Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αρχίζει η εφαρμογή των πλαφόν στα έσοδα των παραγωγών στην αγορά ενέργειας - Τι προβλέπεται

Αρχίζει η εφαρμογή των πλαφόν στα έσοδα των παραγωγών στην αγορά ενέργειας - Τι προβλέπεται
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δημοσίευσε στη Διαύγεια τις δύο από το νόμο προβλεπόμενες αποφάσεις

Mέχρι τη Δευτέρα 11 Ιουλίου αναμένεται να τεθούν σε ισχύ οι νέες ρυθμίσεις για τα πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών για τις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που πουλάνε στους προμηθευτές, μέσω του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δημοσίευσε στη Διαύγεια τις δύο από το νόμο προβλεπόμενες αποφάσεις.
Με την πρώτη ορίζει ότι ο μηχανισμός τίθεται σε ισχύ δύο μέρες μετά τη δημοσίευση του ΦΕΚ, δηλαδή την ερχόμενη Δευτέρα 11 Ιουλίου και με τη δεύτερη ορίζει τα ανώτατα όρια αποζημιώσεων ανά τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής που θα εισπράττουν οι παραγωγοί από το Χρημαστήριο, με το υπόλοιπο να κατευθύνεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.
Για τους μεγάλους υδροηλεκτρικούς σταθμούς το πλαφόν, δηλαδή η ανώτατη τιμή αποζημίωσης ορίζεται στα 112 ευρώ ανά μεγαβατώρα και για τις ΑΠΕ στα 85 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Για τους λιγνίτες και το φυσικό αέριο, το πλαφόν θα προσδιορίζεται κάθε μήνα, λαμβάνοντας υπόψη διάφορες μεταβλητές παραμέτρους (τιμές καυσίμου και ρύπων).
Ουσιαστικά, σε ότι αφορά τη συμβατική ηλεκτροπαραγωγή θα υπάρχουν τρία διαφορετικά πλαφόν: ένα για τους λιγνίτες, ένα για τις μονάδες φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου και ένα για τις μονάδες φυσικού αερίου ανοικτού κύκλου.
Η ΡΑΕ δημοσίευσε ήδη στην ιστοσελίδα της τις αμοιβές που θα ισχύσουν τον Ιούλιο για τις θερμοηλεκτρικές μονάδες.
Συγκεκριμένα, για τους λιγνίτες, το πλαφόν είναι στα 208,29 ευρώ τη μεγαβατώρα, τις μονάδες συνδυασμένου κύκλου στα 292 ευρώ τη μεγαβατώρα και για τις μονάδες ανοικτού κύκλου στα 408,47 ευρώ τη μεγαβατώρα.
Η αμοιβή για τις τελευταίες είναι μεγαλύτερη γιατί θεωρείται ότι έχουν μικρότερη απόδοση.
Τα πλαφόν αυτά σε πρώτη ματιά είναι υψηλά, εκτίμησε παράγοντας του ενεργειακού κλάδου στο BN - αντανακλώντας, υποθέτουμε τη κυβερνητική βούληση να μην πιέσει ιδιαίτερα τα κέρδη των παραγωγών ρεύματος, ειδικά της ΔΕΗ. 
Με αυτές τις ανώτατες τιμές, προκύπτει όμως το ερώτημα σε τι επίπεδο θα διαμορφωθεί η μεσοσταθμική τιμή χονδρικής στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, ώστε να προκύψουν ικανά έσοδα για το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης