Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2022 το πετρέλαιο – Βουτιά -5,7% στο WTI, στα 81,94 δολ.

Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2022 το πετρέλαιο – Βουτιά -5,7% στο WTI, στα 81,94 δολ.
Tο Brent, παραδόσεως Νοεμβρίου, απώλεσε 4,83 δολ. ή -5,2%, στα 88 δολάρια ανά βαρέλι

Ισχυρή πτώση σημείωσαν τα futures του πετρελαίου την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου, «κλείνοντας» στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2022.
Καταλύτες της μείωσης αποτέλεσαν οι επικείμενες επιτοκιακές αυξήσεις εκ μέρους της Federal Reserves αλλά και η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας…
Σε αυτό το πλαίσιο, το WTI, παραδόσεως Οκτωβρίου, έπεσε 4,94 δολ. ανά βαρέλι ή -5,7%, στα 81,94 δολ. ανά βαρέλι.
Από την άλλη, το Brent, παραδόσεως Νοεμβρίου, απώλεσε 4,83 δολ. ή -5,2%, στα 88 δολάρια ανά βαρέλι…

Οι καταλύτες της πτώσης…

Οι τιμές διέγραψαν τα πρώτα κέρδη που προέκυψαν μετά τις απειλές του Putin να διακόψει την προσφορά σε όσα κράτη συμμετάσχουν στο σχέδιο επιβολής πλαφόν στον ρωσικό μαύρο χρυσό.
Υπενθυμίζεται πως ο Ρώσος πρόεδρος, μιλώντας στο Βλαδιβοστόκ, είπε πως η χώρα του θα εγκαταλείψει τις ενεργειακές συμβάσεις εάν οι βιομηχανικές χώρες της G-7 εφαρμόσουν ανώτατο όριο τιμών στον δείκτη Ural, σε μια προσπάθεια να πλήξουν οικονομικά τη Μόσχα για τον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία.
Ωστόσο, «η πολιτική μηδενικού Covid στην Κίνα, η οποία επιβραδύνει την εκεί ανάπτυξη άρα και κατανάλωση, δεδομένου ότι η χώρα του δράκου καταναλίσκει το 13,2% της παγκόσμιας παραγωγής, αλλά και επικείμενη ύφεση στην Ευρώπη, αναμένεται να μειώσουν τη ζήτηση» επισημαίνει ο αναλυτής της DTN, Troy Vincent.
«Αν μη τι άλλο, έχουμε ένα καταστροφικό μακροοικονομικό κοκτέιλ για τη συνολική ζήτηση, παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη πιθανότατα θα κάψει περισσότερο πετρέλαιο θέρμανσης αυτόν τον χειμώνα από ό,τι εδώ και δεκαετίες, καθώς είναι πολύ πιο οικονομικό από το φυσικό αέριο στις τρέχουσες ευρωπαϊκές τιμές», είπε στο MarketWatch.
Από την άλλη, οι τιμές του πετρελαίου άρχισαν να καταρρέουν όταν η Wall Street Journal ανέφερε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι περισσότερο από πιθανό να αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση» δήλωσε ο Phil Flynn, ανώτερος αναλυτής στη The Price Futures Group.
Οι προσπάθειες της Fed να τιθασεύσει τον πληθωρισμό έχουν τροφοδοτήσει τις ανησυχίες για μια ύφεση, η οποία θα μπορούσε να βλάψει τη ζήτηση για πετρέλαιο.
«Φαίνεται ότι η οικονομία πρόκειται να πάρει μια στροφή προς το χειρότερο», δήλωσε ο Flynn στο MarketWatch.
Υπάρχουν επίσης «ψίθυροι αριθμοί ότι θα πρέπει να δούμε αύξηση των προμηθειών πετρελαίου στην έκθεση αποθεμάτων αυτής της εβδομάδας μετά τη μεγάλη απελευθέρωση από το Στρατηγικό Απόθεμα Πετρελαίου των ΗΠΑ».
Η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας αναμένεται να αναφέρει μείωση 1,8 εκατομμυρίων βαρελιών στις προμήθειες αργού των ΗΠΑ για την εβδομάδα που έληξε στις 2 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από την S&P Global Commodity Insights.
Η έρευνα έδειξε επίσης προσδοκίες για εβδομαδιαία μείωση των αποθεμάτων κατά 1,5 εκατ. βαρέλια για τη βενζίνη και 1,1 εκατ. βαρέλια για τα αποστάγματα.
Ξεχωριστά, σε μηνιαία έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, η EIA αύξησε τις προβλέψεις της για τις τιμές για το 2023 για το πετρέλαιο WTI και το Brent, καθώς και για το φυσικό αέριο των ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης