Τελευταία Νέα
Ενέργεια

H Kίνα ενισχύει τους ενεργειακούς δεσμούς με τη Ρωσία, συζητά αγορά πετρελαίου - Απέτυχαν οι κυρώσεις της ΕΕ

H Kίνα ενισχύει τους ενεργειακούς δεσμούς με τη Ρωσία, συζητά αγορά πετρελαίου - Απέτυχαν οι κυρώσεις της ΕΕ
To Πεκίνο βρίσκεται σε συζητήσεις με τη Μόσχα για να αγοράσει πρόσθετες προμήθειες
Σχετικά Άρθρα
Τους ενεργειακούς της δεσμούς με τη Ρωσία ετοιμάζεται να ενισχύει η Κίνα, καθώς σκοπεύει να αναπληρώσει τα στρατηγικά της αποθέματα σε αργό πετρέλαιο με φθηνό ρωσικό πετρέλαιο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, την ώρα που η Ευρώπη αναλώνεται σε αδιέξοδες συζητήσεις για την επιβολή embargo στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου
To Πεκίνο βρίσκεται σε συζητήσεις με τη Μόσχα για να αγοράσει πρόσθετες προμήθειες, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές που επικαλείται το διεθνές πρακτορείο Ειδήσεων.
Το αργό θα χρησιμοποιηθεί για την πλήρωση των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου της Κίνας και οι συνομιλίες διεξάγονται σε κυβερνητικό επίπεδο με μικρή άμεση ανάμειξη των πετρελαϊκών επιχειρήσεων.

Φτηνό ρωσικό πετρέλαιο

Η τιμή του πετρελαίου έχει κάνει ράλι μετά την εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική Ουκρανία, αλλά η τιμή του αργού της ίδιας της Ρωσίας έχει υποχωρήσει καθώς οι αγοραστές κάνουν ένα βήμα πίσω για να αποφύγουν να βλάψουν τη φήμη τους ή να επηρεαστούν από οικονομικές κυρώσεις.
Αυτό δίνει την ευκαιρία στην Κίνα να αναπληρώσει φτηνά τα τεράστια στρατηγικά της αποθέματα, τα οποία συνήθως αξιοποιούνται σε περιόδους έκτακτης ανάγκης ή ξαφνικών διαταραχών.
Τα υπουργεία Εξωτερικών τόσο της Κίνας όσο και της Ρωσίας δεν ανταποκρίθηκαν αμέσως στο αίτημα για σχολιασμό.
Λεπτομέρειες σχετικά με τους όγκους ή τους όρους μιας πιθανής συμφωνίας δεν έχουν αποφασιστεί ακόμη και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα συναφθεί συμφωνία, ανέφερε πηγή στο Bloomberg.

Απέτυχαν οι κυρώσεις της Ευρώπης

Την ώρα που η Κίνα ετοιμάζεται να ενισχύσει τους ενεργειακούς δεσμούς με τη Ρωσία, η δήλωση του αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης Alexander Novak συνεπάγεται πλήρη αποτυχία των κυρώσεων της Ευρώπης κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία.
Ο Novak
υποστήριξε πως περίπου οι μισοί από τους 54 πελάτες του ρωσικού κολοσσού φυσικού αερίου Gazprom έχουν ανοίξει λογαριασμούς στην Gazprombank με το νέο σύστημα που απαίτησε η Μόσχα και ο πρόεδρος Vladimir Putin.
Όπως είπε ο Novak, ήδη μερικές μεγάλες εταιρείες έχουν ήδη πληρώσει για το ρωσικό αέριο με το νέο σύστημα (με δύο λογαριασμούς ο ένας σε ευρώ/δολάρια και ο δεύτερος σε ρούβλια), ενώ ανέφερε πως η Μόσχα θα γνωρίζει σύντομα οριστικά ποιες εταιρίες πλήρωσαν και ποιες αρνήθηκαν να το κάνουν.
 «Οι πληρωμές για αέριο βάσει κυρίων συμβολαίων είναι προγραμματισμένες ... και υπάρχουν πληροφορίες ότι ορισμένες μεγάλες εταιρίες άνοιξαν ήδη λογαριασμούς, πλήρωσαν (τους λογαριασμούς αερίου) και είναι έτοιμες να πληρώσουν εγκαίρως.
Τις επόμενες λίγες ημέρες θα δούμε έναν τελικό κατάλογο του ποιος πλήρωσε σε ρούβλια και ποιος αρνήθηκε» είπε ο Novak.
Σημειώνεται πως σχεδόν όλα τα συμβόλαια προμήθειας αερίου που έχουν εταιρίες της ΕΕ με την Gazprom είναι σε ευρώ ή δολάρια με την Κομισιόν να έχει διαμηνύσει πως δεν επιτρέπεται το άνοιγμα λογαριασμών σε ρούβλια, καθώς αυτό παραβιάζει τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας.
Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν πως τουλάχιστον 20 ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ανοίξει λογαριασμούς και σε ρούβλια για την προμήθεια του αερίου.
Τον περασμένο Απρίλιο, η Μόσχα διέκοψε την παροχή αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία μετά την άρνησή τους να ικανοποιήσουν την απαίτησή της οι Ευρωπαίοι αγοραστές να αρχίσουν να πληρώνουν για το ρωσικό αέριο σε ρούβλια, προκαλώντας φόβους ότι θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες.

Εάν δεν θέλουν το ρωσικό πετρέλαιο, θα το πάμε αλλού

Ο Novak αναφέρθηκε και στο σενάριο ενός embargo της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο.
«Εάν η Ευρώπη αρνηθεί το ρωσικό πετρέλαιο, η Ρωσία θα το ανακατευθύνει σε άλλες αγορές, από όπου θα μπορούν μετά να το προμηθευτούν οι Ευρωπαίοι καταναλωτές» είπε ο Novak, αναφέροντας πως η Ρωσία έχει ήδη αυξήσει τις εξαγωγές πετρελαίου σε κράτη της Ασίας.
«Το ίδιο πετρέλαιο που αγόραζαν από εμάς, θα το αγοράσουν από αλλού, πληρώνοντας όμως περισσότερο.
Επειδή οι τιμές θα ανέβουν και άλλο» υποστήριξε ο Novak, ο οποίος αναφέρθηκε και στο υψηλότερο κόστος που θα απαιτηθεί για τη δημιουργία νέων υποδομών εφόσον η ΕΕ προμηθευτεί από άλλες αγορές, φυσικό αέριο.
Όπως είπε, το παγκόσμιο ισοζύγιο παραγωγής ενεργειακών πόρων θα παραμείνει.
«Ωστόσο, θα γίνει μια απλή ανακατανομή τους και θα κατευθύνουμε τους ενεργειακούς πόρους μας, φυσικά, σε εκείνες τις αγορές από όπου αυτό το πετρέλαιο θα ανακατευθυνθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σήμερα, παρεμπιπτόντως, αυτό ήδη συμβαίνει.
Αυξήσαμε τον όγκο των προμηθειών στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού», είπε ο Novak, επαναλαμβάνοντας πως η Ρωσία δεν πρόκειται να μείνει από αγορές, καθώς ήδη δημιουργεί νέες αγορές, νέες μεταφορικές διαδρομές, νέες αλυσίδες εφοδιασμού, νέα χρηματοπιστωτικά μέσα, συμπεριλαμβανομένων των διακανονισμών σε εθνικά νομίσματα».
Μάλιστα ο Novak εκτίμησε ότι η κατάσταση στην αγορά ενέργειας στην Ευρώπη θα μπορούσε να είναι χειρότερη το επόμενο έτος από ό,τι είναι τώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης