Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ενεργειακό σοκ στη Γερμανία – Άμεση μείωση 20% στη χρήση φυσικού αερίου για να μην «κατεβάσει διακόπτες» τον χειμώνα

Ενεργειακό σοκ στη Γερμανία –  Άμεση μείωση 20% στη χρήση φυσικού αερίου για να μην «κατεβάσει διακόπτες» τον χειμώνα
Επιχειρήσεις και νοικοκυριά προετοιμάζονται για τη μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση της Ευρώπης εδώ και μια ολόκληρη γενιά
Σχετικά Άρθρα

Η Γερμανία θα πρέπει να μειώσει τη χρήση φυσικού αερίου κατά 20% προκειμένου να αποφύγει την εξοντωτική έλλειψη φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα, όπως ανακοίνωσε η κορυφαία ρυθμιστική αρχή δικτύου της, καθώς επιχειρήσεις και νοικοκυριά προετοιμάζονται για τη μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση της Ευρώπης εδώ και μια ολόκληρη γενιά.
Ο Klaus Müller, επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας δικτύου (BNA), θα είναι υπεύθυνος για τον περιορισμό των προμηθειών φυσικού αερίου εάν η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης υποστεί χειμερινή ενεργειακή κρίση.
«Αν αποτύχουμε να πετύχουμε τον στόχο μας (για εξοικονόμηση φυσικού αερίου 20%) τότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μην έχουμε αρκετό φυσικό αέριο», είπε στους Financial Times.
Ο Müller είπε ότι η Γερμανία θα χρειαζόταν επίσης περίπου 10 gigawatts επιπλέον παροχής φυσικού αερίου από άλλες πηγές για να αναπληρώσει τις ποσότητες που δεν θα έλθουν από τη Ρωσία.
Ουσιαστικά αναφέρεται στο υγροποιημένο φυσικό αέριο από χώρες όπως οι ΗΠΑ.
Αυτό αντιπροσωπεύει περίπου το 9% της τρέχουσας κατανάλωσης φυσικού αερίου.

Τρομάζει η ενεργειακή κρίση

Σημείωσε επίσης ότι η Γερμανία θα πρέπει επίσης να βασιστεί στις εισαγωγές φυσικού αερίου από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Ο Müller προειδοποίησε επίσης ότι το μακροπρόθεσμο κόστος του τερματισμού της εξάρτησης της Γερμανίας από τη Ρωσία θα είναι μια «πολύ υψηλή τιμή του φυσικού αερίου» που θα μπορούσε να έχει μεγάλες συνέπειες για τις επιχειρήσεις.
Η Γερμανία φοβάται μια επικείμενη ενεργειακή κρίση από τότε που ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου Gazprom περιόρισε τις προμήθειες μέσω του αγωγού Nord Stream 1 στα μέσα Ιουνίου, επικαλούμενος τεχνικά προβλήματα.
Ο κύριος αγωγός για την παράδοση του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη λειτουργεί με δυναμικότητα μόλις 20%.

Στα ύψη οι τιμές

Η μείωση των παραδόσεων ώθησε στα ύψη τις τιμές του φυσικού αερίου, με το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς να αυξάνεται από περίπου 66 ευρώ ανά megawatt στην αρχή του έτους σε 206 ευρώ (από το απόγευμα της Παρασκευής 12/8).
Έχει επίσης τορπιλίσει τις προσπάθειες της Γερμανίας να γεμίσει τις αποθήκες αερίου της ενόψει του χειμώνα, όταν η ζήτηση θα αυξηθεί.
Η Γερμανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί ως αντίποινα τις εξαγωγές ενέργειας της, στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Αίτημα στην Κομισιόν για εξαίρεση του ΦΠΑ στην εισφορά για τη νέα τιμή του φυσικού αερίου
 
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Christian Lindner έστειλε επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας σχετική άδεια για την εξαίρεση του ΦΠΑ από την εισφορά της νέας τιμής φυσικού αερίου και για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με ένα αντίγραφο της επιστολής του που περιήλθε στην κατοχή του Reuters την Κυριακή 14 Αυγούστου 2022.
Ο διαχειριστής της αγοράς φυσικού αερίου στη Γερμανία αναμένεται να ανακοινώσει τη Δευτέρα 15 Αυγούστου 2022 το ύψος της εισφοράς, την οποία επιβάλει το Βερολίνο σε όλους τους καταναλωτές φυσικού αερίου, προκειμένου να επιμεριστεί το επιπλέον κόστος των εισαγωγών φυσικού αερίου μεταξύ καταναλωτών και επιχειρήσεων.
Η εισφορά αυτή, έχει ως στόχο να βοηθήσει την Uniper και άλλους εισαγωγείς φυσικού αερίου να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες τιμές, εξαιτίας της μείωσης των ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου, αλλά θα αυξήσει τις ήδη αυξημένες ενεργειακές τιμές, αλλά και τις πληθωριστικές πιέσεις για τους καταναλωτές.

Το δεύτερο στάδιο του σχεδίου


Το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας ζήτησε από όλες τις εταιρείες και τις τοπικές αρχές να μειώσουν την ελάχιστη θερμοκρασία δωματίου στους χώρους εργασίας τους στους 19 βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Το Βερολίνο έχει ήδη φτάσει στο δεύτερο στάδιο ενός τριμερούς εθνικού σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο.
Εάν φτάσει στο τελικό στάδιο, το οποίο θα συνεπαγόταν τον περιορισμό του φυσικού αερίου σε βιομηχανικούς πελάτες, η BNA θα πρέπει να αποφασίσει ποιες εταιρείες δεν θα μπορούσαν πλέον να προμηθεύονται πλήρως.
Ο Müller παραδέχτηκε ότι το να είναι υπεύθυνος για μια απόφαση που θα επηρέαζε χιλιάδες επιχειρήσεις έχει τρομακτικό βάρος.
«Είναι σαν να έχω τις Άλπεις στους ώμους μου», είπε χαρακτηριστικά.
«Αλλά όλα έχουν να κάνουν με την αξιολόγηση μιας κακής κατάστασης», κατέληξε.

Τα κέρδη των Αμερικανών από το LNG

Οι ενεργειακές εταιρείες και οι έμποροι αποκομίζουν τεράστια κέρδη πουλώντας αμερικανικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη καθώς οι τιμές στην ήπειρο εκτοξεύονται, με μία μόνο αποστολή να έχει κέρδη περίπου 200 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με ειδικούς του κλάδου.
Οι ΗΠΑ κατευθύνουν τώρα το 60% των εξαγωγών τους υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη, από λιγότερο από 20% πριν από ένα χρόνο, επισημαίνει σε δημοσίευμά του το Business Insider.

Η ακριβή απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο

Οι αμερικανικές εξαγωγές φυσικού αερίου πέρα από τον Ατλαντικό έχουν αυξηθεί το 2022 μετά την κρίση στην Ουκρανία, καθώς οι ενεργειακές εταιρείες αποκομίζουν ασύλληπτα κέρδη εν όσω οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που αντιμετωπίζουν το έλλειμμα στην προσφορά ρωσικού αερίου προσπαθούν απεγνωσμένα να γεμίσουν τις δεξαμενές αποθήκευσης πριν από το χειμώνα.
«Δεν μιλάμε για περιθώριο κέρδους.
Μιλάμε για γεωμετρική αύξηση των κερδών» , δήλωσε ο Laurent Segalen, αναλυτής ενεργειακών επενδύσεων
«Συνολικά, πρόκειται για μια τρελή κατάσταση», δήλωσε στο Insider.

Πώς κερδίζουν

Ο Segalen επισήμανε ότι οι εταιρείες ενδέχεται στείλουν ένα μεγάλο φορτίο αερίου στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού αξίας 60 εκατ.δολάρια, με την τιμή στη συνέχεια να διαμορφώνεται στα περίπου 275 εκατομμύρια δολάρια στην Ευρώπη.
Όσοι έκλεισαν συμφωνίες για την αγορά φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ πριν από την τελευταία άνοδο των ευρωπαϊκών τιμών θα αποκόμιζαν επίσης τεράστια κέρδη, σύμφωνα με τον Segalen.
Ο Felix Booth, επικεφαλής ανάλυσης της αγοράς του υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Vortexa, υπογράμμισε ότι πιστεύει ότι οι εταιρείες θα μπορούσαν να κερδίζουν περίπου 150 εκατομμύρια δολάρια σε κάθε αποστολή.
«Είναι ένα απίστευτο arbitrage που είναι ανοιχτό αυτή τη στιγμή», σημείωσε.
Ο Booth σημείωσε ότι όποιος παίκτης έχει στοιχηματίσει στην άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου έχει αποκομίσει «απίστευτα» κέρδη.

Μείωση της προσφοράς

Μεγάλες εταιρείες όπως η γαλλική TotalEnergies καθώς και μεγάλοι εμπορικοί οίκοι όπως η Trafigura και η Gunvor είναι μερικοί από τους βασικούς παίκτες που αγοράζουν και πωλούν φυσικό αέριο στις ΗΠΑ.
Ο Booth είπε ότι οι εταιρείες προσφέρουν αυτό που χρειάζεται η Γηαριά Ήπειρος καθώς τα αποθέματα φυσικού αερίου εξαντλούνται.
«Δεν είναι καθαρά κερδοσκοπικό», είπε.
«Υπάρχει λόγος που οι τιμές είναι τόσο υψηλές».
Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξήθηκαν το 2022 καθώς η Ρωσία μείωσε τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων στην ήπειρο.
Τον περασμένο μήνα η ρωσική Gazprom μείωσε τις ροές μέσω του κρίσιμου αγωγού Nord Stream 1 στη Γερμανία σε μόλις 20% της χωρητικότητας.

Εκτόξευση των τιμών

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί περίπου 200% τον τελευταίο χρόνο.
Σε δολάρια, οι τιμές αναφοράς για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (Futures) φυσικού αερίου στην Ολλανδία TTF ήταν περίπου 62 δολάρια ανά μετρικό εκατομμύριο (mmbtu) την Παρασκευή 12 Αυγούστου.
Αντίθετα, το φυσικό αέριο στις ΗΠΑ είναι πολύ φθηνότερο, δεδομένων των άφθονων αποθεμάτων της χώρας και της χαμηλότερης δυνατότητας της για εξαγωγές.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου των ΗΠΑ Henry Hub διαπραγματεύονταν περίπου στα 8,70 δολάρια ανά mmbtu την Παρασκευή 12 Αυγούστου, ακόμη και μετά την απότομη άνοδο τους τελευταίους μήνες.

Στιγμιότυπο_οθόνης_2022-08-13_211421.png
Αυξηση των εξαγωγών

Η διαφορά των τιμών έχει ωθήσει μεγάλες εταιρείες να αυξήσουν τις εξαγωγές από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη.
Το 60% των εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου των ΗΠΑ - ή 115 κιλοτόνοι την ημέρα - πήγαν στην Ευρώπη τον Αύγουστο, σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων για την αγορά εμπορευμάτων Vortexa. είναι από μόλις 19% — ή 35 κιλοτόνους την ημέρα — τον ίδιο μήνα το 2021.
Τον Ιούνιο, οι αποστολές παρείχαν περισσότερο αέριο στην Ευρώπη από τις ροές των ρωσικών αγωγών, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

Κερδοφορία

Η άνοδος των παγκόσμιων τιμών της ενέργειας ήταν εξαιρετικά επικερδής για τις μεγάλες εταιρείες ενέργειας.
Η Gunvor, μια μεγάλη εμπορική εταιρεία με έδρα την Ελβετία, σημείωσε κέρδη ρεκόρ το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Τα κέρδη της Total σημείωσαν επίσης ρεκόρ, με το εμπορικό σκέλος της εταιρείας να παρουσιάζει ισχυρές επιδόσεις.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης