Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο - Bonus σε όσους πετυχαίνουν τους στόχους - Κόφτης στα κλιματιστικά

Εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο - Bonus σε όσους πετυχαίνουν τους στόχους - Κόφτης στα κλιματιστικά
Τα κλιματιστικά το καλοκαίρι δε θα πρέπει να έχουν θερμοκρασία κάτω από 26-27 βαθμούς Κελσίου και το χειμώνα κάτω από 19 βαθμούς Κελσίου.
Σχετικά Άρθρα

Το σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας που θα εφαρμοστεί στο Δημόσιο παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκης και ο υπουργός Εσωτερικών, Μ. Βορίδης.
To σχέδιο περιλαμβάνει οικονομικά κίνητρα και αντικίνητρα για τις δημόσιες υπηρεσίες προβλέποντας bonus για όσους πετυχαίνουν τους στόχους, αλλά και ποινές για όσους δεν πιάσουν τους στόχους, ενώ θα γίνεται έλεγχος στα δημόσια κτίρια για την εφαρμογή του μέτρου με συγκρίσεις των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος του 2021 με αυτούς του 2022.
Επιπλέον, ανακοινώθηκε πως στόχος είναι και ο περιορισμός της κατανάλωσης στους οδικούς φωτισμούς, από τον οποίο μπορεί να προκύψει εξοικονόμηση 18 – 20 εκατ. ευρώ.
Βάσει του σχεδίου, σε πρώτη φάση προβλέπεται να μπει «κόφτης» στα κλιματιστικά στα δημόσια κτίρια.
Συγκεκριμένα, τα κλιματιστικά το καλοκαίρι δε θα πρέπει να έχουν θερμοκρασία κάτω από 26-27 βαθμούς Κελσίου και το χειμώνα κάτω από 19 βαθμούς Κελσίου.

Σκρέκας: Συστηματοποίηση της εξοικονόμησης ενέργειας

Όπως είπε ο κ.Σκρέκας, η κυβέρνηση συστηματοποιεί την προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας, δημιουργώντας ένα ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης ενέργειας, προωθώντας άμεσα μέτρα με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης κατά 10% και κατά 30% έως το 2030 και θεσπίζοντας κίνητρα στους φορείς του δημοσίου για την επίτευξη στόχων εξοικονόμησης ενέργειας.

Σκυλακάκης: Στα 800 εκατ. ευρώ οι δαπάνες του δημοσίου για ενέργεια το 2021

Ο κ.Σκυλακάκης υποστήριξε ότι η δαπάνη του δημοσίου για ενέργεια έφτασε το 2021 χωρίς φόρους και τέλη τα 800 εκατ. ευρώ.
Όπως είπε, θα υπάρξει σύστημα υποβοήθησης με ειδικούς σε θέματα εξοικονόμησης ενώ θα υπάρξουν οικονομικά κίνητρα με ενισχύσεις στους δημόσιους φορείς εφόσον εφαρμόσουν τα μέτρα.
«Οι φορείς που πετυχαίνουν τους στόχους θα έχουν επιπλέον ενισχύσεις από τον προϋπολογισμό.
Η κυβέρνηση θα παρακολουθεί τον βαθμό εφαρμογής των μέτρων και αποτέλεσμα.
Αν κάποιος φορέας δεν το πετύχει, θα πρέπει να βρει ίδιους πόρους για να καλύψει τις ανάγκες του.
Τελικός στόχος είναι μια μέση μείωση κατανάλωσης 10%.
Δεδομένου ότι μπορεί να υπάρξουν έκτακτες ανάγκες σε κάποιους φορείς, θα γίνονται οι σχετικές προσαρμογές» υποστήριξε ο κ.Σκυλακάκης.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης εξήγησε ότι το υπουργείο του θα συντονίσει τους υπεύθυνους και τις δράσεις που πρέπει να γίνουν σε τομείς όπως τα κλιματιστικά, η συντήρηση, η μείωση της θερμοκρασίας στα δημόσια κτίρια και τη δαπάνη για τον οδοφωτισμό.

Στα 1,65 δις ευρώ το κόστος το 2022

Η γ.γ. του υπουργείου Ενέργειας, Αλ. Σδούκου σημείωσε ότι το 2022 το κόστος θα φτάσει το 1,65 δισ., αύξηση 66% σε σχέση με πέρυσι.
Όπως είπε, οι φορείς θα ορίσουν ενεργειακό υπεύθυνο για κάθε κτήριο του δημοσίου κάτι που προβλέπεται από τη νομοθεσία αλλά δεν έχει τηρηθεί.
Σε ότι αφορά την συντήρηση κλιματιστικών και συστημάτων θέρμανσης επισήμανε ότι θα βοηθήσει στη μείωση της κατανάλωσης, ενώ έκανε έκκληση τους εργαζόμενους να προσέξουν στην καθημερινότητα και, για παράδειγμα, να μην λειτουργεί ο κλιματισμός όταν είναι ανοικτά παράθυρα αλλά και να κλείνουν οι ηλεκτρικές συσκευές μετά το πέρας της εργασίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης