Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ενεργειακός πόλεμος: Σε ιστορικά υψηλά το φυσικό αέριο με άλμα 21,7%, πάνω από τα 214 ευρώ - Ρεκόρ στην τιμή του ρεύματος

Ενεργειακός πόλεμος: Σε ιστορικά υψηλά το φυσικό αέριο με άλμα 21,7%, πάνω από τα 214 ευρώ - Ρεκόρ στην τιμή του ρεύματος
Σε ιστορικά υψηλά η MWh…

Στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών εκτινάχθηκε η MWh λόγω της ανακοίνωσης της Gazprom ότι θα περικόψει στο μισό την ήδη μειωμένη κατά 60% παροχή αερίου στον αγωγό Nord Stream.
Ειδικότερα, το ολλανδικό TTF σημείωσε άνοδο 21,7%, πάνω από τα 214 ευρώ.
Όπως φαίνεται, η ρωσική ηγεσία θα συνεχίσει να διατηρεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη για όσο καιρό συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, έτσι ώστε να ασκήσει πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη σκληρή της στάση απέναντι στη Μόσχα, γράφει το Bloomberg, επικαλούμενα άτομα κοντά στο Κρεμλίνο.
Όπως μάλιστα είπαν αξιωματούχοι υπό τον όρο της ανωνυμίας, τα τεχνικά ζητήματα (προβλήματα στις τουρμπίνες κ.λπ.) που επικαλείται δημοσίως το Κρεμλίνο είναι προσχήματα.
Στην πραγματικότητα, η Μόσχα αξιοποιεί τη μείωση των ροών του αγωγού Nord Stream προκειμένου να αυξήσει την πολιτική ένταση μεταξύ των ευρωπαϊκών ηγετών και να τους πιέσει ώστε να επανεξετάσουν τις οδυνηρές κυρώσεις που έχουν επιβάλει στη Ρωσία αλλά και να αναθεωρήσουν την υποστήριξή τους στο Κίεβο.


φδσα_9.JPG
Aπαγορευτικό το LNG 

Την ίδια στιγμή - και ενώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι ΗΠΑ έστειλαν στην Ευρώπη το 71% του υγροποιημένου αερίου που εξήγαγαν το πρώτο εξάμηνο του 2022 - η ζήτηση για LNG διαρκώς μεγαλώνει με αποτέλεσμα αναδυόμενες οικονομίες όπως το Πακιστάν και η Αργεντινή να δυσκολεύονται πλέον να αγοράσουν λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού μεταξύ των υποψήφιων αγοραστών, κάτι που ανεβάζει τις τιμές σε απαγορευτικά επίπεδα. 
Οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία επιταχύνουν τα σχέδια για αγορά περισσότερων φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου για τον χειμώνα υπό τον φόβο ότι η Ευρώπη θα συσσωρεύσει επίσης αποθέματα.
Ακόμη και ορισμένοι ευαίσθητοι ως προς τις τιμές αγοραστές σε χώρες όπως η Ινδία και η Ταϊλάνδη προσπαθούν να προμηθευτούν φορτία και να αποφύγουν την έλλειψη.
Οι traders εκτιμούν ότι οι τιμές του LNG στη Βόρεια Ασία θα ανέλθουν στα 40 δολ. ανά εκατομμύριο βρετανικών θερμικών μονάδων την Τρίτη, το υψηλότερο από τις αρχές Μαρτίου, λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Υπάρχει μια συρρίκνωση του διαθέσιμου LNG κατά τη διάρκεια αυτού του χειμώνα, εν μέσω διαταραχών στον εφοδιασμό από τις εξαγωγικές εγκαταστάσεις στην Αυστραλία και τις ΗΠΑ.
Εν προκειμένω σημειώνεται πως η Κίνα, ο κορυφαίος εισαγωγέας LNG στον κόσμο πέρυσι, παρέμεινε στο περιθώριο της spot αγοράς λόγω της Covid.
Εάν η οικονομική δραστηριότητα της Κίνας επιταχυνθεί, αυτό θα μπορούσε γρήγορα να οδηγήσει σε λιγότερα φορτία LNG για την Ευρώπη, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στο Bloomberg Television η Samantha Dart, επικεφαλής έρευνας φυσικού αερίου της Goldman Sachs Group Inc.

Στα 473,93 ευρώ/MWh η Αγορά Επόμενης Ημέρας την Τετάρτη 27/7/2022

Στα 473,93 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για αύριο Tετάρτη 27/07/2022.
Η υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου διαμορφώθηκε στα 650 ευρώ/MWh ενώ το χαμηλό του 24ωρου διαμορφώθηκε στα 267,05 ευρώ/MWh.
Η τιμή ενισχύθηκε κατά 5% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα.
Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 409,98 GWh.
Στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης κατέχει 19%, το φυσικό αέριο 41,8% τα υδροηλεκτρικά 6% οι εισαγωγές 7,3% και οι ανανεώσιμες 20,7%.
Οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στις 22,015 MWh και οι εισαγωγές στις 14,978 MWh.
11_111.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης