Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πρώην επικεφαλής της Lukoil: Αδύνατον να υποκατασταθεί το ρωσικό πετρέλαιο, το embargo θα προκαλέσει ενεργειακό σοκ στην ΕΕ

Πρώην επικεφαλής της Lukoil: Αδύνατον να υποκατασταθεί το ρωσικό πετρέλαιο, το embargo θα προκαλέσει ενεργειακό σοκ στην ΕΕ

Το embargo θα επέτεινε την πίεση στη Μόσχα αλλά ταυτόχρονα θα επιδείνωνε την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης, σύμφωνα με τον Vagit Alekperov πρώην επικεφαλής της Vagit Alekperov

Σχετικά Άρθρα

Ο πρώην επικεφαλής του δεύτερου μεγαλύτερου ομίλου πετρελαίου της Ρωσίας προειδοποιεί ότι το ρωσικό πετρέλαιο είναι «αδύνατο να αντικατασταθεί» μετά το επαπειλούμενο ευρωπαϊκό embargo και το ενδεχόμενο αυτό θα αποτελούσε «το πιο αρνητικό σενάριο» για όλα τα μέρη.
Ο Vagit Alekperov , ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Lukoil τον περασμένο μήνα αφότου επλήγη από τις δυτικές κυρώσεις, δήλωσε στους Financial Times την Κυριακή 22 Μαϊου ότι οποιαδήποτε κίνηση της ΕΕ για διακοπή των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου θα προκαλέσει «ένα ενεργειακό σοκ για όλους».
«Με την επιβολή κυρώσεων, οι δυτικές χώρες έδωσαν ένα σαφές μήνυμα και δήλωσαν τη θέση τους.
Δεν χρειάζεται περαιτέρω αυστηροποίηση των κυρώσεων», δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος στην πρώτη συνέντευξη Τύπου μετά την παραίτησή του.

Καταστροφική κίνηση

Τα σχόλια του Alekperov έρχονται εν μέσω έντονων συζητήσεων στην ΕΕ - η οποία στηρίζεται στη Ρωσία για το ένα τέταρτο των εισαγωγών πετρελαίου της - για το αν θα επιβληθεί embargo στις εισαγωγές πετρελαίου κίνηση που θα επέτεινε την πίεση στη Μόσχα αλλά ταυτόχρονα θα επιδείνωνε την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης.

Το έκτο κύμα κυρώσεων

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen θέλει η ΕΕ να σταθεί δίπλα στους εταίρους της G7 συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, οι οποίες επέβαλαν κυρώσεις για το πετρέλαιο τον Μάρτιο.
Ωστόσο, η ώθηση να συμπεριληφθεί η απαγόρευση του πετρελαίου στην έκτη δέσμη μέτρων της ΕΕ κατά της Ρωσίας αντιμετώπισε την αντίθεση της Ουγγαρίας, η οποία υποστηρίζει ότι δεν έχει την πολυτέλεια να βρει εναλλακτικές πηγές για να προμηθευτεί καύσιμα.

«Πάγωμα» της προσφοράς

Ο Alekperov αναγνώρισε ότι μια απαγόρευση εισαγωγής πετρελαίου θα σήμαινε ότι «η Ρωσία θα πρέπει να μειώσει την παραγωγή, να «παγώσει» τη δραστηριότητα στα πηγάδια άντλησης, όπως συνέβη στην αρχή της πανδημίας το 2020, επειδή είναι αδύνατο να ανακατευθύνει όλες τις ποσότητες από την Ευρώπη σε άλλες αγορές εν μία νυκτί».
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι για την ΕΕ, «είναι αδύνατο να αντικαταστήσει έναν τόσο μεγάλο εξαγωγέα ενέργειας όπως η Ρωσία, ακόμη και μεσοπρόθεσμα».

Η οικονομική διάσταση

Η κατασκευή νέας υποδομής για τον αναπροσανατολισμό του ρωσικού αργού που ρέει αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη θα χρειαζόταν χρόνια, σημείωσε  ο Alekperov, ιδιαίτερα σε ένα περιβάλλον όπου η παγκόσμια βιομηχανία είχε ήδη χάσει «εκατοντάδες δισεκατομμύρια, ή και  τρισεκατομμύρια δολάρια» επενδύσεων στις πρόσφατες κρίσεις.
«Οι στρατιωτικές συγκρούσεις μπορούν να τελειώσουν γρήγορα, ενώ η ενεργειακή παγκόσμια ασφάλεια έχει καθοριστεί ύστερα από δεκαετίες επενδύσεων και σκληρής δουλειάς πολλών γενεών επαγγελματιών», πρόσθεσε.
«Δεν υπάρχει λόγος να την υπονομεύσουμε ή να την καταστρέψουμε».
EU's Proposed Embargo on Russian Oil to Keep Prices Elevated, Energy News,  Energy, Bunker Ports News Worldwide,
Μακροπρόθεσμες επιπτώσεις

Αναφερόμενος στην απειλή της ενεργειακής ασφάλειας και στην αύξηση των τιμών στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, σημείωσε: «Αυτή δεν είναι μια φυσική διαδικασία, όπως η απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα, και όχι μια βραχυπρόθεσμη κρίση κατανάλωσης όπως στην πανδημία του κορωνοϊού.
Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή ενεργειακή κρίση με αρνητικές μακροπρόθεσμες συνέπειες για όλους τους συμμετέχοντες στην αγορά».
Η Επιτροπή έχει παράσχει δάνεια 2 δισ. ευρώ στην Ουγγαρία και σε άλλα κράτη της Κεντρικής Ευρώπης για να προσαρμόσουν την υποδομή τους ως μέρος του σχεδίου RepowerEU ύψους 210 δισ. ευρώ για την επίτευξη του στόχου της ενεργειακής απεξάτησης από τη Μόσχα.
Russian Oil Revenues Soar Despite Sanctions | OilPrice.com
Who is Who

Ο Alekperov είναι ένα από τα μακροβιότερα στελέχη στις κορυφαίες εταιρίες πετρελαιοειδών στη Ρωσία έως ότου οι κυρώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αυστραλίας εναντίον του τον ώθησαν να παραιτηθεί από τη Lukoil μετά από 30 χρόνια στο τιμόνι.
Με καταγωγή από το Αζερμπαϊτζάν, όπου εργάστηκε ως διαχειριστής κοιτασμάτων πριν μετακομίσει στη Σιβηρία και στη συνέχεια στο σοβιετικό υπουργείο πετρελαίου και φυσικού αερίου, ο Alekperov ίδρυσε τη Lukoil ενώνοντας τρία από τα μεγαλύτερα σοβιετικά κοιτάσματα πετρελαίου το 1991.
Η εταιρεία ήταν στις τρεις πρώτες παγκόσμιες παραγωγούς πετρελαίου το 1992.
Η εταιρείας προχώρησε στον εκσυγχρονισμό της μέσω της ιδιωτικοποίησής της το 1993, της εισαγωγής της στην αγορά του Λονδίνου και της μετάβασης στα διεθνή πρότυπα αναφοράς.
Το LSE ανέστειλε τη διαπραγμάτευση των μετοχών της Lukoil τον Μάρτιο.
Διατηρεί μερίδιο 8,5 % απευθείας ή μέσω οικογενειακών καταπιστευμάτων ή επενδυτικών κεφαλαίων.
Το Forbes υπολόγισε την περιουσία του τον Μάιο σε 22 δισ. δολάρια, από σχεδόν 25 δισ. δολάρια πέρυσι.

Το πλήγμα από τις κυρώσεις

Όπως και άλλες ρωσικές επιχειρήσεις, η Lukoil έχει πληγεί από διάφορα δυτικά μέτρα που στοχεύουν τη ρωσική οικονομία.
Η εταιρεία προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι μπορεί να χρειαστεί να κλείσει τα διυλιστήρια λόγω της μειωμένης ικανότητάς της να πουλά προϊόντα πετρελαίου στο εξωτερικό ή να τα αποθηκεύει στο εσωτερικό.
Απογειώθηκε η οικονομία της Ρωσίας, βουλιάζει αυτή της Ευρώπης! - Ta NEA  online
Στόχος των κυρώσεων

Ο Alekperov έγινε στόχος κυρώσεων καθώς η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου υποστήριξη ότι επωφελείται ή συνεχίζει να υποστηρίζει τη ρωσική κυβέρνηση.
Ωστόσο, επέμεινε ότι η Lukoil και η διαχείρισή της δεν είχαν καμία επιρροή στις πολιτικές αποφάσεις ή διαδικασίες.
Η απόφασή του να παραιτηθεί «λήφθηκε για χάρη της εταιρείας, αν και δεν θα το κρύψω, ήταν θλιβερή για μένα», δήλωσε.
«Βλέπουμε ότι οι κυρώσεις είναι συχνά χαοτικές, συναισθηματικής φύσης», σημείωσε.
«Επηρεάζουν ανθρώπους που δεν παίρνουν πολιτικές αποφάσεις, δεν έχουν πολιτική επιρροή.
Πόσο μάλλον εν αναδείξουμε τα πραγματικά λάθη στην επιβολή κυρώσεων σε φυσικά πρόσωπα, σε επώνυμα, τίτλους ιδιοκτησίας ή λόγους κύρωσης.
Δεν φαίνεται τουλάχιστον σοβαρό από νομική άποψη και αναιρεί τη σημασία αυτών των μέτρων στα μάτια του κοινού», κατέληξε.
India's April crude oil imports at 3-1/2 year high on cheap Russia supply
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης