Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μετά τη ρήτρα αναπροσαρμογής... έρχονται τα υψηλά μηνιαία πάγια από τους προμηθευτές ενέργειας

Μετά τη ρήτρα αναπροσαρμογής... έρχονται τα υψηλά μηνιαία πάγια από τους προμηθευτές ενέργειας
Πώς η ρήτρα αναπροσαρμογής θα πάρει τη μορφή μηνιαίου παγίου
Σχετικά Άρθρα

«Ναρκοπέδιο» στρώνεται από τον ενεργειακό τομέα για την κυβέρνηση με την χονδρεμπορική τιμή να κινείται εκ νέου προς τα 300 ευρώ ανα Mwh παρότι οι εγχώριοι παραγωγοί αμείβονται σε πολύ χαμηλότερες τιμές με την Ιταλία και τη Βουλγαρία να φλερτάρουν ανοικτά με τα 400 ευρώ ανά Mwh.
Οι καλοκαιρινοί μήνες λόγω της μεγάλης ζήτησης σε ρεύμα αναμένεται να βάλουν «φωτιά» στο προεκλογικό κυβερνητικό σκηνικό.
Οι παρεμβάσεις της όπως η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και η νέα τιμολόγηση της Mwh στους παραγωγούς δεν θα είναι σε θέση να κάμψουν την ανοδική τάση που προέρχεται κυρίως από εξωγενείς παράγοντες.
Ο Ιούλιος αναμένεται «καυτός» για τα νοικοκυριά καθώς οι λογαριασμοί θα τυπωθούν με τη ρήτρα αναπροσαρμογής.
Οι πάροχοι θα κλείσουν τους «παλιούς» λογαριασμούς δηλαδή θα εφαρμόσουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής για τελευταία φορά για να έρθει ο Αύγουστος με το νέο μοντέλο τιμολόγησης της Mwh που κατά πάσα πιθανότητα θα προκαλέσει νέο γύρο δυσαρέσκειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Πώς η ρήτρα αναπροσαρμογής θα πάρει τη μορφή μηνιαίου παγίου

Οι προμηθευτές ενέργειας εξετάζουν πολύ σοβαρά να «παίξουν» με τα παραδοσιακά όπλα όπως είναι η αντικατάσταση της ρήτρας αναπροσαρμογής φέροντας προσκήνιο χρεώσεις όπως είναι το μηνιαίο πάγιο για να «καπελωθεί» από μία τιμή ανά Mwh ή Kwh που θα αποτελεί τα νέο μονοπάτι παραπλάνησης των καταναλωτών.
Στην τελική τιμή της Kwh θα υπολογίζεται το μηνιαίο πάγιο αλλά οι πάροχοι θα διαφημίζουν τη χαμηλή τιμή της kwh η οποία να σημειωθεί θα πρέπει να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα των εταιρειών από τις 10 Ιουλίου και θα αφορά την τιμολόγηση του Αυγούστου.
Οι καταναλωτές θέλουν να πληρώνουν την Kwh κάτω από τα 0,15 ευρώ
Ο καταναλωτής για να διαπιστώσει στην πράξη το ξεφούσκωμα του λογαριασμού τουθα πρέπει το τελικό κόστος της Kwh να υποχωρήσει κάτω από τα 0,15 λεπτά του ευρώ ανά Kwh.
Η προοπτική αυτή θεωρείται σχεδόν απίθανη να υλοποιηθεί διότι η τιμή του φυσικού αερίου παραμένει κοντά στην περιοχή των 150 ευρώ ανα Mwh μετην χονδρεμπορική τιμή να κινείται σταθερά προς τα 300 ευρώ.

Η τιμή 4 Ιουλίου

Για σήμερα Δευτέρα οι εγχώριοι καταναλωτές θα πληρώσουν την χονδρεμπορική τιμή στα 296,62 ευρώ ανά Mwh και η τελική τιμή της Kwh θα κινηθεί πάνω από 0,30 λεπτά του ευρώ και θα πλησιάσει τα 0,35 ευρώ ανά Kwh.
Πέρυσι το ύψος των καταναλώσεων έφτασε τις 5.451 Gwh εκ των οποίων οι 4.100 έγινε από τα νοικοκυριά.
Η αξία της ενέργειας που θα καταναλωθεί εκτιμάται στο 1,2 διςευρώ.
Για να φύγει από τα νοικοκυριά το άγος των λογαριασμών θα πρέπει να
Χρηματοδοτηθούν με 750 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο.
Τα χρήματα αυτά δεν υπάρχουν όταν το υπουργείο Οικονομικών έχει υπολογίσει το ποσό των 800 εκατ. ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο του 20222.

Νίκος Θεοδωροπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης