Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σκρέκας: Επιδότηση και στους καταναλωτές φυσικού αερίου - Μέσα σε 2 χειμώνες έχουμε τετραπλασιάσει το επίδομα θέρμανσης

Σκρέκας: Επιδότηση και στους καταναλωτές φυσικού αερίου - Μέσα σε 2 χειμώνες έχουμε τετραπλασιάσει το επίδομα θέρμανσης
«Όποιος χρησιμοποιεί φυσικό αέριο και μπορεί να το υποκαταστήσει με πετρέλαιο, αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα να μειώσουμε την εισαγωγή φυσικού αερίου και να έχουμε χαμηλό κόστος θέρμανσης», σημείωσε ο Κ. Σκρέκας
Σχετικά Άρθρα

«Το φυσικό αέριο είναι 10 φορές πιο ακριβό σε σχέση με πέρσι και έχει παρασύρει και την ηλεκτρική ενέργεια. Εμείς θα στηρίξουμε το φυσικό αέριο και τους πολίτες που δεν μπορούν να αντικαταστήσουν αυτό το καύσιμο με άλλο καύσιμο, αλλά δεν υπάρχει δυνατότητα από κανένα ευρωπαϊκό κράτος να απορροφήσει το σύνολό της τεράστιας αυτής αύξησης», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας.
Ο κ. Σκρέκας μιλώντας στο MEGA για τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ για την ενέργεια, αφού έκανε λόγο για έναν δύσκολο χειμώνα, ξεκαθάρισε πως «θα στηρίξουμε όσο μπορούμε για να περάσουμε ομαλά τον χειμώνα. Είναι σημαντικό το θέμα της εξοικονόμηση ενέργειας, για παράδειγμα με το να ρυθμίσουμε τον θερμοστάτη ένα βαθμό πιο χαμηλά, θα μπορέσει να βοηθήσει το περιβάλλον, αλλά θα βοηθήσει και στην εξοικονόμηση ενέργειας».
Όπως εξήγησε ο υπουργός, «μαίνεται ένας συμβατικός πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Βιώνουμε έναν ενεργειακό πόλεμο, η Ρωσία εκβιάζει την Ευρώπη, γιατί η Ευρώπη εξαρτάται από το ρωσικό φυσικό αέριο. Κλείνει τη στρόφιγγα, άρα μειώνει την διάθεση του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και αυτό εκτινάσσει τις τιμές τα ύψη».
Σύμφωνα με τον κ.Σκρέκα, «αυτός ο χειμώνας θα είναι δύσκολος, με δύο κινδύνους. Πρώτον, την επάρκεια εφοδιασμού. Έχουμε λάβει μέτρα για να μειώσει η Ελλάδα πολύ αυτόν τον κίνδυνο. Επειδή έχουμε διπλασιάσει την χωρητικότητα της Ρεβυθούσας, επειδή έχουμε τη δυνατότητα 5 εργοστάσια φυσικού αερίου να κάψουν diesel που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια και έτσι, να μειώσουμε τις εισαγωγές. Ήδη, από τον Σεπτέμβριο έχουμε δώσει εντολή έτσι ώστε οι παραγωγοί φυσικού αερίου να ξεκινήσουν να καίνε πετρέλαιο. Όλα αυτά θέλουν την εξής προϋπόθεση: ότι θα υπάρχει σε διεθνές επίπεδο LNG διαθέσιμο. Σε όλα αυτά πρέπει να βάλουμε την εξοικονόμηση, να μειώσουμε την κατανάλωση φυσικού αερίου, έχουμε έναν στόχο ευρωπαϊκό, 15% μείωση του φυσικού αερίου τους επόμενους μήνες».

Διπλασιασμός του επιδόματος θέρμανσης – Θα ανακοινωθεί επιδότηση και στο φυσικό αέριο

Αναφορικά με τη στήριξη των πολιτών που μπορούν να υποκαταστήσουν το καύσιμο που χρησιμοποιούν για τη θέρμανσή τους , ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε ότι «όποιος χρησιμοποιεί φυσικό αέριο και μπορεί να το υποκαταστήσει με πετρέλαιο, αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα να μειώσουμε την εισαγωγή φυσικού αερίου και να έχουμε χαμηλό κόστος θέρμανσης».
Πρόσθεσε ότι «θα στηρίζουμε το φυσικό αέριο σε αυτούς που δεν μπορούν με κάποιο τρόπο να το υποκαταστήσουν».
Για το επίδομα θέρμανσης, ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι η κυβέρνηση το διπλασίασε και «μέσα σε 2 χειμώνες έχουμε τετραπλασιάσει το επίδομα θέρμανσης ακριβώς για να στηρίξουμε και αυτούς που το χρησιμοποιούν».
Σημειώνεται ότι διευρύνεται ο αριθμός των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης, συνολικού ποσού σε 300 εκατ. ευρώ από 174 εκατ. ευρώ την περασμένη περίοδο.Το επίδομα θα ανέλθει έως 350 ευρώ, από τα 300 ευρώ.
Με βάση τα όσα αναφέρθηκαν από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στις 12/9, τα εισοδηματικά κριτήρια αυξάνονται σε 16.000 ευρώ από 14.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 24.000 ευρώ από 20.000 ευρώ για τον έγγαμο, προσαυξανόμενα κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Επιπλέον, η επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία αναμένεται να είναι 0,25 ευρώ (με τον ΦΠΑ) ανά λίτρο, με κόστος αθροιστικά 250 εκατ. ευρώ.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης