Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η ΡΑΕ βάζει τέλος στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς ρεύματος τετραμήνου στην Ελλάδα

Η ΡΑΕ βάζει τέλος στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς ρεύματος τετραμήνου στην Ελλάδα
Οι νέες κλίμακες κατανάλωσης ρεύματος ανά μήνα
Σχετικά Άρθρα

Ο χορός των ανακοινώσεων καλά κρατεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας η οποία δίνει τον δικό της αγώνα να βάλει στον …ορθό δρόμο τους προμηθευτές, οι οποίοι , όπως ισχυρίζεται παραπλανούν τους καταναλωτές καθώς «πουλάνε» τις κρατικές επιπτώσεις ως δικές τους.
Το βράδυ του περασμένου Σαββάτου 6 Αυγούστου στις 9:38 μ.μ προχώρησε σε νέα ανακοίνωση με τον διακριτικό τίτλο: « Κατευθυντήριες Οδηγίες σχετικά με την αποτύπωση των Χρεώσεων Προμήθειας και της Κρατικής Επιδότησης μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης»
Μεταξύ άλλων αναφέρει η ΡΑΕ, ότι λαμβάνοντας ιδίως υπόψη ότι ο τρόπος παρουσίασης της «τελικής τιμής καταναλωτή», καθώς και της επιδότησης μέσω του ΤΕΜ, επιδρά καθοριστικά στη διαμόρφωση της βούλησης του καταναλωτή για τη σύναψη σύμβασης προμήθειας και, υπό αυτήν την έννοια, συνιστά στοιχείο που δύναται να αναχθεί σε ανταγωνιστικό μειονέκτημα ή πλεονέκτημα για κάθε Προμηθευτή, έκρινε σκόπιμη και αναγκαία την εναρμόνιση των σχετικών καταχωρίσεων.
Προσθέτει ότι η εν λόγω εναρμόνιση θεωρήθηκε το αναγκαίο, κατάλληλο και αναλογικό μέσο προκειμένου να τηρηθούν οι δεσμευτικές απαιτήσεις του άρθρου 138 παρ.4 εδάφια (δ) και (ε) του ν.4951/2022, να διασφαλιστεί το δικαίωμα του καταναλωτή σε «ενσυνείδητη επιλογή» και να αποφευχθούν αθέμιτες πρακτικές που στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό.
Η νομολογία και κατευθυντήριες οδηγίες της ΡΑΕ :
«Κουβάρι» έχει γίνει η ίδια η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας επί προεδρίας του Αθανάσιου Δαγούμα καθώς «παλεύει» να ισορροπήσει σε τεντωμένο ως Ανεξάρτητη Αρχή αλλά και να υλοποιήσει τις εντολές του ΥΠΕΝ και του υπουργού Κώστα Σκρέκα, ο οποίος αγωνιά πως θα γίνει κατανοητό στους καταναλωτές το μήνυμα ότι η κυβέρνηση είναι δίπλα τους στην ενεργειακή κρίση που έχει ξεσπάσει από τον Σεπτέμβριο του 2021 με τις κρατικές επιδοτήσεις των τιμολογίων ρεύματος.

Οι νέες κλίμακες κατανάλωσης ρεύματος ανά μήνα

Η ΡΑΕ ορίζει ότι οι κλίμακες κατανάλωσης να αναπροσαρμοστούν σε επίπεδο μήνα (0-500 kWh το μήνα αντί για 0-2000 KWh το τετράμηνο). Αν υπάρχουν κλίμακες στη χρέωση προμήθειας (π.χ. 0-500 kWh, 501 και άνω), να αποτυπώνονται όλες οι χρεώσεις για κάθε μια κλίμακα κατανάλωσης σε διαφορετική γραμμή. π.χ. Αν η κλίμακα χρέωσης προμήθειας είναι 0-500 kWh το μήνα και χορηγείται έκπτωση από τον Προμηθευτή για τις πρώτες 0-100 kWh το μήνα, τότε πρέπει να αποτυπώνεται οι χρεώσεις για 0-100 KWh το μήνα, και 101-500 KWh το μήνα.

Οι «μεταφράσεις» της αγοράς στις ανακοινώσεις της ΡΑΕ

Η ΡΑΕ δεν λέει καθαρά και ξάστερα αν θα εκδίδονται λογαριασμοί με την ένδειξη Εκκαθαριστικός» ή με την ένδειξη «Έναντι».
Έχει αξία για τους καταναλωτές να αναγράφεται η σχετική ένδειξη;
Βέβαια και έχει διότι συνδέεται άμεσα με το χρόνο έκδοσης εντολής διακοπής ρεύματος στο νοικοκυριό με οφειλές άνω των 100 ευρώ.
Με το καθεστώς εκκαθάρισης των λογαριασμών ρεύματος ανά τετράμηνο μετρούσε ως χρόνος πίστωσης ουσιαστικά προς τους καταναλωτές που ήξεραν και ρύθμισαν τις οφειλές τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι πάροχοι από το δεύτερο λογαριασμό με την ένδειξη «Έναντι» όταν η οφειλή ξεπερνούσε τα 100 και 150 ευρώ υπήρχε αναφορά για κίνδυνο διακοπής με κόκκινα γράμματα.
Με το νέο καθεστώς τιμολόγησης της αγοράς ενέργειας η οποία ουσιαστικά δουλεύει με σταθερά και μάλιστα ακριβά πιθανότατα θα προηγείται η διακοπή ρεύματος από την αναγγελία της διακοπής όταν δεν εξοφλείται όταν ο επόμενος μήνας θα έχει διαφορετικό τιμολόγιο ρεύματος και διαφορετική επιδότηση από το κράτος.
Πάντως το ΥΠΕΝ έχει περάσει νομοθετική διάταξη που δίνει το δικαίωμα στον καταναλωτή να αλλάξει πάροχο χωρίς να έχει πληρώσει τον προηγούμενο. Η αλλαγή παρόχου όμως απαιτεί επίσημη καταμέτρηση από τον ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος για να τα φέρει βόλτα απαιτούσε τετράμηνους λογαριασμούς ενώ η τρέχουσα αναγκαιότητα απαιτεί καταμέτρηση ανά μήνα.

Στα 375,67 ευρώ ανά MWh η μέση τιμή του Αυγούστου

Χαμηλότερα από την κρατική επιδότηση των 377 ευρώ ανά MWh διαμορφώθηκε η μέση τιμή από την 1η έως 7 Αυγούστου και συγκεκριμένα στα 375,67 ευρώ. Είναι μακρύς ο …δρόμος μέχρι τα τέλη Αυγούστου αλλά μέχρι σήμερα οι προμηθευτές είναι ασφαλείς και κυρίως έχουν κέρδη με τις τιμές που έδωσαν όταν η KWh για την πλειονότητα των προμηθευτών κινείται υψηλότερα από τα 550 ευρώ ανά MWh.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης