Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τουρκία: Η ηλιακή ενέργεια θα ξεπεράσει τα 30 GW έως το 2030

Τουρκία: Η ηλιακή ενέργεια θα ξεπεράσει τα 30 GW έως το 2030
Το ένα τρίτο της μείωσης των εκπομπών παγκοσμίως μπορεί να μειωθεί με την εγκατάσταση μονάδων ηλιακής και αιολικής ενέργειας
Η εγκατεστημένη ηλιακή ισχύς 8,3 γιγαβάτ (GW) στην Τουρκία υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 30 γιγαβάτ μέχρι το 2030 με έργα, τύπου στέγης και πεδίου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συγκέντρωσε το Anadolu Agency (AA) από το τμήμα της Διεθνούς Κοινότητας Ηλιακής Ενέργειας στην Τουρκία (GÜNDER) και τις εκθέσεις της SolarPower Europe με αφορμή την 21η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα του Ήλιου, η «εποχή τεραβατ» έχει πλέον ξεκινήσει με την παγκόσμια ηλιακή ενέργεια.

Η εγκατεστημένη ισχύς έφτασε το 1 τεραβάτ τον Μάιο

Με την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την άνοδο των παγκόσμιων τιμών της ενέργειας, η χρήση βιώσιμων πόρων όπως η ηλιακή, η αιολική, η γεωθερμική και η κυματική ενέργεια κατέχει σημαντική θέση στις ενεργειακές στρατηγικές των χωρών.
Για να μειωθούν οι παγκόσμιες εκπομπές στο μισό έως το 2030, απαιτείται μια μαζική στροφή στον ενεργειακό τομέα στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Λόγω της ευρείας χρήσης ορυκτών καυσίμων σε όλο τον κόσμο, δεν φαίνεται δυνατός ο περιορισμός της αύξησης της θερμοκρασίας στους 1,8 βαθμούς Κελσίου (3,2 βαθμούς Φαρενάιτ), μια απότομη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών.
Θεωρείται ότι περισσότερες επενδύσεις σε ενεργειακές τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα και η ανάπτυξη ισχυρών και έξυπνων δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας θα συμβάλουν σε μεγάλο βαθμό στη μείωση των εκπομπών, που είναι ένα κοινό πρόβλημα στον κόσμο.

Υπολογίζεται ότι το ένα τρίτο της μείωσης των εκπομπών παγκοσμίως μπορεί να μειωθεί με την εγκατάσταση μονάδων ηλιακής και αιολικής ενέργειας

Παρά τις διακοπές στην αλυσίδα εφοδιασμού εξοπλισμού σταθμών παραγωγής ενέργειας λόγω της πανδημίας COVID-19, οι επενδύσεις στον τομέα της ηλιακής ενέργειας συνεχίστηκαν αμείωτα τα τελευταία τρία χρόνια.
Η παγκόσμια εγκατεστημένη ηλιακή ισχύς, η οποία αυξήθηκε κατά 168 GW σε 940 GW πέρυσι, αναμένεται να φτάσει τα 2,3 τεραβάτ μέχρι το 2025.
Επιπλέον, στην Τουρκία, όπου η μέση ημερήσια διάρκεια ηλιοφάνειας είναι 7 1/2 ώρες, το δυναμικό της ηλιακής εγκατάστασης στον τελευταίο όροφο εκτιμάται ότι είναι στο επίπεδο των 20 GW.
Ενώ η εγκατεστημένη ισχύς, που αποτελείται ως επί το πλείστον από μη αδειοδοτημένους ηλιακούς σταθμούς, ξεχωρίζει με την «κατανεμημένη» δομή της, υπάρχουν ηλιακοί σταθμοί διαφορετικής κλίμακας σε 78 επαρχίες της χώρας.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης