Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΔΕΗ: Καθαρό κέρδος 76 ευρώ ανά MWh έχει από τα τιμολόγια του Αυγούστου - Περίπου 150 εκατ. ευρώ βάζει στα ταμεία της

ΔΕΗ: Καθαρό κέρδος 76 ευρώ ανά MWh έχει από τα τιμολόγια του Αυγούστου - Περίπου 150 εκατ. ευρώ βάζει στα ταμεία της
Το «πάρτι» στη ΔΕΗ συνεχίζεται με τη μόνη διαφορά ότι τα υψηλά κόστη τιμολόγησης χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και τον κρατικό προϋπολογισμό
Σχετικά Άρθρα
Με τη σφραγίδα της κυβέρνησης τα υπερκέρδη των προμηθευτών ενέργειας από τα τιμολόγια του Αυγούστου παρότι καταργήθηκε με τυμπανοκρουσίες η ρήτρα αναπροσαρμογής και προβλήθηκε με κάθε τρόπο από τον υπουργό ΥΠΕΝ Κώστα Σκρέκα.
Ο μεγάλος κερδισμένος της υπόθεσης είναι η ΔΕΗ που ελέγχει το 65% της κατανάλωσης των νοικοκυριών ενώ οι υπόλοιποι προμηθευτές ενέργειας μοιράζονται το κατακερματισμένο 35%.
Τα υπερκέρδη της ΔΕΗ θα κινηθούν υψηλότερα από τα 126.600.000 ευρώ και μπορεί να φθάσουν τα 150 εκατ. ευρώ διότι οι καταναλώσεις σε ενέργεια αυξάνονται τον Αύγουστο από τη χρήση των κλιματιστικών.

Το… πάρτι του Αυγούστου

Τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ και η επεξεργασία των δεδομένων από το BN αποκαλύπτουν ότι το «πάρτι» στη ΔΕΗ συνεχίζεται με τη μόνη διαφορά ότι τα υψηλά κόστη τιμολόγησης χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και τον κρατικό προϋπολογισμό.
Η συνολική επιδότηση ανά MWh προσδιορίστηκε από τον υπουργό ΥΠΕΝ Κώστα Σκρέκα στα 377 ευρώ ανά MWh. Από την 1η έως τις 19 Αυγούστου η μέση τιμή της χονδρεμπορικής τιμής στο Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώνεται στα 342 ευρώ ανά MWh. Όμως η τελική τιμή χρέωσης των νοικοκυριών με την πρόσθεση και άλλων επιβαρύνσεων η τελική τιμή της MWh ανέρχεται στα 410 ευρώ ανά MWh ή 0,41 ευρώ ανά KWh.
Η ΔΕΗ που έχει τιμολογήσει το τελικό κόστος της MWh για τον Αύγουστο είναι στα 486 ευρώ ανά Mwh. Δηλαδή η ΔΕΗ θα γεμίσει τα ταμεία της καθώς η διαφορά που προκύπτει από το πραγματικό κόστος και το ονομαστικό κόστος είναι στα 76 ευρώ ανά Mwh.
Τα 76 ευρώ είναι το καθαρό κέρδος της προμήθειας χάρη στο νέο καθεστώς τιμολόγησης του ρεύματος των νοικοκυριών.
Οι πελάτες - νοικοκυριά της ΔΕΗ απορρόφησαν 1.688.000 MWh επι 75 ευρώ ανά MWh βάζει στα ταμεία της το καθαρό ποσό των 126.600.000 ευρώ.
Οι καταναλώσεις του Αυγούστου θα δημοσιευθούν από τον ΑΔΜΉΕ στα τέλη Σεπτεμβρίου οι οποίες αναμένεται να είναι υψηλότερες σε σχέση με αυτές του Ιουνίου με αποτέλεσμα να βελτιώνεται περαιτέρω η καθαρή κερδοφορία από την προμήθεια ενέργειας.

Τα νέα «ονομαστικά» τιμολόγια των προμηθευτών

Το Σάββατο 20 Αυγούστου οι προμηθευτές θα δώσουν στη δημοσιότητα τα νέες ονομαστικές τιμές χρέωσης των νοικοκυριών ανά Mwh ή ανά KWh.
Η διοίκηση του Γιώργου Στάσση εξαιτίας της ανόδου της τιμής του φυσικού αερίου στα επίπεδα των 235 ευρώ ανά Mwh δεν αναμένεται να δώσει χαμηλότερη τιμή ανά Mwh τον Σεπτέμβριο σε σχέση με αυτή του Αυγούστου διότι διατρέχει τον κίνδυνο η ονομαστική τιμή να είναι κάτω του πραγματικού κόστους του Σεπτεμβρίου εξαιτίας της τιμής του φυσικού αερίου που σημειώνει ράλι στις διεθνείς αγορές.

Το ύψος της κρατικής επιδότησης

Κρίσιμο ρόλο στην εξίσωση διαμόρφωσης ων τιμών από τους προμηθευτές έχει κρατική επιδότηση.
To ΥΠΕΝ θα ανακοινώσει επιδότηση στα επίπεδα του Αυγούστου των 377 ευρώ ή θα κινηθεί υψηλότερα των 400 ευρώ για να διατηρηθεί η μέση τελική τιμή ανά Kwh από 0,15 έως 17 ευρώ ανά Kwh;
Το ΥΠΕΝ παρότι με το ένα χέρι… δίνει κέρδη στους προμηθευτές με το άλλο ζητάει να δώσουν πίσω στους καταναλωτές με την μορφή πιστώσεων τα υπερκέρδη του Αυγούστου. Οι διοικήσεις των εταιρειών προμήθειας με τους περιορισμούς υιοθετήθηκαν στη διαμόρφωση των ονομαστικών τιμών της MWh διστάζουν να προχωρήσουν σε άμεσες επιστροφές πιστώσεων διότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν εκ των προτέρων το πραγματικό κόστος ανά MWh του Σεπτεμβρίου. Η πλειονότητα των προμηθευτών θέλει να νιώθει ασφάλεια και κυρίως να διαφυλάξει την μελλοντική πορεία της εταιρείας διότι ένα λάθος τιμολόγησης θα βάλει την εταιρεία σε οικονομικές περιπέτειες.
Τέλος να σημειωθεί ότι παραγωγοί και προμηθευτές ενέργειας δεν κινδυνεύουν με έκτακτη φορολόγηση κερδών αφού ο βασικός υπαίτιος… παραγωγής της κερδοφορίας των παραγωγών ήταν η ρήτρα αναπροσαρμογής.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης