Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αδιέξοδο; Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να αρνείται να δει κατάματα το πρόβλημα με την «έκρηξη» τιμών στο φυσικό αέριο

Αδιέξοδο; Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να αρνείται να δει κατάματα το πρόβλημα με την «έκρηξη» τιμών στο φυσικό αέριο
Διάφορες άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, της Βουλγαρίας, της Πολωνίας και της Ελλάδας έχουν υποβάλει εναλλακτικά σχέδια για το ανώτατο όριο τιμών που περιλαμβάνει μια άκαμπτη μέγιστη τιμή ή ένα λεγόμενο δυναμικό ανώτατο όριο (πλαφόν), το οποίο θα καθόριζε τις τιμές του φυσικού αερίου στην ΕΕ κατά ένα ευρώ υψηλότερες από την αντίπαλη τιμή της Ασίας, την Ιαπωνία
Τα κράτη μέλη της ΕΕ συναντήθηκαν ξανά στις 30 Σεπτεμβρίου για να συζητήσουν την επιβολή ανώτατου ορίου τιμών στις εισαγωγές φυσικού αερίου, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει μικρή συναίνεση σχετικά με τη μορφή που θα λάβει το μέτρο.
Οι υπουργοί Ενέργειας από τις 27 χώρες ενέκριναν εισφορές στα απροσδόκητα κέρδη των ενεργειακών εταιρειών, για να βοηθήσουν στη συγκέντρωση κεφαλαίων για την προστασία των νοικοκυριών και των εταιρειών από τα ραγδαία έξοδα.
Η συμφωνία περιλαμβάνει εισφορά στο πλεονάζον εισόδημα των εταιρειών ορυκτών καυσίμων που πραγματοποιήθηκαν φέτος ή το επόμενο έτος, και μια δεύτερη στα πλεονάζοντα έσοδα των παραγωγών ενέργειας χαμηλού κόστους – συγκεκριμένα εκείνων που δεν χρησιμοποιούν φυσικό αέριο ως πρώτη ύλη.
Τα μέλη συμφώνησαν επίσης να εισαγάγουν υποχρεωτική περικοπή στη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις περιόδους αιχμής των τιμών.
Ορισμένες χώρες πιστεύουν ότι αυτό δεν είναι ακόμα αρκετό για να αντιμετωπίσουν επαρκώς την ενεργειακή κρίση και ορισμένες ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει περιορισμό της τιμής των εισαγωγών φυσικού αερίου. Μιλώντας μετά τη συνάντηση, ο Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει ακόμη συναίνεση για αυτό το θέμα.
«Θα προσπαθήσουμε να διαπραγματευτούμε έναν διάδρομο τιμών, όχι ένα σταθερό ανώτατο όριο, που θα μας επιτρέπει να μειώσουμε το κόστος για τους καταναλωτές μας», είπε σε συνέντευξη Τύπου.
«Η χονδρική τιμή του φυσικού αερίου είναι μια νόμιμη επιλογή, αλλά απαιτεί ριζική παρέμβαση στην αγορά».
Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να εισαχθούν αρκετοί «μη διαπραγματεύσιμοι όροι» για να λειτουργήσει το ανώτατο όριο τιμής.

Διαφωνία στον... αέρα 

Η Γερμανία, μια από τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από τις περικοπές στην προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, έχει δηλώσει ότι είναι αντίθετη σε ένα ανώτατο όριο τιμών σε όλη την ΕΕ στις εισαγωγές φυσικού αερίου.
Σε μια κυβερνητική διάσκεψη στο Βερολίνο στις 30 Σεπτεμβρίου, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας της Γερμανίας είπε ότι αντί αυτού ευνοεί ένα «φρένο» στην τιμή του φυσικού αερίου, με το οποίο οι κυβερνήσεις καθορίζουν μια τιμή φυσικού αερίου και στη συνέχεια καλύπτουν τη διαφορά στην πραγματική τιμή εισαγωγής στην αγορά. Με άλλα λόγια, οι κυβερνήσεις θα θωρακίσουν τους καταναλωτές με δικά τους έξοδα.
Αντίθετα, ένα ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου σε ολόκληρη την ΕΕ θα έδινε στο μπλοκ την επιλογή από κοινού να συμφωνήσει να πληρώνει μόνο στους διεθνείς προμηθευτές ένα σταθερό ποσό για το φυσικό αέριό τους.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου προειδοποίησε ότι αυτή η πρόταση –υποστηριζόμενη από 15 κράτη μέλη– δημιουργεί τον κίνδυνο οι προμηθευτές φυσικού αερίου απλώς να κατευθύνουν τις αποστολές σε άλλες χώρες και να επιδεινωθούν περαιτέρω οι ελλείψεις εφοδιασμού στην Ευρώπη.
«Δεν υποστηρίζουμε ένα απόλυτο ανώτατο όριο – με άλλα λόγια, ένα άκαμπτο ανώτατο όριο τιμών – γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να μην μπορούμε πλέον να αγοράζουμε αρκετό φυσικό αέριο στην παγκόσμια αγορά σε αυτή την τιμή», είπε ο εκπρόσωπος.
«Και αυτό θα ήταν τότε αντιπαραγωγικό εάν δεν υπήρχε αρκετό διαθέσιμο φυσικό αέριο, γιατί τότε η ασφάλεια του εφοδιασμού μας δεν θα ήταν πλέον εγγυημένη».
Οι υπουργοί Ενέργειας του Βελγίου, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Μάλτας, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας, της Σλοβενίας και της Ισπανίας δεσμεύτηκαν όλοι να υποστηρίξουν το ανώτατο όριο τιμών σε όλη την ΕΕ σε επιστολή τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Εκτός από τη Γερμανία και η Ολλανδία βρίσκεται σε αυτό το μήκος κύματος.
Οι προμηθευτές αγωγών όπως η Νορβηγία και οι εξαγωγείς στη Βόρεια Αφρική δεν θα ήταν σε μεγάλο βαθμό σε θέση να εκτρέψουν τις προμήθειες σε άλλες αγορές εάν επιβάλλονταν ένα τέτοιο ανώτατο όριο τιμών, αν και θα μπορούσαν να μειώσουν τους όγκους.
Η Ρωσία απείλησε να διακόψει εντελώς την προμήθεια εάν εισαχθεί ένα τέτοιο μέτρο.
Εν τω μεταξύ, οι εξαγωγείς LNG όπως οι ΗΠΑ και το Κατάρ θα ήταν πιο ελεύθεροι να στείλουν την προμήθεια τους σε άλλες αγορές, κυρίως στην Ασία.
Ακόμη και όσοι είχαν μακροπρόθεσμες συμβάσεις θα μπορούσαν να ισχυριστούν ότι το ανώτατο όριο τιμής αντιπροσώπευε παραβίαση των συμφωνιών τους.
Διάφορες άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, της Βουλγαρίας, της Πολωνίας και της Ελλάδας έχουν υποβάλει εναλλακτικά σχέδια για το ανώτατο όριο τιμών που περιλαμβάνει μια άκαμπτη μέγιστη τιμή ή ένα λεγόμενο δυναμικό ανώτατο όριο, το οποίο θα καθόριζε τις τιμές του φυσικού αερίου στην ΕΕ κατά ένα ευρώ υψηλότερες από την αντίπαλη τιμή της Ασίας, την Ιαπωνία.
Η ομάδα σχεδιάζει να κάνει το ασυνήθιστο βήμα να συντάξει το δικό της σχέδιο για ανώτατο όριο τιμής φυσικού αερίου σε όλο το μπλοκ, δήλωσε η Πολωνή υπουργός Κλίματος Άννα Μόσκουα στις 30 Σεπτεμβρίου μετά τη συνάντηση της ΕΕ, σύμφωνα με το Reuters.

www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης