Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΗΠΑ: Εκτός πραγματικότητας το lobby της πράσινης ενέργειας καθώς η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου σπάει ρεκόρ

ΗΠΑ: Εκτός πραγματικότητας το lobby της πράσινης ενέργειας καθώς η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου σπάει ρεκόρ
Ένα βαρέλι αργού πετρελαίου Brent διαπραγματεύεται πάνω από 121 δολάρια, το West Texas Intermediate διαπραγματεύεται για περισσότερα από 119 δολάρια το βαρέλι και ο ΟΠΕΚ μόλις ανέφερε ότι η παραγωγή του τον περασμένο μήνα είχε μειωθεί.
Πέρυσι, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας έγινε πρωτοσέλιδο ζητώντας να σταματήσουν οι νέες έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου έως το τέλος του έτους.
Αυτή την εβδομάδα, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Antonio Guterres, δήλωσε ότι η επένδυση σε νέα παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου ήταν «παραληρηματική», καλώντας «όλους τους οικονομικούς παράγοντες να εγκαταλείψουν τη χρηματοδότηση ορυκτών καυσίμων» και να επικεντρωθούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Αλλά ο υψηλότερος αξιωματούχος του ΟΗΕ δεν σταμάτησε εκεί.
Ο Guterres συνέχισε λέγοντας ότι «ο μόνος αληθινός δρόμος προς την ενεργειακή ασφάλεια, τις σταθερές τιμές ενέργειας, την ευημερία και έναν βιώσιμο πλανήτη έγκειται στην εγκατάλειψη των ρυπογόνων ορυκτών καυσίμων - ιδίως του άνθρακα - και στην επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης με βάση τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Αυτό είναι ένα αίσθημα που συμμερίζεται και ο επικεφαλής του ΔΟΕ σε πολλές περιπτώσεις.
Όπως και ο Guterres, ο Fatih Birol του ΔΟΕ είναι ένθερμος υποστηρικτής της ενεργειακής μετάβασης, την οποία βλέπει ως τον μόνο δρόμο προς τα εμπρός.

Σε αντίθεση με τον Guterres, ο Birol φαίνεται πρόθυμος να επιτρέψει το γεγονός ότι χρειαζόμαστε ακόμα πετρέλαιο, και πολλά από αυτό

Τον περασμένο μήνα, ο Birol προειδοποίησε για ακόμη υψηλότερες τιμές του πετρελαίου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού λόγω της ισχυρής ζήτησης, εκφράζοντας την ελπίδα ότι αρκετοί μεγάλοι παραγωγοί πετρελαίου θα αυξήσουν την παραγωγή τους φέτος.
«Ελπίζω πολύ ότι η αύξηση που προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, από τη Βραζιλία, τον Καναδά φέτος, θα συνοδεύεται από την αύξηση που θα προέρχεται από τους βασικούς παραγωγούς στη Μέση Ανατολή και αλλού», δήλωσε ο Birol στο CNBC σε συνέντευξή του στο στο περιθώριο της συγκέντρωσης του Νταβός.
Με άλλα λόγια, ο επικεφαλής του ΔΟΕ, σε αντίθεση με τον επικεφαλής του ΟΗΕ, αναγνώρισε το γεγονός ότι ο κόσμος καταναλώνει συνεχώς αυξανόμενους όγκους πετρελαίου και το γεγονός ότι αυτοί οι όγκοι δεν μπορούν να προέρχονται από αιολικά πάρκα και ηλιακά πάρκα σε αυτό που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια μεγάλη νίκη για τον ρεαλισμό.
Ο Γκουτέρες, εν τω μεταξύ, όχι μόνο ζητά το τέλος του πετρελαίου, αλλά λέει επίσης στους πτυχιούχους πανεπιστημίων να αποφύγουν να βρουν δουλειά στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, αποκαλώντας αυτές τις εταιρείες «καταστροφείς του κλίματος» και προειδοποιώντας ότι «έρχεται η λογοδοσία για όσους μας εκκαθαρίζουν. μελλοντικός

Εν τω μεταξύ, ένα βαρέλι αργού πετρελαίου Brent διαπραγματεύεται πάνω από 121 δολάρια, το West Texas Intermediate διαπραγματεύεται για περισσότερα από 119 δολάρια το βαρέλι και ο ΟΠΕΚ μόλις ανέφερε ότι η παραγωγή του τον περασμένο μήνα είχε μειωθεί.
Η Λιβύη βρίσκεται στα τελευταία της βήματα πετρελαίου, παράγοντας περίπου το ένα δέκατο από αυτό που παρήγαγε στην αρχή του έτους.
Οι αμερικανικές εταιρείες σχιστόλιθου αρνήθηκαν κατηγορηματικά να ανατρέψουν τα σχέδιά τους μετά από εκκλήσεις του Προέδρου Biden -άλλου θιασώτη της ενεργειακής μετάβασης- να αντλήσει περισσότερα, η Σαουδική Αραβία φαίνεται απρόθυμη να εκμεταλλευτεί την πλεονάζουσα χωρητικότητα πετρελαίου της και η Ρωσία ανακατευθύνει τις ροές πετρελαίου υπό κυρώσεις, αν και λίγοι πιστεύουν ότι θα το έκανε να είναι σε θέση να τοποθετήσει όλα τα βαρέλια που πηγαίνουν στην Ευρώπη αλλού, προβλέποντας σημαντική απώλεια παραγωγής.

Η ανισορροπία στην αγορά πετρελαίου, λοιπόν, μπορεί να είναι έτοιμη να βαθύνει περαιτέρω, καθιστώντας το πετρέλαιο ακόμη πιο ακριβό, υπογραμμίζοντας τη ζωτική σημασία του για κάθε οικονομία στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της Πορτογαλίας του κ. Guterres, ηγέτη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και μιας χώρας που εξαρτάται από εισαγωγές πετρελαίου επειδή τερμάτισε τη δική της παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου ως μέρος της μετάβασής της.

Και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από δίπλα

Μιλώντας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ δεν είναι ο μόνος που θέλει να δει πολλά περισσότερα χρήματα να διοχετεύονται στην αιολική και την ηλιακή ενέργεια.
Η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι επίσης πρόθυμη για αυτό.
Έχει μάλιστα προτείνει τη μείωση της γραφειοκρατίας για νέα έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας, προκειμένου να επιταχυνθεί η συσσώρευση δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης