Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πετρέλαιο: Σημαντική άνοδος 2,4% για το brent, στα 116,63 δολάρια το βαρέλι

Πετρέλαιο: Σημαντική άνοδος 2,4% για το brent, στα 116,63 δολάρια το βαρέλι
Το αμερικανικό αργό τύπου WΤΙ ενισχύθηκε κατά 2,67 δολάρια ή 2,5%, στα 108,43 δολάρια το βαρέλι, ενώ κέρδισε 0,8%
Σχετικά Άρθρα
Με σημαντική άνοδο έκλεισαν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, η οποία αποδίδεται εν μέρει στο ότι ο OPEC+ δεν έκανε καμία θετική έκπληξη αυτή την εβδομάδα, δηλώνοντας ότι θα τηρήσει τις προγραμματισμένες αυξήσεις της παραγωγής πετρελαίου τον Αύγουστο.
Με βάση την απόφασή του, ο OPEC+ θα αυξήσει τη συνολική παραγωγή των μελών του κατά 648.000 βαρέλια ημερησίως, τόσο τον Ιούλιο, όσο και τον Αύγουστο.
Η απόφαση ελήφθη παρά την ιδιαίτερη «πιεσμένη» παγκόσμια προσφορά.

Από την άλλη ο OPEC δεν κατάφερε να επιτύχει τον στόχο του για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου που είχε υποσχεθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους συμμάχους τους, σύμφωνα με έρευνα του Reuters, καθώς η μείωση παραγωγής στη Λιβύη και τη Νιγηρία αντιστάθμισε την αύξηση της προσφοράς από τη Σαουδική Αραβία και άλλους μεγάλους παραγωγούς.
Άντλησε 28,52 εκατ. βαρέλια ημερησίως (bpd) τον Ιούνιο, σύμφωνα με την έρευνα, ποσότητα μειωμένη κατά 100.000 bpd σε σχέση με το αναθεωρημένο σύνολο του Μαΐου.
Ο OPEC είχε προγραμματίσει να αυξήσει την παραγωγή του Ιουνίου κατά περίπου 275.000 βαρέλια ημερησίως.
«Οι χαμηλές επενδύσεις στην ανακάλυψη πετρελαίου και η διακοπή λειτουργίας των διυλιστηρίων κατά τη διάρκεια της ύφεσης που προκλήθηκε από την πανδημία του 2020 οδήγησαν σε έλλειψη προσφοράς», δήλωσε ο Lukman Otunuga, αναλυτής της FXTM.
«Οι γεωπολιτικές εξελίξεις με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία έριξαν λάδι στη φωτιά, πρόσθεσε, και οι ταύροι του πετρελαίου υποστηρίζονται από διάφορες δυνάμεις που μπορεί να ωθήσουν τις τιμές του πετρελαίου υψηλότερα.
Ωστόσο, «οι ανησυχίες σχετικά με την αυστηρότερη νομισματική πολιτική που σπρώχνει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση μπορεί να πλήξουν τις προοπτικές ζήτησης για το πετρέλαιο, περιορίζοντας τα κέρδη», τόνισε ο ίδιος.
Σε αυτό το κλίμα, το πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Σεπτεμβρίου κέρδισε την Παρασκευή 2,60 δολάρια ή 2,4% στα 111,63 δολάρια το βαρέλι, με το συμβόλαιο να σκαρφαλώνει 2,3% στην εβδομάδα.
Ανάλογα και το αμερικανικό αργό τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Αυγούστου ενισχύθηκε κατά 2,67 δολάρια ή 2,5%, στα 108,43 δολάρια το βαρέλι, ενώ κέρδισε 0,8%, σύμφωνα με την Dow Jones Market Data.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης