Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ιράκ: Ενδεχομένως και το Μάιο η συμφωνία με την Halliburton για το κοίτασμα φυσικού αερίου Akkas

Ιράκ: Ενδεχομένως και το Μάιο η συμφωνία με την Halliburton για το κοίτασμα φυσικού αερίου Akkas
Τι δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου Ihsan Abdul Jabbar
Σχετικά Άρθρα

ο υπουργικό συμβούλιο του Ιράκ μπορεί να επανενεργοποιήσει μια συμφωνία με τη Halliburton Co. για τη πραγματοποίηση γεωτρήσεων σε ένα δυτικό πεδίο φυσικού αερίου στο Akkas τον επόμενο μήνα, δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου Ihsan Abdul Jabbar στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με το Bloombergσε δημοσίευμά του.

Η απόφαση

Μια συμφωνία με τη Halliburton θα επιτρέψει στο υπουργείο πετρελαίου να λάβει σαφή στοιχεία για την παραγωγική ικανότητα του κοιτάσματος Akkas και μπορεί να καταλήξει σε απόφαση μετά τον ισλαμικό ιερό μήνα του Ραμαζανιού, ο οποίος λήγει στις αρχές Μαΐου, δήλωσε ο υπουργός.

Chevron Corp. και Saudi Aramco

Εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να αναπτύξει το κοίτασμα, το οποίο βρίσκεται σε αδράνεια από τότε που η Βαγδάτη το ανακατέλαβε από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στα τέλη του 2017, θα πρέπει να επιλέξει μια εταιρεία παραγωγής για το έργο.
Οι αξιωματούχοι έχουν συνομιλήσει με τη Chevron Corp. και τη Saudi Aramco για επενδύσεις στην περιοχή.
Αυτό «θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα που θα λάβουμε από τις εργασίες εξερεύνησης και γεώτρησης", δήλωσε ο Abdul Jabbar σε συνέντευξή του στο κανάλι Al-Forat.

Αναθεώρηση συμβάσεων

Ο Abdul Jabbar δήλωσε ότι το 80% των συμβάσεων που υπέγραψε η περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν με πετρελαϊκές εταιρείες είναι σωστές και οι υπόλοιπες πρέπει να αναθεωρηθούν.
Η KRG δεν έχει κανένα πρόβλημα με τις μισές από τις λύσεις που προσέφερε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση για την επίλυση των πετρελαϊκών ζητημάτων στο Κουρδιστάν.
Η κουρδική περιοχή εξάγει 430.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, δήλωσε ο Abdul Jabbar.
Η Βαγδάτη επιδιώκει εδώ και καιρό να θέσει την κουρδική παραγωγή υπό τον έλεγχό της με αντάλλαγμα κεφάλαια από τον εθνικό προϋπολογισμό.
Μια απόφαση του Φεβρουαρίου στο ανώτατο δικαστήριο του Ιράκ επιβεβαίωσε το δικαίωμα της κεντρικής κυβέρνησης στους υδρογονάνθρακες της ημιαυτόνομης περιοχής.
Η KRG δήλωσε ότι τα δικαιώματά της να ελέγχει το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της περιοχής κατοχυρώνονται στο ιρακινό σύνταγμα.

Υψηλές τιμές πετρελαίου


Το Ιράκ θα πουλήσει πιθανότατα το πετρέλαιό του κατά μέσο όρο 106-107 δολάρια το βαρέλι αυτό το μήνα, αν οι τιμές παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα, πρόσθεσε ο υπουργός.
Το υπουργείο πετρελαίου παρέχει 30 εκατομμύρια λίτρα βενζίνης την ημέρα για τοπική κατανάλωση, αριθμό που ο Abdul Jabbar χαρακτήρισε «μεγάλο».
Οι εργασίες για ένα νέο διυλιστήριο στην Καρμπάλα έχουν καθυστερήσει από την Covid-19, αλλά η εγκατάσταση αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το πρώτο τρίμηνο του 2023, πρόσθεσε.
Η χώρα θα συνεχίσει να εισάγει βενζίνη μέχρι το 2024.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης