Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Κομισιόν αναθεωρεί την πρόταση για τις περικοπές στο φυσικό αέριο - Φέρνει εξαιρέσεις που περιλαμβάνουν την Ελλάδα

Η Κομισιόν αναθεωρεί την πρόταση για τις περικοπές στο φυσικό αέριο - Φέρνει εξαιρέσεις που περιλαμβάνουν την Ελλάδα
Τι προβλέπει η εναλλακτική πρόταση της Κομισιόν για τον περιορισμό στην κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 15% από όλες τις χώρες μέλη της «ΕΕ των 27» από την 1η Αυγούστου
Σχετικά Άρθρα

Μια νέα συμβιβαστική πρόταση σχετικά με τους στόχους για την περικοπή της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα βρεθεί αύριο 26 Ιουλίου στο τραπέζι του υρωπαϊκού Συμβουλίου των Υπουργών Ενέργειας, μετά τις αντιρρήσεις των περισσότερων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, στην αρχική πρόταση της Κομισιόν.
Υπενθυμίζεται ότι η αρχική πρόταση της Κομισιόν προέβλεπε την υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου από όλα τα κράτη μέλη για ένα χρόνο, από 1ης Αυγούστου 2022 μέχρι τέλος Απριλίου 2023, κατά 15%  προκειμένου να πληρωθούν με φυσικό αέριο οι ευρωπαϊκές αποθήκες φυσικού αερίου εν όψει του χειμώνα.
Προσέκρουσε όμως στις αντιστάσεις πολλών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, κυρίως του Ευρωπαϊκού Νότου, με με ορισμένες να δηλώνουν κατηγορηματικά αντιθετες στις δεσμευτικές περικοπές και άλλες να δηλώνουν απρόθυμες να αφήσουν τις Βρυξέλλες να ελέγχουν τη χρήση της ενέργειας τους.

Διατηρεί τους στόχους...

Η νέα αναθεωρημένη πρόταση της Κομισιόν επί της οποίας άρχισαν να δουλεύουν από χτες οι διπλωμάτες - τις βασικές αρχές της οποίας παρουσίασε το πρακτορείο Reuters - διατηρεί μεν τους στόχους οριζόντιας μείωσης που έχει προτείνει η Κομισιόν στα κράτη - μέλη, παρέχει όμως ένα μεγάλο εύρος εξαιρέσεων στις τελικές δεσμεύσεις και διάφορα ευέλικτα καθεστώτα.
Συγκεκριμένα η πρόταση, που είδε το Reuters, επιχειρεί έναν συμβιβασμό, με διατήρηση του στόχου περιορισμού της χρήσης φυσικού αερίου στο 15% για όλες τις χώρες αλλά με τον συγκεκριμένο στόχο να καθίσταται δεσμευτικός μόνο για τις χώρες που λαμβάνουν φυσικό άεριο απο το σύστημα αγωγών της Gazprom και να παραμένει ως προαιρετικός για τις χώρες που λαμβάνουν φυσικό αέριο από άλλες πηγές ( π.χ. που λαμβάνουν υγροποιημένο φυσικό αέριο, δηλαδή LNG μέσω πλοίων).
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την πρόταση που συνέταξε η Τσεχική Δημοκρατία, η οποία είναι προεδρεύουσα της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο, από την υποχρέωση περιορισμού της κατανάλωσης κατά 15% φαίνεται ότι θα εξαιρούνται ως χώρες που δεν συνδέονται με τα κεντροευρωπαϊκά δίκτυα φυσικού αερίου η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Μάλτα, η Κύπρος και προφανώς και η Ελλάδα.
Με βάση το ίδιο σχέδιο, οι χώρες που έχουν αποθηκευμένους μεγάλους όγκους φυσικού αερίου είναι δυνατό να αντιμετωπίσουν χαμηλότερους στόχους για τον περιορισμό της ζήτησης - ιδιαίτερα αν είναι πρόθυμες να εξάγουν φυσικό αέριο σε άλλες χώρες.
Η περίπτωση αυτή ενδεχομένως να αφορά την Ισπανίς η οποία δεν εξαρτάται από τη Ρωσία για τις εισαγωγές φυσικού αερίου της και υπήρξε από τους πιο σθεναρούς αντιπάλους της πρότασης της ΕΕ.
Επίσης προτείνεται να εξαιρεθούν από τους περιορισμούς στη χρήση φυσικού αερίου κρίσιμοι τομείς της παραγωγής όπως τα χημικά και ο χάλυβας.
Μια ακόμη αλλαγή είναι ότι η αναθεωρημένη πρόταση θέτει τις εθνικές κυβερνήσεις, και όχι την Κομισιόν, ως υπεύθυνες για τη διαδικασία για να γίνει ο στόχος δεσμευτικός, κάτι που θα μπορούσε να γίνει μόνο με την υποστήριξη της πλειοψηφίας των κρατών μελών.
Ορισμένοι διπλωμάτες από χώρες της ΕΕ χαιρέτισαν την πρόταση αυτή ως βάση επί της οποίας μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία, ενώ άλλοι εξέφρασαν ανησυχίες ότι με τόσες εξαιρέσεις, η Ευρώπη δεν θα καταφέρει να εξοικονομήσει αρκετό φυσικό αέριο για να βγάλει τον χειμώνα, εάν η Ρωσία κόψει την προσφορά, αναφέρει το Reuters.
Ένας διπλωμάτης είπε ότι στόχος ήταν να διασφαλιστεί ότι οι χώρες θα δείξουν αλληλεγγύη συμφωνώντας να δράσουν από κοινού αλλά και ότι η πρόταση δεν θα αποδυναμωθεί τόσο πολύ ώστε να καταλήξει σαν «ξεδοντιασμένη τίγρη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης