Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ExxonMobil - EΛΠΕ: Με ποσοστά 70% - 30% στη νέα κοινοπραξία για τους υδρογονάνθρακες - Τι σημαίνει το μεγάλο deal

ExxonMobil - EΛΠΕ: Με ποσοστά 70% - 30% στη νέα κοινοπραξία για τους υδρογονάνθρακες - Τι σημαίνει το μεγάλο deal
Η σημασία του deal των ΕΛΠΕ με τον αμερικανικό κολοσσό
Σχετικά Άρθρα
Στην ExxonMobil μεταβιβάζεται το ποσοστό της Total στους υδρογονάνθρακες της Κρήτης, όπως ανακοίνωσαν τα ΕΛΠΕ, εξέλιξη ιδιαίτερα σημαντική για τον Όμιλο.
Ειδικότερα, η Total αποχωρεί και το ποσοστό της παίρνει κατά κύριο λόγο η EXXON που αυξάνει το δικό της στο 70% ενώ τα ΕΛΠΕ διατηρούν το 30%.

Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη καθώς η EXXON καθίσταται ο LEADER στης κοινοπραξίας σε έναν κομβικό τομέα που απαιτεί τεχνογνωσία και κεφάλαια, ενώ τα ΕΛΠΕ παραμένουν διατηρώντας τις επιχειρηματικές προοπτικές ακέραιες.
H εξέλιξη είναι άκρως συφέρουσα για τα ΕΛΠΕ καθώς ανεβάζουν το πσοσοτό τους στην κοινοπραξία σε μια στιγμή, όπου οι υδρογονάνθρακες έχεουν επιστρέψει στο ενεργειακό γίγνεσθαι, χωρίς να επιβαρυνθούν, ενώ αποκτούν μια ιδιαίτερα ισχυρή συμμαχία με την EXXON η οποία από πλευράς κεφαλαίων, τεχγογνωσίας και κερδοφορίας εμφανίζεται πανίσχυρη.
Η συμφωνία αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, καθώς ο γεωπολιτικός παράγοντας και η παρουσία του αμερικανικού κολοσσού με επενδυτικό ένδιαφέρον στα ελληνικά ύδατα ανεβάζει δίνουν ειδικό βάρος στις έρευνες.

Η ανακοίνωση των ΕΛΠΕ

Μετά την ενημέρωση για την απόφαση απόσυρσης της ΤotalEnergies, οι ανάδοχοι των Συμβάσεων Μίσθωσης του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην θαλάσσια περιοχή «Δυτικά Κρήτης» (Ν.4631/2019) και στην θαλάσσια περιοχή «Νοτιοδυτικά Κρήτης» (Ν.4628/2019), διαπραγματεύθηκαν για τη διευθέτηση των σχετικών θεμάτων που προκύπτουν από την εν λόγω αποχώρηση.
Ήδη τα μέρη συμφώνησαν όπως το ποσοστό της ΤotalEnergies EP Greece B.V. (40%) στις Συμβάσεις Μίσθωσης θα αναλάβουν η ExxonMobil Exploration and Production Greece (Crete)
B.V. (κατά ποσοστό 75% του 40%) και οι θυγατρικές της Εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΔΥΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» (κατά ποσοστό 25% του 40%), με την εκπλήρωση των σχετικών οικονομικών και λοιπών υποχρεώσεων της TotalEnergies EP Greece B.V.. Ως εκ τούτου, το ποσοστό της ExxonMobil Exploration and Production Greece (Crete) B.V., η οποία θα αναλάβει και τα καθήκοντα του Εντολοδόχου, θα ανέλθει σε 70% και το ποσοστό των θυγατρικών της Εταιρείας σε 30%, σε κάθε μια από τις εν λόγω συμβάσεις.
Σημειωτέον ότι η συναλλαγή, η οποία τελεί υπό την έγκριση των αρμοδίων αρχών, δεν αναμένεται να έχει ουσιώδη επίπτωση στα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης