Insights
Τι δείχνουν τα τρία σενάρια της UBS για την πορεία του πετρελαίου | Insider
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης