Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Mario Draghi: Η Επιτροπή της ΕΕ μελετά το ανώτατο όριο τιμών για το εισαγόμενο ρωσικό αέριο

Mario Draghi: Η Επιτροπή της ΕΕ μελετά το ανώτατο όριο τιμών για το εισαγόμενο ρωσικό αέριο
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει το καθορισμό ανώτατου ορίου τιμών για το εισαγόμενο ρωσικό φυσικό αέριο, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Mario Draghi.
Σχετικά Άρθρα

«Η Επιτροπή έλαβε εντολή να μελετήσει τη σκοπιμότητα ενός ανώτατου ορίου τιμών αερίου», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Mario Draghi σε δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο στις Βρυξέλλες.
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να μειώσουν τις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου έως και 90% μέχρι το τέλος του έτους, ξεκινώντας πρώτα να στοχεύουν αποστολές αργού πετρελαίου μέσω δεξαμενόπλοιων.
Η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχική Δημοκρατία εξαιρούνται από το εμπάργκο.
Η ΕΕ μελετά ένα ανώτατο όριο τιμών φυσικού αερίου για να αποφύγει σημαντικά υψηλότερο κόστος σε περίπτωση που η Russia περιορίσει ή διακόψει τη ροή και να περιορίσει τα κέρδη για τη Ρωσία — την ίδια τη χώρα που η Δύση προσπαθεί να τιμωρήσει για την εισβολή της στην Ουκρανία.
Η ρωσική Gazprom έχει ήδη διακόψει τις παροχές αερίου στην Ολλανδική GasTerra, την Orsted της Δανίας, και τη Shell Energy για τη σύμβαση προμήθειας με τη Γερμανία, καθώς οι εταιρείες αυτές αρνήθηκαν να πληρώσουν στην Gazprom ρούβλια σύμφωνα με την τελευταία εντολή. Η κίνηση της Gazprom να διακόψει τις παροχές αερίου ήταν σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενη.
Η Ρωσία έχει επίσης διακόψει τις αποστολές φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, τη Φινλανδία και την Πολωνία λόγω της άρνησής τους να πληρώσουν σε ρούβλια.
Ωστόσο, η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία είναι πρόθυμες να συμμορφωθούν με το αίτημα της Ρωσίας για πληρωμή σε ρούβλια, καθώς έχουν βρει λίγες εναλλακτικές λύσεις για τη μεγάλη ποσότητα ρωσικού φυσικού αερίου στην οποία βασίζονται επί του παρόντος.
Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής George Soros προειδοποίησε την Ευρώπη την προηγούμενη εβδομάδα να διατηρήσει την ψυχραιμία της, αναφέροντας την σχεδόν πλήρη αποθήκευση αερίου της Ρωσίας και την έλλειψη διεξόδων για το φυσικό αέριο της πέρα από την Ευρώπη.
Η Ευρώπη μπορεί τελικά να συμφώνησε σε ένα ρωσικό εμπάργκο πετρελαίου που θα χρειαστεί πολλούς μήνες για να τεθεί σε ισχύ και εξετάζει ανώτατα όρια τιμών φυσικού αερίου για να περιορίσει το ποσό της χρηματοδότησης που παρέχει η ΕΕ στη Ρωσία καθώς συνεχίζει την εισβολή της στην Ουκρανία — αλλά το χρονοδιάγραμμα μέχρι στιγμής δεν έχει εντυπωσιάσει τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης