Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τα στοιχεία της Eurostat για το φυσικό αέριο δείχνουν άγρια κερδοσκοπία στην ελληνική αγορά

Τα στοιχεία της Eurostat για το φυσικό αέριο δείχνουν άγρια κερδοσκοπία στην ελληνική αγορά
Αγοράζουν στα 180 ευρώ ανά Mwh και πωλούν στα 342,36 ευρώ ανά Mwh.
Σχετικά Άρθρα

«Χρυσάφι» πληρώνουν οι εγχώριοι καταναλωτές το φυσικό αέριο με τους μεταπράτες να εξασφαλίζουν κέρδη έως 96% . Η Euro stat κατατάσσει την Ελλάδα στη δεύτερη θέση με τη υψηλότερη τιμή αφού το φυσικό αέριο σημείωσε αύξηση κατά 96% για το 2021 με τη Βουλγαρία να βρίσκεται στην κορυφή με την τιμή του φυσικού αερίου να είναι ενισχυμένη κατά 103% σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Στην πράξη οι Έλληνες καταναλωτές φυσικού αερίου τόσο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας όσο και για θέρμανση τιμολογούνται με τη δεύτερη υψηλότερη τιμή, όπως αποκάλυψε η Euro stat.
Το συνολικό κόστος του φυσικού για το 2020 ήταν στα 706.300.000 ευρώ με βάση τις ποσότητες που καταναλώθηκαν όταν η μέση τιμή τα 10 ευρώ ανά Mwh και το 2021 εκτοξεύθηκε στο 1,5 δις ευρώ.
Βέβαια το κόστος αγοράς φυσικού αερίου ήταν αρκετά υψηλότερη καθώς η μέση τιμή του διαμορφώθηκε στα 36 ευρώ ανά Mwh πέρυσι. Στις αρχές του 2021 η τιμή του ήταν 18,87 ευρώ ανά Mwh για να εκτοξευθεί στα 180,27 ευρώ ανά Mwh στις 21 Δεκεμβρίου 2021.
Οι τιμές αλλάζουν αλλά οι εγχώριοι μεταπράτες κρατούν τα κέρδη τους στο υψηλότερο επίπεδο καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση.
Το κόστος για τους εγχώριους καταναλωτές με βάση τους υπολογισμούς της Eurostat είναι περισσότερο αφού προσδιορίζεται ως η μέση ποσοστιαία αύξηση κατά 96% για το 2021.
Η τιμή του φυσικού αερίου σύμφωνα με την προθεσμιακή αγορά της Ολλανδίας με τον διακριτικό τίτλο TTF διαμορφώνεται ανά ημέρα. Όταν η τιμή του ήταν στα 100 ευρώ ανά Mwh και η κατανάλωση της ημέρας έδινε 40.000 Mwh το ημερήσιο κόστος ανέρχεται σε 4.000.000 ευρώ ενώ η τιμή πώλησης φυσικού αερίου ανεβαίνει στα 8 .000.000 ευρώ σε μία ημέρα.
Παράδειγμα: Στις 21 Δεκεμβρίου 2021 η τιμή του φυσικού αερίου ήταν στα 180,27 ευρώ ανά Mwh . Η παραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο την ίδια μέρα ήταν στις 97.934 Mwh και το κόστος για τους καταναλωτές διαμορφώθηκε σε 33.528.684 ευρώ.
Το κόστος για την παραγωγή ενέργειας ήταν στα 180,27 ευρώ ενώ οι παραγωγοί ενέργειας πούλησαν κατά 89,9% υψηλότερα σε σχέση με τα αρχικό κόστος αφού η τιμή της Mwh ανήλθε σε 342,36 ευρώ για τις 21 Δεκεμβρίου 2021.
Οι παραγωγοί ενέργειας και οι προμηθευτές φυσικού αερίου για θέρμανση κρατούν σταθερά τα κέρδη τους που φτάνουν στο 96%.
Αν είναι πολλά ή λίγα τα κέρδη τους θα πρέπει να τα εντοπίσουν οι αρμόδιοι αξιοποιώντας τα στοιχεία της Eurostat κάνοντας ελέγχους σε όλη την αλυσίδα του φυσικού αερίου.

Τα στοιχεία της Euro stat δεν συγκινούν τους αρμόδιους.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ όπως και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ποιούν τη νήσσαν στα στοιχεία της Eurostat που εμφανίζουν την Ελλάδα να κερδοσκοπεί σε βάρος των καταναλωτών ενώ η κυβέρνηση αναζητεί τρόπους πως θα περιορίσει το ενεργειακό κόστος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Να σημειωθεί ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχει διαμορφώσει το νομοθετικό πλαίσιο για να παταχθεί η κερδοσκοπία στην αγορά βάζοντας φρένο στη μεταβολή του μικτού περιθωρίου κέρδους.
Ωστόσο η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και η ΡΑΕ ποιούν την νήσσαν καθώς δεν τολμούν να περιορίσουν την κερδοσκοπία στους παραγωγούς ενέργειας και στους προμηθευτές φυσικού αερίου και την ίδια στιγμή το κόστος των μέτρων να πέφτει στους φορολογούμενους καθώς το σχεδιαζόμενο ενεργειακό πακέτο αναμένεται χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό .

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης