Τελευταία Νέα
Chania
Ενέργεια

Λιβύη: «Κατάσταση ανωτέρας βίας» ετοιμάζεται να κηρύξει η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου (NOC)

Λιβύη: «Κατάσταση ανωτέρας βίας» ετοιμάζεται να κηρύξει η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου (NOC)
Λόγω των εμφυλίου οι έξι μεγάλες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της χώρας  παραμένουν κλειστές εδώ και τρεις μήνες
Σχετικά Άρθρα

Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου (NOC) της Λιβύης προειδοποίησε ότι εντός των επόμενων 72 ωρών ενδέχεται να κηρύξει «κατάσταση ανωτέρας βίας» στις εγκαταστάσεις της στον κόλπο της Σύρτης, καθώς δεν θα μπορεί να τηρήσει τις δεσμεύσεις της που απορρέουν από τις συμβάσεις που έχει υπογράψει.
«Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να κηρύξουμε κατάσταση ανωτέρας βίας εντός 72 ωρών, εάν δεν ξαναρχίσει η παραγωγή πετρελαίου από τους τερματικούς σταθμούς του κόλπου της Σύρτης», ανέφερε ο επικεφαλής της NOC Mustafa Shanala.
Κάλεσε επίσης «όλες τις πλευρές» να φροντίσουν ώστε να επαναλειτουργήσουν οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και να ξαναρχίσουν οι εξαγωγές.
Με την επίκληση της «κατάστασης ανωτέρας βίας» η εταιρεία δεν θα είναι υποχρεωμένη να τηρήσει τις συμβατικές δεσμεύσεις της και δεν θα ευθύνεται για αυτό.
Η Λιβύη, η χώρα με τα μεγαλύτερα πετρελαϊκά αποθέματα στην Αφρική, βυθίστηκε στο χάος μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Kadafi το 2011 και αυτήν την περίοδο διανύει μια σοβαρή συνταγματική κρίση. Δύο κυβερνήσεις διεκδικούν από τον Μάρτιο την εξουσία: η μία, που εδρεύει στην Τρίπολη, με επικεφαλής τον AbdelHamid Dbeiba και η άλλη, με επικεφαλής τον Fati Pashaya, που στηρίζεται από τον στρατάρχη Halifa Haftar, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης.
Με φόντο αυτόν τον διχασμό, έξι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και τερματικοί σταθμοί στο ανατολικό τμήμα της χώρας έκλεισαν δια της βίας από τα μέσα Απριλίου, από ομάδες που πρόσκεινται στις δυνάμεις της ανατολής και ζητούν να παραδώσει ο Dbeiba την εξουσία στον Mashaya.
«Αντιμέτωποι με μια πραγματικότητα που επαναλαμβάνεται, με το κλείσιμο (των εγκαταστάσεων) στον κόλπο της Σύρτης, υπάρχουν εκείνοι που τείνουν να δαιμονοποιήσουν τον πετρελαϊκό τομέα στην πρωτεύουσα αλλά δεν θα μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα», είπε ο Shanala, υπονοώντας τις τεταμένες σχέσεις του με τον υπουργό Πετρελαίου, τον Mohamard Aoun.
Παρά το άφθονο πετρέλαιο που διαθέτει η χώρα, οι Λίβυοι μένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για περίπου 12 ώρες την ημέρα, τη στιγμή που η θερμοκρασία κυμαίνεται γύρω στους 40 βαθμούς.
Η Εθνική Εταιρεία Ηλεκτρισμού (Gecol) ανέφερε ότι «χάθηκαν περίπου 1.000 μεγαβάτ» ενέργειας, επειδή διακόπηκε ο ανεφοδιασμός με φυσικό αέριο λόγω του αποκλεισμού των εγκαταστάσεων.
Ο Dbeiba «έθεσε σε διαθεσιμότητα» το διοικητικό συμβούλιο της Gecol, εν αναμονή της διενέργειας «διοικητικής έρευνας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης