Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Ρωσία με το φυσικό αέριο ανεβάζει το ρούβλι και πιέζει το ευρώ με το οποίο πληρώνουν οι καταναλωτές ενέργειας

Η Ρωσία με το φυσικό αέριο ανεβάζει το ρούβλι και πιέζει το ευρώ με το οποίο πληρώνουν οι καταναλωτές ενέργειας
Οι εισαγωγές ενέργειας λειτουργούν ως ανάχωμα στην άνοδο της εγχώριας τιμής της Mwh αφού περιορίζουν τα εγχώρια κερδοσκοπικά παιχνίδια.
Σχετικά Άρθρα

Ψύχραιμη στάση έδειξε η εγχώρια αγορά ενεργείας παρά τις απαιτήσεις της Ρωσίας σε Πολωνία και Βουλγαρία να πληρώνουν σε ρούβλια τις ποσότητες φυσικού αερίου που παραλαμβάνουν.
Στην Ελλάδα η τιμή της Mwh ενισχύθηκε οριακά κατά 1,05% .
Aνήλθε σε 241,99 ευρώ και αφορά τις καταναλώσεις ενέργειας που θα γίνουν σήμερα Πέμπτη 28 Απριλίου.
Όμως η ελληνική αγορά παρέμεινε στην κορυφή με τη δεύτερη υψηλότερη τιμή ανά Mwh, αφού προηγήθηκε η Σερβία με 243,20 ευρώ ανά Mwh.
Η χαμηλότερη τιμή ήταν στην Πολωνία 165,92 ευρώ. Η Γερμανία τιμολόγησε το κόστος της Mwh στα 230,15 ευρώ και η Γαλλία στα 230,20 ευρώ.
Η αξία της Mwh στην ελληνική αγορά έκλεισε σε ικανοποιητικά επίπεδα σε σχέση με χθες χάρη στις εισαγωγές ενέργειας που έγιναν από το διασυνδεδεμένο δίκτυο ενέργειας με τις ευρωπαϊκές χώρες.
Συνολικά έγιναν εισαγωγές 36.213 Mwh συμβάλλοντας αποφασιστικά στην συγκράτηση της τιμής όταν μάλιστα οι μονάδες φυσικού αερίου προσέφεραν μόλις 24.009 Mwh. Πρωτεύοντα ρόλο στην παραγωγή ενέργειας είχαν οι μονάδες ΑΠΕ δίνοντας 51.158 Mwh , οι λιγνίτες 10.502 και οι υδροηλεκτρικές μονάδες μόλις 4.027 Mwh .
Οι εισαγωγές ενέργειας λειτουργούν ως ανάχωμα στην άνοδο της εγχώριας τιμής της Mwh αφού περιορίζουν τα εγχώρια κερδοσκοπικά παιχνίδια.

Πως κινήθηκε η προθεσμιακή αγορά του Φυσικού Αερίου

Η χθεσινοβραδινή είδηση για Πολωνία και Βουλγαρία με τη Ρωσία να απαιτεί να πληρώνεται σε ρούβλια , σήμερα η αγορά των προθεσμιακών συμβολαίων της Ολλανδίας άνοιξε με σημαντική ποσοστιαία άνοδο στα 125 ευρώ ανά Mwh για να υποχωρήσει στις 17:30 στα 109 ευρώ ανά Mwh.
Οι τελευταίες εξελίξεις είχαν αρνητικό αντίκτυπο και στη μετοχή της ΔΕΗ που έκλεισε με πτώση 5,51% υποχωρώντας στα 7,83 ευρώ η τιμή της μετοχής.
Η μεσημεριανή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε συνεργασία με τους αρμόδιους υπουργούς δεν έβγαλε ειδήσεις. Οι σχετικές πληροφορίες από τη σύσκεψη ήταν εστιασμένες στην επάρκεια σε ποσότητες φυσικού αερίου, επισημαίνοντας ότι δεν αναμένεται να προκύψει διαταραχή στην προμήθεια της χώρας. Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου έλεγαν ότι οι επόμενες πληρωμές προς την Gazprom πρόκειται να γίνουν το τρίτο 10ημερο του Μαΐου.
Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει ενεργειακά ασφαλής.
Η Πορτογαλία και Ισπανία πήραν το πράσινο φως από την Κομισιόν για πλαφόν στην ενέργεια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση της Πορτογαλίας και της Ισπανίας έκαναν deal με την Κομισιόν, με τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος της Πορτογαλίας Ντουάρτε Κορντέιρο μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες είπε ότι «το ανώτατο όριο τιμών θα είναι κατά μέσο όρο στα 50 ευρώ τους επόμενους 12 μήνες, δήλωσε ο Κορντέιρο μετά τη συνάντηση της ισπανίδας υπουργού Ενέργειας Teresa Ribera και της επικεφαλής της αντιμονοπωλιακής αρχής της ΕΕ, Margrethe Vestager, στις Βρυξέλλες.
Πρόσθεσε ότι «η συνάντηση μας επέτρεψε να καταλήξουμε σε μια πολιτική συμφωνία κατ' αρχήν με τις ισπανικές και πορτογαλικές αρχές, η οποία τους επιτρέπει να λάβουν αναλογικά και προσωρινά μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπέδων τιμών ηλεκτρικής ενέργειας»

Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας ανεβάζουν το ρούβλι

Μπούμερανγκ τα οικονομικά μέτρα κατά της Ρωσίας από το Δύση καθώς το μόνο που πέτυχαν οι εμπνευστές τους ήταν στην άνοδο του νομίσματος της Ρωσίας. Μια εβδομάδα μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία η ισοτιμία του ρουβλίου με το ευρώ κατρακύλησε στα 162,30 ρούβλια έναντι 1 ευρώ. Σήμερα 27 Απριλίου το ρούβλι έχει ανακτήσει το χαμένο έδαφος και η ισοτιμία διαμορφώνεται στα 74,20 ρούβλια προς 1 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς οι Κεντρικές Τράπεζες ψάχνουν να αγοράζουν ρούβλια ενώ στην περίπτωσή που οι ευρωπαϊκές χώρες που αγοράζουν φυσικό αέριο πληρώνονται σε ρούβλια η ισοτιμία του εθνικού νομίσματος της Ρωσίας θα ενισχυθεί περαιτέρω έναντι του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος

Το Κυβερνητικό Εθνικό Σχέδιο για την ενέργεια

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου έχει επεξεργαστεί εναλλακτικές που έχουν να κάνουν με διάφορες πηγές τροφοδοσίας προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος, ανέφερε σε συνέντευξή του υπογραμμίζοντας πως υπάρχει ετοιμότητα για κάθε πιθανή εξέλιξη.
Ανέφερε επίσης πως υπάρχει συντονισμός με τους εταίρους μας, αλλά και ότι στην παρούσα φάση δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.
Ο κ. Οικονόμου είπε ακόμη πως η χώρα μας επεξεργάζεται το δικό της Εθνικό Σχέδιο μιας περισσότερο αποφασιστικής παρέμβασης στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και με ευρύτερο χρονικό ορίζοντα ενώ επανέλαβε πως οι όποιες ενισχύσεις θα κρατήσουν για όσο διάστημα κρατά και η κρίση.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης