Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι χώρες του Κόλπου απoκρούουν τις εκβιαστικές πιέσεις των ΗΠΑ να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου - Κίνδυνος για αυξήσεις 300%

Οι χώρες του Κόλπου απoκρούουν τις εκβιαστικές πιέσεις των ΗΠΑ να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου - Κίνδυνος για αυξήσεις 300%
Ο αμερικανικός νόμος NOPEC μπορεί να στείλει τις τιμές ακόμη ψηλότερα, σημείωσαν
Σχετικά Άρθρα

Οι κορυφαίοι υπουργοί του ΟΠΕΚ έσπευσαν να απαντήσουν στην αμερικανική κίνηση της προετοιμασίας νομοθεσίας με την οποία κατηγορείται ο OPEC για παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού και απάντησαν ότι ανάλογες κινήσεις θα φέρουν μεγαλύτερο χάος στις ενεργειακές αγορές.
Ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Suhail Al Mazrouei δήλωσε συγκεκριμένα στο CNBC ότι ο OPEC στοχοποιείται άδικα λόγω της ενεργειακής κρίσης και ότι η εισαγωγή νομοθεσίας εκ μέρους των ΗΠΑ, προκειμένου να τον πιέσουν να αυξήσει την παραγωγή, μπορεί να οδηγήσει τις τιμές του πετρελαίου να εκτοξευθούν έως και 300%.
«Αν προκαλείς προβλήματα σε ένα σύστημα που λειτουργεί ήδη, πρέπει να προσέξεις τι ζητάς, γιατί αν καταλήξουμε σε μια χαοτική αγορά θα δούμε 200% ή 300% αύξηση στις τιμές που ο κόσμος δεν θα μπορεί να τη διαχειριστεί», είπε ο Suhail Al Mazrouei στο CNBC κατά τη διάρκεια ενός πάνελ στο Παγκόσμιο Συνέδριο Utilities στο Άμπου Ντάμπι.

Τι είναι η αμερικανική νομοθεσία NOPEC

Η Επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα ένα νομοσχέδιο για την Απαγόρευση των Καρτέλ Παραγωγής και Εξαγωγής Πετρελαίου (NOPEC) με πλειοψηφία 17-4.
Το νομοσχέδιο, το οποίο στοχεύει στην προστασία των καταναλωτών και των επιχειρήσεων των ΗΠΑ από τις αυξήσεις των τιμών ενέργειας, ανοίγει το δρόμο για την άσκηση αγωγής κατά του OPEC επειδή μη αυξάνοντας την παραγωγή όπως ζητούν οι ΗΠΑ, ώστε να καλύψει το έλλειμμα προσφοράς που υπάρχει στην αγορά λόγω της επιβολής embargo στο πετρέλαιο της Ρωσίας, οδηγεί εμμέσω, κατά την Ουάσιγκτον, σε αύξηση των παγκόσμιων τιμών του αργού.
Για να τεθεί σε ισχύ η συγκεκριμένη νομοθεσία, πρέπει να ψηφιστεί από την ολομέλεια της Γερουσίας και τη Βουλή και να υπογραφεί από τον πρόεδρο.
Ο Υπουργός Ενέργειας των Εμιράτων αναγνώρισε ότι ορισμένα μέλη του OPEC υπολείπονται των ποσοστώσεων παραγωγής τους, αλλά πρόσθεσε ότι η συμμαχία έχει κάνει το καθήκον της για να καλύψει την παγκόσμια ζήτηση εν μέσω συνεχιζόμενων γεωπολιτικών πιέσεων, δηλαδή του πολέμου στην Ουκρανία.
«Εμείς, ο ΟΠΕΚ+, δεν μπορούμε να αντισταθμίσουμε το 100% της παγκόσμιας απαίτησης», είπε.
«Παράγουμε το μερίδιό μας. Και, στην πραγματικότητα, θα στοιχημάτιζα ότι κάνουμε πολύ περισσότερα».
Στους ίδιους τόνους και ο Υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman, ο οποίος είπε ότι τα μέλη του ΟΠΕΚ και του OPEC+ πρέπει να εργαστούν σε συνεργασία για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης ενεργειακής κρίσης.
«Ανησυχώ πολύ για το ολιστικό ενεργειακό σύστημα που υπάρχει σήμερα», είπε όταν ρωτήθηκε για το νομοσχέδιο NOPEC.
«Ο κόσμος πρέπει να εργαστεί συλλογικά, υπεύθυνα, ολοκληρωμένα για να μας παρέχει και να σώσει την παγκόσμια οικονομία», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης