Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σαουδική Αραβία - ΗΑΕ: Δεν φταίνε οι παραγωγοί για τις υψηλές τιμές του πετρελαίου – Επικίνδυνες κινήσεις από ΗΠΑ

Σαουδική Αραβία - ΗΑΕ: Δεν φταίνε οι παραγωγοί για τις υψηλές τιμές του πετρελαίου – Επικίνδυνες κινήσεις από ΗΠΑ
Εάν περάσει το νομοσχέδιο για τον OPEC στις ΗΠΑ υπάρχει κίνδυνος να τριπλασιαστούν οι τιμές του πετρελαίου
Σχετικά Άρθρα

Δύο κολοσσοί παραγωγής πετρελαίου – η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) – προειδοποίησαν ότι η παγκόσμια προσφορά ενέργειας μειώνεται εν μέσω υψηλών τιμών στα καύσιμα και αυξημένης ζήτησης.
Αξιωματούχοι από τα δύο κράτη της Μέσης Ανατολής εξέδωσαν τις προειδοποιήσεις τους κατά τη διάρκεια της διάσκεψης του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (OPEC) που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα των ΗΑΕ, το Άμπου Ντάμπι στις 10 Μαϊου 2022.
«Ο κόσμος πρέπει να συνειδητοποιήσει την υφιστάμενη πραγματικότητα.
Εξαντλείται η ενεργειακή επέρκεια σε όλα τα επίπεδα.
Είμαι… δεινόσαυρος, αλλά δεν έχω δει ποτέ αυτά τα πράγματα», δήλωσε στο Bloomberg ο πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman, υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας κατά τη διάρκεια της διάσκεψης.
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Ενέργειας των Εμιράτων Suhail al Mazrouei επεσήμανε τις μειωμένες επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα ως παράγοντα που οδηγεί στην αύξηση των τιμών των καυσίμων.
Επισήμανε στο Bloomberg κατά τη διάρκεια της ίδιας συνάντησης ότι χωρίς πρόσθετες παγκόσμιες επενδύσεις, ο OPEC και οι συνδεδεμένες χώρες υπό το έμβλημα του OPEC + δεν θα είναι σε θέση να εγγυηθούν την προμήθεια αργού πετρελαίου για τους πελάτες του.

Δαπάνες για επενδύσεις 

«Εχουμε προειδοποιήσει για την έλλειψη επενδύσεων, [και] ότι η έλλειψη επενδύσεων αφορά πολλές χώρες», δήλωσε ο al Mazrouei.
Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι από τους λίγους πετρελαιοπαραγωγούς γίγαντες που επενδύουν σε μεγαλύτερη παραγωγή.
Για το σκοπό αυτό, και οι δύο χώρες ξοδεύουν δισεκατομμύρια δολάρια για να ενισχύσουν την παραγωγή αργού πετρελαίου κατά δύο εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 2020. Εν τω μεταξύ, άλλοι παραγωγοί παλεύουν με επενδύσεις καθώς τόσο οι δυτικοί μέτοχοι όσο και οι κυβερνήσεις στρέφονται προς την «πράσινη ενέργεια».

Αύξηση παραγωγής 

Ο ΟPEC+ ανακοίνωσε αύξηση 432.000 bpd τον Ιούνιο στις 5 Μαΐου, αλλά η συλλογική ομάδα αγωνίζεται να επιτύχει αυτόν τον στόχο καθώς πολλά μέλη παράγουν αργό πετρέλαιο κάτω από τις ποσοστώσεις τους.
Η τελευταία έρευνα του ΟΠΕΚ+ που διεξήχθη από την S&P Global Commodity Insights διαπίστωσε ότι η ομάδα των κρατών υπολείπεται των στόχων παραγωγής της κατά 2,59 εκατομμύρια bpd τον Απρίλιο.
«Εμείς, ο OPEC+, δεν μπορούμε να αντισταθμίσουμε το 100% της παγκόσμιας απαίτησης.
Πόσο παράγουμε, αυτό είναι το μερίδιό μας.
Και στην πραγματικότητα, θα στοιχημάτιζα ότι κάνουμε πολύ περισσότερα», παρατήρησε ο υπουργός Ενέργειας των Εμιράτων.

«Δεν φταίμε εμείς για τις υψηλές τιμές»

Σύμφωνα με τον al Mazrouei, οι μεγάλοι παραγωγοί αργού πετρελαίου δεν πρέπει να κατηγορηθούν για την άνοδο των τιμών των καυσίμων. Πρόσθεσε ότι αντίθετα θα πρέπει να αναδείξουμε ως αίτια την πολιτικοποίηση της αγοράς πετρελαίου και τους υψηλούς φόρους στα έθνη που εισάγουν προϊόντα του OPEC.
«Λαμβάνουμε ένα κλάσμα από αυτά που βγάζουν οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις από αυτούς τους πρόσθετους φόρους», επισήμανε ο αξιωματούχος των Εμιράτων.

Καταστροφική απόφαση των ΗΠΑ

Τόσο ο al Mazrouei όσο και ο bin Salman κατήγγειλαν επίσης μια νομοθετική πρόταση στο Κογκρέσο των ΗΠΑ με στόχο τον OPEC, εξηγώντας ότι το νομοσχέδιο «θα φέρει μεγαλύτερο χάος στην ήδη πληγείσα αγορά ενέργειας».
Εάν γίνει, το νομοσχέδιο θα μπορούσε να τριπλασιάσει τις τιμές του πετρελαίου, σημείωσε ο υπουργός Ενέργειας των ΗΑΕ.
Το νομοσχέδιο 977 της Γερουσίας των ΗΠΑ ή ο νόμος του 2021 για την απαγόρευση παραγωγής και εξαγωγής πετρελαίου (NOPEC) εγκρίθηκε από τη δικαστική επιτροπή της Γερουσίας στις 5 Μαΐου με ψήφους 17-4.
Με την έγκριση της επιτροπής, το νομοσχέδιο πρέπει τώρα να ψηφιστεί και από τα δύο σώματα του Κογκρέσου προτού ο Πρόεδρος Joe Biden το υπογράψει σε νόμο

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης