Τελευταία Νέα
Ενέργεια

«Πικρό αλλά αναπόφευκτο» - Η Greenpeace εγκρίνει την επανέναρξη των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα

«Πικρό αλλά αναπόφευκτο» - Η Greenpeace εγκρίνει την επανέναρξη των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα
«Για να εξασφαλιστεί ένας αξιόπιστος εφοδιασμός με ηλεκτρική ενέργεια, κανένας από τους λιγνιτικούς σταθμούς που είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς για το κλίμα δεν χρειάζεται να επανεκκινηθεί – προκειμένου να επιτευχθούν οι συμφωνημένοι κλιματικοί στόχοι, δεν πρέπει να επανεκκινηθούν σε καμία περίπτωση», τόνισε ο Smeed

Ο εκπρόσωπος της Greenpeace, Carsten Smid, δήλωσε ότι είναι πικρό αλλά αναπόφευκτο το γεγονός ότι οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα που ήταν ήδη εκτός δικτύου στη Γερμανία επανέρχονται τώρα ως επιλογή, γράφει η γερμανική ταμπλόιντ Bild.
Η περιβαλλοντική οργάνωση παραδέχεται ότι για να απαλλαγείτε από την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο, πρέπει να καταφύγετε στον άνθρακα για λίγο και να αναπληρώσετε το έλλειμμα που προκύπτει - αλλά φροντίστε να το αντισταθμίσετε τα επόμενα χρόνια.
«Για να απαλλαγούμε από μια πολιτικά εξαρτημένη λύση για τις προμήθειες φυσικού αερίου του Putin, οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα θα πρέπει να καλύψουν το χάσμα σε σύντομο χρονικό διάστημα».
Ωστόσο, για να αποφευχθεί ένα βήμα προς τα πίσω ως προς την προστασία του κλίματος, οι πρόσθετες εκπομπές που αναπόφευκτα συμβαίνουν τώρα πρέπει να αντισταθμιστούν τα επόμενα χρόνια, είπε ο Smeed σε σχέση με την προγραμματισμένη επαναλειτουργία των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα στο Bexbach και Χάιντεν.
Η Greenpeace, ωστόσο, απαιτεί να εγκαταλειφθούν οι λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας.
«Για να εξασφαλιστεί ένας αξιόπιστος εφοδιασμός με ηλεκτρική ενέργεια, κανένας από τους λιγνιτικούς σταθμούς που είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς για το κλίμα δεν χρειάζεται να επανεκκινηθεί – προκειμένου να επιτευχθούν οι συμφωνημένοι κλιματικοί στόχοι, δεν πρέπει να επανεκκινηθούν σε καμία περίπτωση», τόνισε ο Smeed.
«Οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας ενθαρρύνουν την εξοικονόμηση ενέργειας και καθιστούν την αιολική και την ηλιακή ενέργεια ασυναγώνιστα φθηνή », λέει ένας ειδικός της Greenpeace.
Η γερμανική κυβέρνηση θέλει να παράγεται ξανά περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από άνθρακα κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, προκειμένου να εξοικονομηθεί φυσικό αέριο. Σύμφωνα με κυβερνητικό διάταγμα, οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα από το λεγόμενο αποθεματικό ηλεκτρικού δικτύου επιτρέπεται να επαναλειτουργήσουν από τις 14 Ιουλίου, σύμφωνα με τη γερμανική ταμπλόιντ Bild.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης