Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Υπερκέρδη - Ενέργεια: Την ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη διστάζει, η Βρετανία ετοιμάζει έκτακτο φόρο

Υπερκέρδη - Ενέργεια: Την ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη διστάζει, η Βρετανία ετοιμάζει έκτακτο φόρο
Ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Rishi Sunak εξετάζει έκτακτο φόρο στις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας
Την ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη διστάζει να φορολογήσει τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας και πετάει το μπαλάκι στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), η Βρετανία ετοιμάζει την επιβολή έκτακτου φόρου στις εταιρείες του κλάδου.
Ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Rishi Sunak ζήτησε από τους αξιωματούχους να εξετάσουν την επιβολή ενός έκτακτου φόρου στις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και στις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, σύμφωνα με δημοσιεύματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πιθανό να επιβάλει έναν έκτακτο φόρο στις ενεργειακές εταιρείες εάν αποτύχουν να επανεπενδύσουν τα «τεράστια κέρδη» τους στον εγχώριο ενεργειακό εφοδιασμό.
Ωστόσο, ο αναλυτής της RBC John Musk, προειδοποίησε ότι η επιβολή εντός έκτακτου φόρου, αποτελεί μία κοντόφθαλμη επιλογή, η οποία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο μελλοντικές επενδύσεις στην ενέργεια, ύψους πολλών δισ.

Πιέσεις από τους Εργατικούς, αντιρρήσεις από τους Τόρις

Το Εργατικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλεί την κυβέρνηση να επιβάλει τον φόρο στα κέρδη των παραγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου, ο οποίος θα προσθέσει επιπλέον 10% στον εταιρικό φόρο επί των κερδών των εταιρειών πέρα ​​από το 40% που πλήρωναν.
Αρκετοί υπουργοί της κυβέρνησης έχουν εκφράσει ανοιχτά την αντίθεσή τους στην ιδέα, αλλά ο υπουργός Οικονομικών Rishi Sunak δεν το απέκλεισε.
Ο Simon Clarke, γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, προειδοποίησε τις ενεργειακές εταιρείες ότι ο φόρος θα μπορούσε να επιβληθεί εάν δεν επενδύσουν περισσότερα στην ανάπτυξη εγχώριων πηγών ενέργειας.
«Ο κλάδος βγάζει τεράστια κέρδη αυτή τη στιγμή. Εάν αυτά τα κέρδη δεν κατευθύνονται με τρόπο που να είναι παραγωγικός για την πραγματική οικονομία, τότε είναι σαφές ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι», δήλωσε ο Clarke στο ραδιόφωνο LBC τη Δευτέρα.
«Αυτό επικοινωνούμε στον κλάδο, ότι προφανώς θέλουμε να δούμε αυτή την επένδυση, πρέπει να δούμε αυτή την επένδυση.
Εάν δεν συμβεί, τότε δεν μπορούμε να αποκλείσουμε έναν έκτακτο φόρο», πρόσθεσε.
Τα σχόλιά του έρχονται αφότου αρκετοί συντηρητικοί υπουργοί εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην ιδέα ενός εφάπαξ έκτακτου φόρου.
Η ρυθμιστική αρχή ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου, ανέφερε σήμερα ότι η τιμή της ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πιθανό να αυξηθεί σε περίπου 2.800 στερλίνες τον Οκτώβριο, από 1.971 στερλίνες σήμερα.
Αυτό θα σήμαινε αύξηση 42% στο ανώτατο όριο τιμών, πάνω από την εκτίμηση της Goldman Sachs για 35%.
Η Goldman αναβάθμισε την εκτίμησή της για τον ονομαστικό πληθωρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο στο 10,6% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, από 10,2% σε ετήσια βάση.
UK_2.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης