Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Το embargo στο ρωσικό αέριο διχάζει την Ευρώπη - Έντονες αντιδράσεις από Κύπρο και Ουγγαρία - Ποια η θέση της Ελλάδας

Το embargo στο ρωσικό αέριο διχάζει την Ευρώπη - Έντονες αντιδράσεις από Κύπρο και Ουγγαρία - Ποια η θέση της Ελλάδας
Εκτός από την Ελλάδα, την Ιταλία, το Βέλγιο και την Πολωνία (οι οποίες είχαν ταχθεί υπέρ του συντονισμού και μιας κοινής γραμμής), ναι λένε Ρουμανία, Μάλτα κ.α.

Eπιστολή για το ζήτημα του πλαφόν στο φυσικό αέριο προωθούν Ελλάδα, Ιταλία, Βέλγιο, Πολωνία για να αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από το Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με σημεία του προσχεδίου, τονίζεται ότι το πλαφόν μπορεί να σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίσει την ασφάλεια των προμηθειών και την ελεύθερη ροή στην Ευρώπη πετυχαίνοντας ταυτόχρονα τον κοινό στόχο για μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον 11 χώρες είναι θετικές.
Εκτός από την Ελλάδα, την Ιταλία, το Βέλγιο και την Πολωνία,(οι οποίες είχαν ταχθεί υπέρ του συντονισμού και μιας κοινής γραμμής), ναι λένε Ρουμανία, Μάλτα κ.α.
'Αλλα κράτη-μέλη έχουν εκφράσει τη στήριξή τους, ωστόσο προτείνουν ορισμένες τροποποιήσεις.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν μπορούν να συμφωνήσουν στην εισαγωγή του πλαφόν

Πάντως, τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δυσκολεύονται να καταλήξουν σε συμφωνία για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αργού πετρελαίου και πιθανότατα θα αναβάλουν τη συμφωνία για το ζήτημα για αργότερα, μέχρι να συμφωνηθεί ένα ευρύτερο πακέτο κυρώσεων.
Η Κύπρος και η Ουγγαρία είναι μεταξύ των χωρών που έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην επιβολή πλαφόν, ανέφερε δημοσίευμα του Bloomberg που πρόσθετε ότι η Κομισιόν, ο εκτελεστικός βραχίονας του μπλοκ, συναντήθηκε με εκπροσώπους των κρατών-μελών τις δύο προηγούμενες μέρες για να βρει έναν συμβιβασμό για το πακέτο των περιοριστικών μέτρων, σύμφωνα με τις πηγές του Bloomberg.
Kάποιες χώρες ενδέχεται να πιέσουν για μια προκαταρκτική συμφωνία, ενόψει της άτυπης συνεδρίασης των ηγετών της ΕΕ στην Πράγα στις 6 Οκτωβρίου.

Η πρόταση της Κομισιόν

  1. Η Κομισιόν προτείνει τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας. Σύμφωνα με το σχέδιο, προβλέπεται ότι οι εταιρείες θα φορολογηθούν με 33%, ενώ το ποσό που θα προκύψει, θα κατευθυνθεί στην στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
  2. Νέος δείκτης αναφοράς στο φυσικό αέριο. Μπορεί η πρόταση της Κομισιόν να μην περιέχει τελικά πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου, παρόλα αυτά προτείνει έναν νέο δείκτη αναφοράς, αφού το ΤΤF του Ολλανδικού Χρηματιστηρίου δεν είναι αντιπροσωπευτικό της νέας αγοράς φυσικού αερίου. Μετά τον πόλεμο στην Ευρώπη, πλέον οι ποσότητες του LNG είναι πολύ μεγαλύτερες από το φυσικό αέριο μέσω των αγωγών.
  3. Επιπλέον, η Επιτροπή προτείνει ως ανώτατο όριο εσόδων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
  4. Στην πρόταση περιλαμβάνεται και η υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τουλάχιστον 5% τη διάρκεια επιλεγμένων ωρών αιχμής, ενώ προτείνεται στα κράτη μέλη να επιδιώξουν τη μείωση της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τουλάχιστον 10% έως τις 31 Μαρτίου 2023.

Οι θέσεις της Ελλάδας

Σε ό,τι αφορά τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, η Ελλάδα ήδη φορολογεί τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών και θα προχωρήσει και στην έκτακτη «φορολόγηση των εταιρειών πετρελαίου και των διυλιστηρίων.
Ενώ για την ύπαρξη ενός πιο αντιπροσωπευτικού δείκτη στην αγορά του φυσικού αερίου ο Πρωθυπουργός έχει αναφερθεί πολλές φορές στην ανάγκη καθιέρωσης ενός περισσότερο αντιπροσωπευτικού δείκτη για την αγορά φυσικού αερίου, την ανάγκη διαφύλαξης των όρων ανταγωνισμού και τη γρήγορη αλλαγή του ενεργειακού μείγματος με έμφαση στις ΑΠΕ.
Για την υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης του 5%, η Ελλάδα φαίνεται πως προσανατολίζεται να εξοικονομήσει αυτό το 5% μέσω του σχεδίου που έχει ανακοινώσει για το Δημόσιο και προβλέπει εξοικονόμηση 10%, με το σχέδιο βέβαια έως τώρα να μην προχωρά πολύ γρήγορα.
Tο βάρος φαίνεται να σηκώνουν οι βιομηχανίες της χώρας όπου θα κληθούν να υποβάλλουν η κάθε μια το δικό τους σχέδιο εξοικονόμησης με το κράτος να τους αποζημιώνει.

Vitol: Ναρκοπέδιο η επιβολή πλαφόν

Εκπρόσωπος της κορυφαίας εμπορικής εταιρείας ενέργειας Vitol Group, δήλωσε ότι η επιβολή πλαφόν στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου είναι ένα «ναρκοπέδιο» και ότι η Vitol θα αναζητήσει καθοδήγηση από τις κυβερνήσεις.
«Χρειαζόμαστε καθοδήγηση από τις κυβερνήσεις γιατί είναι λίγο ναρκοπέδιο», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Russel Hardy στην APPEC 2022.
«Γνωρίζουμε ότι αυτό που θέλουν οι πελάτες μας είναι σημαντικό, ότι που θέλουν οι κυβερνήσεις είναι σημαντικό, επομένως πιστεύω ότι θα απορροφήσουμε ό,τι νέο υπάρχει τους επόμενους μήνες», είπε ο Hardy αναφερόμενος στο πλαφόν
Το μεγάλο ερώτημα ωστόσο που παραμένει είναι πόσο αποτελεσματικό θα είναι τελικά το πλαφόν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης