Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ο Αθανάσιος Δαγούμας πρόεδρος της ΡΑΕ σε ρόλο λογοκριτή υπαγορεύει απαντήσεις στους παρόχους ενέργειας

Ο Αθανάσιος Δαγούμας πρόεδρος της ΡΑΕ σε ρόλο λογοκριτή υπαγορεύει απαντήσεις στους παρόχους ενέργειας
Η λογοκρισία της κυβέρνησης φθάνει μέχρι τους λογαριασμούς ρεύματος.
Τα κατάφερε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας εν έτη 2022 αφού επέβαλε στην ΔΕΗ να αλλάξει το κείμενο (ΝΑΙ) το κείμενο της απάντησης που έδινε στην ερώτηση
«Καταργήθηκε η έκπτωση της ΔΕΗ στον λογαριασμό;

Πλέον στην ιστοσελίδα της εταιρείας οι καταναλωτές που την επισκέπτονται διαβάζουν μια καινούργια εκδοχή στο ερώτημα «η έκπτωση της ΔΕΗ στον λογαριασμό.»
Με επιτυχία στέφθηκε η αποστολή λογοκρισίας της ΡΑΕ.
Με το επιχείρημα της παραπλάνησης των καταναλωτών και του εντολέα υπουργού ΥΠΕΝ Κώστα Σκρέκα που απαιτούσε από τους προμηθευτές μέσω της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας να προσαρμοστούν στις κυβερνητικές αξιώσεις που ήταν ότι οι εκπτώσεις δίνονται από το κράτος και όχι από τους παρόχους.

Η ΔΕΗ υπέκυψε στις πιέσεις του «Συνταγματάρχη» της ΡΑΕ

Η νέα απάντηση – κείμενο της επιχείρησης μέχρι την ώρα που …έτρεχε το ρεπορτάζ δεν είχε γνωστό εάν ικανοποιεί τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ή θα χρειαστεί νέα παρέμβαση.
Η καλύτερη λύση θα ήταν να το υπαγορεύσει η Ανεξάρτητη Αρχή και να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της επιχείρησης για να έχουν τη …σωστή ενημέρωση οι καταναλωτές σε ότι αφορά τις εκπτώσεις των τιμολογίων του ρεύματος.
Πριν την παρέμβαση της ΡΑΕ που θυμίζει εποχές της επταετίας , η ελεύθερη βούληση των υπευθύνων είχαν διαμορφώσει ένα διαφορετικό κείμενο με το οποίο έλεγε ότι «Συμμορφωνόμαστε με τον νέο μηχανισμό λειτουργίας της αγοράς ενέργειας , επομένως η έκπτωση που μέχρι τώρα παρείχαμε , παρέχεται πλέον με εναλλακτικό τρόπο , τροφοδοτώντας το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης , από το οποίο θα επιδοτούνται όλοι οι καταναλωτές.»
Μέτα την παρέμβαση του προέδρου ( συνταγματάρχη) της ΡΑΕ, που να σημειωθεί δεν απαίτησε την αλλαγή της ερώτησης (!)

«Καταργήθηκε η έκπτωση της ΔΕΗ στον λογαριασμό;


Αναρτήθηκε το νέο κείμενο με σκοπό να εκπληρωθούν οι εντολές ή διαταγές της ΡΑΕ.
Η …φρέσκια απάντηση της ΔΕΗ στο πνεύμα της ΡΑΕ, αναφέρει ότι «η εμπορική και εκπτωτική πολιτική της εταιρείας εκ των πραγμάτων μεταβάλλεται, προσαρμοζόμενη στα νέα δεδομένα της αγοράς ενέργειας, όπως αυτά διαμορφώνονται από τις πρόσφατες υπουργικές αποφάσεις. Στο πλαίσιο των νέων αυτών συνθηκών, το μεγαλύτερο ποσό που συγκεντρώνεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, για την επιδότηση όλων των καταναλωτών, ανεξαρτήτως παρόχου, προέρχεται από τη συνεισφορά της ΔΕΗ, όπως αυτή προβλέπεται στον νόμο στη βάση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της επιχείρησης.
Σήμερα Τρίτη 9 Αυγούστου η ΡΑΕ έχει διαβεβαιώσει του παραβάτες ότι θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της, οι προμηθευτές που δεν υπάκουσαν και θα κατηγορηθούν για καταχρηστικές και παραπλανητικές πρακτικές σε βάρος των καταναλωτών. (!)
Ωστόσο η δεύτερη παράγραφος του κειμένου της ΔΕΗ μετά την παρέμβαση μπορεί να μην ικανοποιεί τη ΡΑΕ διότι αναγράφει, πως το μεγαλύτερο ποσό που συγκεντρώνεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, για την επιδότηση όλων των καταναλωτών, ανεξαρτήτως παρόχου, προέρχεται από τη συνεισφορά της ΔΕΗ.

Ποια είναι η αλήθεια για τις εκπτώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος;

Ο Διαχειριστής ΑΠΕ & Εγγυήσεων Προέλευσης Α.Ε (ΔΑΠΕΕΠ Α.Ε) συγκεντρώνει τα κεφάλαια του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης τα οποία προέρχονται από τους παραγωγούς ενέργειας , οι οποίοι πλέον δεν αμείβονται με βάση την ημερήσια χονδρεμπορική τιμή της MWh διότι η κυβέρνηση έβαλε πλαφόν στην τιμή αμοιβής ανάλογα με το μέσο παραγωγής ενέργειας.μ
Παράδειγμα Οι υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ για τη σημερινή ημέρα παρήγαγαν 11.034 MWh και θα αποζημιωθούν προς 112 ευρώ ανά MWh με το συνολικό έσοδο να ανέρχεται σε 1.235.808 ευρώ.
Η επιβολή του πλαφόν στερεί από τη ΔΕΗ το ποσό των 2.676.763 ευρώ και μεταφέρεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και στη συνέχεια μοιράζεται στους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών.
Αντίστοιχα και πολύ περισσότερα πλεονάσματα δημιουργούν οι ΑΠΕ , οι λιγνιτικές μονάδες όπως και οι αντίστοιχες μονάδες παραγωγής ενέργειας φυσικού αερίου.
Επίσης η κρατική επιδότηση και συγκεκριμένα τα 377 ευρώ ανα MWh του Αυγούστου προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Η αρχική ενόχληση του ΥΠΕΝ που χρησιμοποίησε τη ΡΑΕ ως μηχανισμό λογοκρισίας κειμένων θυμίζουν άλλες και μαύρες εποχές.

Η αυστηρότητα της ΡΑΕ έφτασε μέχρι τη διαμόρφωση των τιμολογίων

Η ελεύθερη εμπορική πολιτική των προμηθευτών καταργήθηκε με τη ΡΑΕ να επιβάλει στην πράξη με δική της φυσιογνωμία στα τιμολόγια του Αυγούστου με την έγκριση του υπουργού Κώστα Σκρέκα.
H Elpedison κατά κοινή ομολογία της αγοράς διαμόρφωσε το πιο έξυπνο τιμολόγιο για τον Αύγουστο διότι προέβλεπε έκπτωση και την επιστροφή χρημάτων στους καταναλωτές. Η φράση έκπτωση στο δικό της τιμολόγιο έφερε θύελλα αντιδράσεων στη ΡΑΕ διότι περιελάμβανε εκπτώσεις δημιουργώντας στρέβλωση στην εικόνα της κυβέρνησης αφού είναι η μόνη που κάνει εκπτώσεις.
Πλέον τα τιμολόγια της Elpedison διέγραψαν την έκπτωση ανά MWh με τη διοίκηση της εταιρείας να σχεδιάζει αντίστοιχη πίστωση στους λογαριασμούς των καταναλωτών.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης