Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Υποχώρηση στις ρωσικές απαιτήσεις: Γερμανία και Ιταλία επέτρεψαν τις πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια

Υποχώρηση στις ρωσικές απαιτήσεις: Γερμανία και Ιταλία επέτρεψαν τις πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια
Δεν παραβιάζονται οι κυρώσεις, εφόσον οι πληρωμές που κάνουν στην Gazprombank δεν είναι στο ρωσικό νόμισμα
Σχετικά Άρθρα

Η Γερμανία και η Ιταλία ενημέρωσαν τις εταιρείες τους ότι μπορούν να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια για να συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικό φυσικό αέριο χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις κατά της Μόσχας.
Η κίνηση έγινε μετά από συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση
Δύο πηγές δήλωσαν στο Reuters το Σάββατο 21 Μάιου 2022 ότι οι Γερμανοί εισαγωγείς φυσικού αερίου έχουν ενημερωθεί από το Βερολίνο ότι μπορούν να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια για να πληρώσουν για το ρωσικό αέριο χωρίς να παραβιάσουν τις κυρώσεις, εφόσον οι πληρωμές που κάνουν στην Gazprombank δεν είναι στο ρωσικό νόμισμα.
Οι πηγές ανέφεραν ότι η Γερμανία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου στην περιοχή, ενέργησε για το θέμα σε στενό συντονισμό με την ΕΕ.

Η ανακοίνωση της Eni

Η ιταλική κυβέρνηση μίλησε επίσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έλαβε «σαφείς οδηγίες» σχετικά με το πώς να αγοράζει νόμιμα ρωσικό αέριο, δήλωσε στο Reuters ανώτερη κυβερνητική πηγή.
Αυτό συνέβη προτού η ιταλική ενεργειακή εταιρεία Eni ανακοινώσει την Τρίτη ότι είχε ξεκινήσει διαδικασίες για το άνοιγμα δύο λογαριασμών, έναν σε ευρώ και έναν σε ρούβλια, είπε η πηγή.
«Η απόφαση είναι σύμφωνη με όσα κοινοποιήθηκαν από το τμήμα», είπε η πηγή, αναφερόμενη στο τμήμα ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι απαιτήσεις

Η συζήτηση για την απαίτηση της Ρωσίας να πληρώσουν οι ξένοι αγοραστές για το φυσικό αέριο ανοίγοντας δυο λογαριασμούς, ο ένας εκ των οποίων σε ρούβλια έχει δοκιμάσει την αποφασιστικότητα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να τηρήσουν σκληρή γραμμή κατά της Μόσχας.
Η Πολωνία, η Βουλγαρία και η Φινλανδία αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με το αίτημα της Μόσχας και δεν λαμβάνουν πλέον ρωσικό φυσικό αέριο.
Άλλα κράτη μέλη, ωστόσο, εμφανίστηκαν απρόθυμα να κατευθύνουν τις εταιρείες σε ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απώλεια ζωτικών αποθεμάτων ρωσικού φυσικού αερίου που θερμαίνει σπίτια και τροφοδοτεί εργοστάσια.

Γραπτές οδηγίες και θολό νομικό τοπίο

Οι Βρυξέλλες έδωσαν γραπτές οδηγίες για το πώς θα γίνονται οι αγορές χωρίς να παραβιάζονται οι κυρώσεις, αλλά η νομική οδός δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί, καθώς αξιωματούχοι της ΕΕ συμβούλεψαν επίσης τις εταιρείες σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση να μην ανοίγουν λογαριασμούς σε ρούβλια στην Gazprombank.

Ανοικτή πόρτα

Ορισμένοι διπλωμάτες από κράτη μέλη της ΕΕ στις Βρυξέλλες δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι οι ντιρεκτίβες ήταν σκόπιμα ασαφείς για να μπορέσουν οι χώρες να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλι και να συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικό αέριο.
«Έχει κανείς την εντύπωση ότι αφήνει την πόρτα ανοιχτή, επισήμανε ένας διπλωμάτης, σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτό απειλεί να υπονομεύσει την ενότητα της ΕΕ έναντι της Ρωσίας εάν εταιρείες σε ορισμένες χώρες άνοιγαν λογαριασμούς σε ρούβλια και άλλες όχι.

«Δημιουργικής ασάφεια»

«Χρειαζόταν να δημιουργήσουν ένα επίπεδο «δημιουργικής ασάφειας», υπογράμμισε δεύτερος διπλωμάτης, αναφερόμενος στις συμβουλές της Επιτροπής. «Ο σκοπός της δημιουργικής ασάφειας είναι να δημιουργήσει αρκετό χώρο για όλες τις διαφορετικές ερμηνείες».
Η Επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει τις συζητήσεις.
Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε την Πέμπτη  19/5 ότι δεν «συνιστάται» για τις εταιρείες να ανοίγουν λογαριασμούς στο ρούβλι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης