Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Shell - Προς συμφωνία μαμούθ με το Κατάρ για τεράστιο ενεργειακό έργο

Shell -  Προς συμφωνία μαμούθ με το Κατάρ για τεράστιο ενεργειακό έργο
Το Κατάρ είναι ένα από τα λίγα έθνη που μπορεί να αντικαταστήσει ουσιαστικά τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό στην Ευρώπη, αν και όχι μέχρι να αρχίσει να ρέει το επιπλέον φυσικό του αέριο.
Σχετικά Άρθρα
Η εταιρία Shell πρόκειται να ακολουθήσει άλλες δυτικές μεγάλες ενεργειακές εταιρείες παίρνοντας μερίδιο σε ένα έργο 29 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση των εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου του Κατάρ, τη στιγμή που η Ευρώπη αγωνίζεται να στηρίξει νέες προμήθειες καυσίμου.
Η εταιρεία με έδρα το Λονδίνο πιθανότατα θα ανακοινώσει τη συνεργασία της με την κρατικά ελεγχόμενη Qatar Energy στην Ντόχα, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Shell, Ben van Beurden, είναι πιθανό να παραστεί στην τελετή υπογραφής με τον Υπουργό Ενέργειας του Κατάρ Saad al Kaabi, ο οποίος είναι επίσης διευθύνων σύμβουλος του QE.

Το Κατάρ ανεβάζει «ταχύτητα»

Το Κατάρ αυξάνει την παραγωγική του ικανότητα εν μέσω μιας παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης.
Η ζήτηση για LNG αυξάνεται καθώς τα ευρωπαϊκά έθνη προσπαθούν να απογαλακτιστούν από το ρωσικό αέριο μετά την επίθεση της Μόσχας στην Ουκρανία.
Στη Σιγκαπούρη την Τετάρτη 29 Ιουνίου, ο Van Beurden είπε στους δημοσιογράφους να ρωτήσουν την Al Kaabi για το χρονοδιάγραμμα μιας πιθανής συμφωνίας με την Qatar Energy.
Η εταιρεία επιβεβαίωσε προηγουμένως ότι υπέβαλε προσφορά για μερίδιο στο έργο North Field East, το οποίο θα αυξήσει τη μέγιστη παραγωγή LNG του Κατάρ σε 110 εκατομμύρια τόνους έως το 2026 από 77 εκατομμύρια.
Ο κόσμος οδεύει προς μια «ταραχώδη περίοδο», με τις προμήθειες φυσικού αερίου και πετρελαίου να περιορίζονται καθώς περισσότερες κυβερνήσεις χαλαρώνουν τους περιορισμούς του κορωνοϊού, δήλωσε ο Van Beurden στη Σιγκαπούρη.
«Η πλεονάζουσα χωρητικότητα είναι πολύ χαμηλή, η ζήτηση εξακολουθεί να ανακάμπτει», είπε.
«Έτσι με αυτό, καθώς και με τις αβεβαιότητες με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις κυρώσεις που μπορεί να προκύψουν από αυτόν, υπάρχει μια δίκαιη πιθανότητα να αντιμετωπίσουμε μια ταραχώδη περίοδο».
Δεν είναι σαφές πόσα θα επενδύσει η Shell στο North Field East.
Η Exxon Mobil Corp. και η TotalEnergies SE θα κατέχουν η καθεμία 6,25%, ενώ η ConocoPhillips και η Eni SpA παίρνουν μερίδια με το ήμισυ αυτού.
Το Κατάρ είναι ένα από τα λίγα έθνη που μπορεί να αντικαταστήσει ουσιαστικά τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό στην Ευρώπη, αν και όχι μέχρι να αρχίσει να ρέει το επιπλέον φυσικό του αέριο.
Σχεδιάζει μια δεύτερη φάση επέκτασης που ονομάζεται North Field South.
Αυτό θα αυξήσει την χωρητικότητά του σε 126 εκατομμύρια τόνους ετησίως έως το 2027.
Πολλοί από τους εταίρους για αυτό το έργο θα είναι ίδιοι με εκείνους στο North Field East, δήλωσε η κυβέρνηση του Κατάρ.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης