Τελευταία Νέα
Ενέργεια

«Αυτοκριτική» από την von der Leyen: Η αγορά ηλεκτρισμού στην ΕΕ δεν λειτουργεί - Πρέπει να αλλάξουν πολλά

«Αυτοκριτική» από την von der Leyen: Η αγορά ηλεκτρισμού στην ΕΕ δεν λειτουργεί - Πρέπει να αλλάξουν πολλά
«Σήμερα, η αγορά είναι εντελώς διαφορετική» είπε η von der Leyen
Σχετικά Άρθρα
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, παραδέχτηκε ότι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ «δεν λειτουργεί πλέον» και πρέπει να προσαρμοστεί στη «νέα πραγματικότητα των κυρίαρχων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», μεταδίδει το Euractiv.
Απαντώντας σε ερωτήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η von der Leyen παραδέχτηκε ότι τα τρέχοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας απέτυχαν να αντιμετωπίσουν διαρθρωτικά ζητήματα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ.
«Πράγματι οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας – οι τιμές της ενέργειας – εκτοξεύτηκαν. Και κάνουμε πολλά για αυτό», είπε η φον ντερ Λάιεν, επικαλούμενη την «εργαλειοθήκη» που παρουσίασε η Επιτροπή το φθινόπωρο του περασμένου έτους, η οποία επιτρέπει στις χώρες της ΕΕ να φορολογούν τα ουρανοκατέβατα κέρδη των ενεργειακών επιχειρήσεων και να επιδοτούν τους λογαριασμούς ενέργειας ευάλωτων νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων.
«Αλλά αναγνωρίζουμε επίσης ότι αυτή είναι μια βραχυπρόθεσμη ανακούφιση που δεν θα αλλάξει τη δομή της αγοράς», πρόσθεσε, λέγοντας ότι οι αγορές ηλεκτρικής ενέργειας «σχεδιάστηκαν με τρόπο που ήταν απαραίτητος πριν από είκοσι χρόνια», όταν το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ήταν χαμηλό.
«Σήμερα, η αγορά είναι εντελώς διαφορετική.
Είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που είναι οι πιο οικονομικές και οι φθηνότερες», εξήγησε.

Οι θέσεις της Ελλάδας 

Το τελευταίο διάστημα η Γαλλία και η Ισπανία ηγήθηκαν εκκλήσεων για μεταρρύθμιση του υφιστάμενου συστήματος «οριακής τιμολόγησης», με τη Μαδρίτη να ζητά «διαρθρωτικές λύσεις» σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αποσύνδεση των αγορών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.
Υποστηρίχθηκαν από τους ηγέτες της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας, οι οποίοι προέτρεψαν την εκτελεστική εξουσία της ΕΕ να αντιμετωπίσει τη «μετάδοση» των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Μέχρι τώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιστεκόταν σε αυτές τις εκκλήσεις, επισημαίνοντας ότι υπάρχει σε εξέλιξη επισκόπηση της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ για την ενέργεια.
Η έκθεσή τους, που υποβλήθηκε στις 29 Απριλίου, κατέληγε στο συμπέρασμα ότι οι αγορές λειτουργούσαν όπως έπρεπε και ότι «η υφιστάμενη σχεδίαση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας δεν ευθύνεται για την τρέχουσα κρίση».
Αλλά με τις νέες τοποθετήσεις της η von der Leyen φάνηκε να έρχεται σε αντίθεση με αυτά τα συμπεράσματα.
«Αυτό το σύστημα της αγοράς δεν λειτουργεί πλέον.
Πρέπει να το μεταρρυθμίσουμε.
Πρέπει να το προσαρμόσουμε στη νέα πραγματικότητα των κυρίαρχων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής στα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
«Αυτό είναι το καθήκον που έχει αναλάβει τώρα η Επιτροπή.
Πρόκειται για μια τεράστια μεταρρύθμιση.
Θα πάρει χρόνο, πρέπει να το σκεφτούμε καλά.
Αλλά πρέπει να προχωρήσουμε για να προσαρμόσουμε την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στις σύγχρονες συνθήκες».
Σε επαφή με την EURACTIV, εκπρόσωποι της Επιτροπής δεν μπόρεσαν να δώσουν λεπτομέρειες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της μεταρρύθμισης ή εάν θα παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια της θητείας της τρέχουσας Επιτροπής, η οποία λήγει μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2024.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης