Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πως «αντιμετωπίζει» η ΔΕΗ την αγωγή της ΕΚΠΟΙΖΩ για τη ρήτρα αναπροσαρμογής

Πως «αντιμετωπίζει» η ΔΕΗ την αγωγή της ΕΚΠΟΙΖΩ για τη ρήτρα αναπροσαρμογής
Με ένα «νομικό τρικ» η ΔΕΗ βάζει στον «πάγο» τη σημερινή εκδίκαση της ΕΚΠΟΙΖΩ με τη συλλογική αγωγή κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς  ρεύματος της επιχείρησης
Σχετικά Άρθρα

Το «νομικό τρικ» της διοίκησης της ΔΕΗ για πιλοτική δίκη στον Άρειο Πάγο βάζει στον «πάγο» τη σημερινή εκδίκαση της ΕΚΠΟΙΖΩ με τη συλλογική αγωγή κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος της επιχείρησης που να σημειωθεί είχε κατατεθεί από τις αρχές Μαΐου.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι νομικοί της ΔΕΗ που θα εκπροσωπούν την επιχείρηση θα ζητήσουν την αναβολή εκδίκασης της υπόθεσης με το επιχείρημα ότι η διοίκηση της ΔΕΗ έχει ζητήσει την πιλοτική δίκη με το ίδιο περιεχόμενο από τον Άρειο Πάγο.
Η συλλογική αγωγή της ΕΚΠΟΙΖΩ θα συζητηθεί σήμερα στο Πρωτοδικείο Αθηνών με τους νομικούς της καταναλωτικής οργάνωσης να εμφανίζονται έτοιμοι με νομικά επιχειρήματα να ακυρώσουν στην πράξη το αίτημα της αναβολής της υπόθεσης.
Η δικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών όμως θα καθορίσει την πορεία της υπόθεσης.
Ο δικηγόρος Βίκτωρας Τσιαφούτης που χειρίζεται την υπόθεση της συλλογικής αγωγής λέει στο BN ότι η επιλογή της ΔΕΗ να πάει σε πιλοτική δίκη για την ρήτρα αναπροσαρμογής στον Άρειο Πάγο πιθανότητα να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα από το προσδοκώμενο σε ότι αφορά την ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης.
Προσθέτει ότι στην περίπτωση αυτή τα πρωτοβάθμια δικαστήρια θα αναβάλουν αντίστοιχες υποθέσεις καθώς θα αναμένουν την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η δικηγόρος από τη Θεσσαλονίκη κα Αριάδνη Νούκα που χειρίζεται αντίστοιχες υποθέσεις στα Δικαστήρια με τη ρήτρα αναπροσαρμογής, επισημαίνοντας ότι η νομική επιλογή της ΔΕΗ να προσέλθει στον Άρειο Πάγο, θα σταματήσει αντίστοιχες προσφυγές στη Δικαιοσύνη ενώ για την υπόθεση της ΕΚΠΟΙΖΩ, προεξοφλεί ότι θα αναβληθεί.
Η πιλοτική δίκη έχει τεθεί σε εφαρμογή από το 2010 και έχει αξιοποιηθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας σε σημαντικές υποθέσεις.
Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης με νομοθετική παρέμβαση δίνει το δικαίωμα για υποθέσεις που οι διαφορές δεν έχουν να κάνουν με το κράτος να συζητούνται στο Άρειο Πάγο.
Η ΔΕΗ άδραξε τη νέα νομική παρέμβαση για να σταματήσει όλες τις υποθέσεις που εισέρχονται στα δικαστήρια.

Πώς εφαρμόστηκε η ρήτρα αναπροσαρμογής από τη ΔΕΗ.

Η διοίκηση της ΔΕΗ με μονομερή απόφαση του διοικητικού συμβουλίου τον Μάιο του 2021 ανακοίνωσε ότι η ρήτρα C02 θα αντικατασταθεί με τη ρήτρα αναπροσαρμογής.
Στην υπόθεση παρενέβη και η ΡΑΕ ανάβοντας το πράσινο φώς για την αλλαγή με το σκεπτικό ότι πρέπει να συγκρίσιμο μέγεθος η ρήτρα αναπροσαρμογής με τους άλλους προμηθευτές που την είχαν συμπεριλάβει στα συμβόλαια με τους πελάτες τους αναφέροντας ότι η τιμή της Kwh θα μεταβληθεί όταν η τιμή της Mwh κινηθεί έξω από το εύρος των 50 με 70 ευρώ η Mwh.
Αντίθετα η ΔΕΗ δεν είχε αντίστοιχα συμβόλαια με τους πελάτες διότι οι συνδέσεις ήταν αρκετών δεκαετιών.
Για να αποφύγει να στείλει συμβόλαια σε περισσότερους από 6 εκατομμύρια καταναλωτές επέλεξε την εύκολη οδό με την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου και έτυχε και τη θετική συνδρομή της ΡΑΕ που ο σκοπός της είναι η προστασία των καταναλωτών.
Βέβαια νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι η νόμιμη οδός ήταν να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για να αλλάξει τα συμβόλαια με τους πελάτες της.
Η διοίκηση του Γιώργου Στάσση προτίμησε τον εύκολο δρόμο και τώρα που ήρθαν οι συλλογικές αγωγές βρήκε «βοήθεια» από την πολιτεία για να σταματήσει τις αγωγές κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης