Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι μηδενικές εκπομπές άνθρακα αποτελούν μέρος της ανθρώπινης ανοησίας – Απάτη οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Οι μηδενικές εκπομπές άνθρακα αποτελούν μέρος της ανθρώπινης ανοησίας – Απάτη οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Σοκάρει μελέτη: Η μετάβαση της ενέργειας σε αιολική και ηλιακή ενέργεια είναι πιο δαπανηρή και περιβαλλοντικά μη βιώσιμη

Στην ανθρώπινη φύση - ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας ή πολιτισμού - αρέσει να ασπάζονται κάθε πεποίθηση που είναι απόλυτη.
Αυτό συμβαίνει επειδή οι απόλυτες πεποιθήσεις είναι απλές, κατανοητές και προσφέρουν μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας.

Αν καταλήξουμε να πιστέψουμε ότι μια συγκεκριμένη ιδέα, μέρος ή ομάδα ανθρώπων είναι είτε όλα καλά είτε όλα άσχημα, τότε εμείς οι άνθρωποι κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας πιστεύοντας ότι έχουμε καταλήξει στην λύση της εξίσωσης.

Μια τέτοια προσέγγιση είναι ψυχολογικά παρηγορητική, επιτρέποντάς μας να νιώθουμε σίγουροι και να έχουμε τον έλεγχο. Όσο περισσότερο έλεγχο αισθανόμαστε, τόσο πιο σίγουροι νιώθουμε.

Τώρα, σκεφτείτε την προπαγάνδα, η οποία είναι, φυσικά, μια ομάδα που καθησυχάζει μια άλλη ομάδα για μια συγκεκριμένη αφήγηση.
Σκεφτείτε ότι αν έχετε αποφασίσει ότι μια ομάδα ανθρώπων είναι όλοι κακοί, τότε το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να μείνετε μακριά τους ή να τους κρατήσετε μακριά σας.
Η ζωή θα γίνει πιο εύκολη.
Εάν αποφασίσετε ότι μια ομάδα ανθρώπων είναι ο εχθρός σας, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κάνετε πόλεμο εναντίον τους και μόλις εξαφανιστούν όλοι, η ζωή θα ήταν σίγουρα καλύτερη, σωστά;

Το πρόβλημα με την απόλυτη σκέψη

Το πρόβλημα με την απόλυτη σκέψη είναι ότι προκαλεί πόνο και ταλαιπωρία στη ζωή του ατόμου που ακολουθεί μια στάση όλα ή τίποτα σε οποιαδήποτε πτυχή της διαδικασίας σκέψης του.
Αυτό συμβαίνει επειδή το άτομο εκτίθεται συστηματικά σε αντιφάσεις με τις πεποιθήσεις του, κάτι που δημιουργεί μια αίσθηση απειλής για την κοσμοθεωρία του.

Οι μηδενικοί ρύποι

Γι' αυτό είναι επικίνδυνες οι δηλώσεις των κυβερνήσεων για τις μηδενικές εκπομπές άνθρακα.
Επειδή είναι απόλυτες, επιτρέπουν τη δαιμονοποίηση, και ως εκ τούτου την εξάλειψη οποιουδήποτε αντιτίθεται σε αυτήν την αφήγηση.
Όσοι αμφισβητούν προκαλούν οργή όσοι αμφισβητούν το βασικό αφήγημα στοχοποιούνται, μια υστερία κατακλύζει τις κοινωνίες όταν αρχίζει να κυριαρχεί το κυρίαρχο αφήγημα.

Οι εκπομπές CO2 απέναντι στις «ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» και στο «αειφόρο» μέλλον…

Ποτέ στην ιστορία του ανθρώπου δεν έχουμε μεταβεί από μια σύνθετη μορφή ενέργειας σε μια πολύ πιο διαφορετική, από τα ορυκτά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η ενέργεια που κινεί τον κόσμο συνέβαλλε στην

Υψηλότερη παραγωγικότητα
Μειωμένος πληθωρισμός
Αύξηση του βιοτικού επιπέδου

Η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα προκαλέσουν

Χαμηλότερη παραγωγικότητα
Αυξημένο πληθωρισμός
Πτώση του βιοτικού επιπέδου

Απόδοση των επενδύσεων ενέργειας (EROI)

Εξετάζοντας από καθαρά επενδυτική σκοπιά, θα πρέπει να δούμε την ενεργειακή απόδοση της επένδυσης.
Οι υποστηρικτές της ηλιακής ενέργειας θα επισημάνουν ότι η ηλιακή ενέργεια παράγει αξιοπρεπείς ποσότητες ενέργειας.
Αυτό που συχνά παραλείπεται είναι ότι οι αριθμοί που χρησιμοποιούνται για να το υποστηρίξουν είναι ότι η ήλιος ως πηγή ενέργειας δεν είναι συνεχής.
Αυτό είναι ένα πρόβλημα δεδομένου ότι η ηλιακή ενέργεια δεν λειτουργεί όταν ο ήλιος δεν λάμπει, π.χ. σε μια συννεφιασμένη ή βροχερή μέρα καθώς και τη νύχτα.
Και αυτή είναι η στιγμή που η μαζική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να καλύψει την έλλειψη ηλιακής ενέργειας.

Εάν μια πηγή παράγει ηλεκτρική ενέργεια σε χρόνο που δεν συνάδει με τη ζήτηση, η τιμή στην οποία μπορεί να πουληθεί μπορεί συχνά να είναι αρνητική.
Είναι σαν να προσπαθείς να πουλήσεις έναν κρύο καπουτσίνο στις 3 το μεσημέρι.
Θέλεις ζεστό και στις 7 το πρωί...

Ωστόσο, για να έχουμε μια αληθινή αντανάκλαση του συνολικού κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, πρέπει να λάβουμε υπόψη το κόστος αποθήκευσης και παράδοσης για να λάβουμε το EROI (ενεργειακή απόδοση επένδυσης).
Εάν το μελλοντικό EROI θα είναι χαμηλότερο από οποιοδήποτε προηγούμενο EROI ηλεκτρικής ενέργειας (και θα οφείλεται σε πιο δαπανηρές, λιγότερο πυκνές και λιγότερο αποτελεσματικές πηγές ενέργειας), τότε μπορούμε να περιμένουμε χαμηλότερη παραγωγικότητα, υψηλότερο κόστος, υψηλότερο πληθωρισμό και χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο.

Υποδομές

Ένα άλλο θέμα που απαιτεί προσοχή είναι ότι η ηλιακή και η αιολική ενέργεια απαιτούν υποδομές για την κατασκευή που στηρίζονται στα ορυκτά καύσιμα.
Αυτές οι ανεμογεννήτριες απαιτούν πολύ χάλυβα.
Για την παραγωγή χάλυβα χρειαζόμαστε ορυχεία σιδηρομεταλλεύματος και άνθρακα για να σχηματίσουμε τον χάλυβα.
Μετά είναι το σκυρόδεμα και ο γραφίτης.
Όλα αυτά πρέπει να εξορυχθούν, να μεταφερθούν στην επιφάνεια της γης, να μεταφερθούν με φορτηγά, να αποσταλούν, να σφυρηλατηθούν και ούτω καθεξής.
Όλες αυτές οι διαδικασίες είναι, αν το καλοσκεφτείτε, συστατικά της ενεργειακής πυκνότητας.

Σοκάρει μελέτη: Η μετάβαση της ενέργειας σε αιολική και ηλιακή ενέργεια είναι πιο δαπανηρή και περιβαλλοντικά μη βιώσιμη

Οι περιβαλλοντολόγοι, η κυβέρνηση Biden στις ΗΠΑ και κράτη στην Ευρώπη, πιέζουν για μια δραστική ενεργειακή μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, λέγοντας ότι είναι φθηνότερη και θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι, αν ληφθούν υπόψη όλα τα κόστη, η αιολική και η ηλιακή ενέργεια είναι στην πραγματικότητα πολύ πιο ακριβή για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και μια τέτοια μετάβαση θα ήταν περιβαλλοντικά μη βιώσιμη.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Ιουνίου του Journal of Management and Sustainability, από το Canadian Center of Science and Education καταλήγει στα εξής συμπέρασμα…

«Εισάγουμε και περιγράφουμε τη μεθοδολογία για τον προσδιορισμό του πλήρους κόστους ηλεκτρικής ενέργειας (FCOE) ή του πλήρους κόστους για την κοινωνία.
Η FCOE εξηγεί γιατί η αιολική και η ηλιακή ενέργεια δεν είναι φθηνότερα από τα συμβατικά καύσιμα και στην πραγματικότητα γίνονται πιο ακριβά όσο μεγαλύτερη είναι η διείσδυσή τους στο ενεργειακό σύστημα», επισήμανε η μελέτη, η οποία επικεντρώνεται στην ηλεκτρική ενέργεια, επειδή η ηλεκτροδότηση της ενέργειας βρίσκεται στο επίκεντρο της τρέχουσας ενεργειακής πολιτικής.

Οι επιστήμονες κατηγοριοποίησαν δέκα παράγοντες κόστους, συμπεριλαμβανομένου του κόστους κατασκευής, καυσίμου, λειτουργίας, μεταφοράς, αποθήκευσης, εφεδρικής αποθήκευσης, εκπομπών, ανακύκλωσης και τρεις άλλες μετρήσεις: εισροή υλικού ανά μονάδα υπηρεσίας, διάρκεια ζωής του εξοπλισμού και απόδοση της επένδυσης στην ενέργεια.

Οι επιστήμονες της μελέτης είχαν πραγματοποιήσει περισσότερες από 70 συνεντεύξεις παγκοσμίως τα τελευταία 3 χρόνια με διάφορα υπουργεία, κυβερνητικούς οργανισμούς, πανεπιστήμια και βιομηχανικούς ομίλους.
Ωστόσο, καμία οντότητα, συμπεριλαμβανομένων των μέσων ενημέρωσης, δεν έχει εξετάσει πλήρως τις 10 κατηγορίες ταυτόχρονα.

«Όταν εξετάζουμε τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των ενεργειακών μας συστημάτων, πρέπει να εξετάσουμε ολόκληρη την αλυσίδα», είπε ο Dr. Lars Schernikau σε ομιλίες του SAGE τον Μάιο.
Ο Schernikau είναι ειδικευμένος στα θέματα ενέργειας.

«Υπάρχει μια παραγωγή πρώτων υλών που πρέπει να εξετάσουμε.
Υπάρχει επεξεργασία πρώτων υλών που πρέπει να εξετάσουμε. Υπάρχει μεταφορά πρώτων υλών και προϊόντων που πρέπει να εξετάσουμε.
Φυσικά, υπάρχει η πραγματική λειτουργία, η καύση των υλικών, ότι κι αν κάνουμε με την παραγωγή.
Και μετά είναι η ανακύκλωση.
Αυτά είναι λοιπόν τα κύρια βήματα στα οποία πρέπει να λάβουμε υπόψη μας στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις».

Ο Schernikau είπε ότι υπάρχουν επίσης ζητήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη, όπως η ενεργειακή απόδοση, η απόδοση υλικών, η αποθήκευση, η απαίτηση για απόβλητα, η επίδραση στη ζωή των ζώων και των φυτών και η επίδραση στην υγεία και την ασφάλεια.

«Η αιολική και η ηλιακή έχουν μηδενικό CO2;
Γιατί; Επειδή κατά την καύση, δεν παράγουν CO2.
Αλλά όταν κοιτάτε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας, παράγουν πολύ CO2», ανέφερε ο Schernikau.

Σε ένα διάγραμμα που έφτιαξαν οι επιστήμονες της μελέτης, για να παραχθεί ένα τεραβάτ (TW, 1.000 γιγαβάτ ή ένα τρισεκατομμύριο watt) ηλεκτρικής ενέργειας, οι μεταβλητές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η ηλιακή, η υδροηλεκτρική και η αιολική ενέργεια χρειάζονται πολύ περισσότερη εισροή υλικών από τον συμβατικό άνθρακα και το φυσικό αέριο.

Η μελέτη εισήγαγε την απόδοση της επένδυσης ενέργειας (eROI), η οποία ουσιαστικά μετρά την ενεργειακή απόδοση ενός συστήματος συγκέντρωσης ενέργειας.
Επικαλούμενοι το έργο του Dr. Euan Mearns, η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η σύγχρονη ζωή απαιτεί ελάχιστο eROI 5–7.
Ωστόσο, επεσήμαναν ότι οι περισσότερες ηλιακές και πολλές εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας έχουν χαμηλότερο eROI και δεν είναι αρκετά αποτελεσματικές για να υποστηρίξουν την κοινωνία γενικότερα.

Η εγγενής πρόκληση για τον άνεμο και την ηλιακή ενέργεια είναι η συχνότητα και η χαμηλή ενεργειακή τους πυκνότητα, επεσήμανε η μελέτη.
Γι' αυτό πρακτικά κάθε ανεμογεννήτρια ή ηλιακό πάνελ απαιτεί είτε εφεδρικό σύστημα είτε αποθήκευση που αυξάνει το κόστος του συστήματος.

«Αλλά αν ο κόσμος ήταν, σήμερα, 100% άνεμος, ηλιακός και βιομάζα, θα υπήρχε πρόβλημα.
Δεν θα υπήρχε αρκετή ενέργεια.
Θα καταλήγαμε σε ενεργειακή φτώχεια.
Και αυτό είναι που αρχίζεις να βλέπεις τώρα στην αγορά», ανέφερε ο Schernikau.

Μη βιώσιμες οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Η μελέτη υποστηρίζει πως η πορεία προς περισσότερη αιολική και ηλιακή ηλεκτρική ενέργεια είναι περιβαλλοντικά μη βιώσιμη, λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι «η λιγότερο ενεργειακά αποδοτική λύση».
Το 2019, ο κόσμος είχε 1,5 terrawatts αιολικής και ηλιακής ενέργειας.
Έχει υπολογιστεί ότι θα κατασκευαστούν έργα που θα παράγουν 8,7 terrawatts τα επόμενα 8 χρόνια εστιάζοντας στην αιολική και ηλιακή ενέργεια, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να διπλασιαστούν οι υπάρχουσες υποδομές», όπως έχει προβλέψει η Boston Consulting Group.

«Μέχρι το 2040, θα πρέπει να διπλασιάσουμε ξανά τις υποδομές.
Μέχρι το 2050, θα προσθέσουμε άλλα 7 με 8 terrawatts»,αλλά αυτή η πορεία είναι φιλική προς το περιβάλλον;»

Στις 6 Ιουνίου, ο Biden επικαλέστηκε τον Νόμο Αμυντικής Παραγωγής (DPA) για να επιταχύνει την εγχώρια παραγωγή βασικών τεχνολογιών καθαρής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των ηλιακών συλλεκτών, των αντλιών θερμότητας, των κυψελών καυσίμου και των ηλεκτρολυτών.
Με την επίκληση της DPA, οι κατασκευαστές ηλιακών συλλεκτών και άλλων πράσινων τεχνολογιών θα λαμβάνουν επιχορηγήσεις και δάνεια.
Σύμφωνα με την Clean Energy States Alliance, 21 πολιτείες, η περιφέρεια της Κολούμπια και το Πουέρτο Ρίκο έχουν τώρα στόχους 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή καθαρών μηδενικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, κυρίως μέχρι το 2050. Ο στόχος του Ρόουντ Άιλαντ μπορεί να είναι ο πιο φιλόδοξος: 100% ανανεώσιμες πηγές ενεργειακής ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει να φτάσει σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία έως το 2050—με καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Ορισμένοι Big Techs ανακοίνωσαν επίσης τους δικούς τους στόχους καθαρής ενέργειας, κυρίως η Google, η Microsoft και η Apple.

Πρόσφατα ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας προειδοποίησε ότι η τρέχουσα ενεργειακή κρίση είναι «πολύ μεγαλύτερη» και μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από τα πετρελαϊκά σοκ της δεκαετίας του 1970.
«Εάν οι επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα δεν αυξηθούν σημαντικά και πολύ σύντομα, μια παρατεταμένη παγκόσμια ενεργειακή κρίση θα είναι δύσκολο να αποφευχθεί αυτή τη δεκαετία», αναφέρει η μελέτη.
material-input-electricity-generation-1200x542.png
CALVERTON, NEW YORK - SEPTEMBER 19: An aerial view of solar panels at the Sutter Greenworks Solar Site on September 19, 2021 in Calverton, New York. (Photo by Bruce Bennett/Getty Images)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης