Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Gazprom: Σταμάτησαν οι διαρροές, δυνατή η επαναλειτουργία του Nord Stream - Το φυσικό αέριο -8%

Gazprom: Σταμάτησαν οι διαρροές, δυνατή η επαναλειτουργία του Nord Stream - Το φυσικό αέριο -8%
Σταμάτησε η διαρροή αερίου από τις γραμμές των αγωγών Nord Stream που είχαν υποστεί ζημιές
Σχετικά Άρθρα
Οι διαρροές στους αγωγούς Nord Stream έχουν σταματήσειη η διοχέτευση αερίου θα μπορούσε να ξεκινήσει σε μία γραμμή, υποστηρίζει η Gazprom.

Συγκεκριμένα, η ρωσική Gazprom δήλωσε σήμερα πως έχει σταματήσει η διαρροή αερίου από τις γραμμές των αγωγών Nord Stream που είχαν υποστεί ζημιές κάτω από τη Βαλτική και πως μπορεί να είναι δυνατή η διοχέτευση αερίου μέσω της μοναδικής εναπομείνασας γραμμής.
Η Gazprom ανέφερε πως η πίεση στις τρεις γραμμές έχει σταθεροποιηθεί και πως εργάζεται προκειμένου να μειώσει τους κινδύνους για το περιβάλλον.
Η Ευρώπη ξεκίνησε έρευνες μετά τον εντοπισμό μεγάλων ρωγμών στους δύο ρωσικούς αγωγούς αερίου Nord Stream, ο καθένας από τους οποίους αποτελείται από δύο γραμμές.
Η Γερμανία, η Δανία και η Σουηδία δήλωσαν πως πιστεύουν ότι σημειώθηκε δολιοφθορά.
Ο Nord Stream 1 κατέγραψε σημαντική μείωση της πίεσης στις δύο γραμμές του ενώ ο Nord Stream 2, μία παρόμοια απότομη πτώση της πίεσης στη γραμμή "Α".

Τι συμβαίνει με τον Nord Stream 2

Η Gazprom ανέφερε πως η γραμμή "Β" του Nord Stream 2 μπορεί ακόμη να εξάγει αέριο στην Ευρώπη, αν ληφθεί μια απόφαση για έναρξη των παραδόσεων.
Ο Nord Stream 1 ήταν πλήρως λειτουργικός προτού η Ρωσία μειώσει και στη συνέχεια σταματήσει τις ροές αερίου τους προηγούμενους έξι μήνες, επικαλούμενη τη μη πληρωμή σε ρωσικά ρούβλια και τεχνικά προβλήματα.
Όμως ο πρόσφατα ολοκληρωθείς Nord Stream 2 δεν λειτούργησε ποτέ, αφού η Γερμανία πάγωσε τη διαδικασία αδειοδότησης καθώς η Ρωσία ετοιμαζόταν να εισβάλει στην Ουκρανία.
"Αν ληφθεί μια απόφαση να ξεκινήσουν οι παραδόσεις μέσω της γραμμής Β του Nord Stream 2, φυσικό αέριο θα διοχετευθεί στον αγωγό αφού η ακεραιότητα του συστήματος έχει ελεγχθεί και επαληθευτεί από τις εποπτεύουσες αρχές", ανέφερε.

«Βουτιά» 8% στο φυσικό αέριο

Οι τιμές του φυσικού αερίου καταγράφουν σημαντική πτώση στην Ευρώπη, κάτω από τα 175 ευρώ.
Το συμβόλαιο Νοεμβρίου του ολλανδικού TTF υποχωρεί 8,2% στα 173,25 ευρώ.
TTF_22.JPG

Zakharova (Ρωσία): Ο Blinken είπε ανοιχτά ότι ΗΠΑ, ΝΑΤΟ είχαν κίνητρο να καταστρέψουν τους Nord Stream

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η κόντρα για το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream, με την εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Maria Zakharova να δηλώνει ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Anthony Blinken αναφέρθηκε ξεκάθαρα στα κίνητρα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ να καταστρέψουν τους αγωγούς Nord Stream 1 και 2.
«Ο Blinken ανοιχτά, χωρίς δισταγμό, μίλησε για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους στο ΝΑΤΟ έχουν κίνητρα για την καταστροφή των αγωγών Nord Stream 1 και 2» ανέφερε σε μήνυμα της στο Telegram η Zakharova, η οποία υποστήριξε ότι ο Blinken ανέφερε πως οι δύο αγωγοί δεν μετέφεραν φυσικό αέριο στην Ευρώπη τη δεδομένη χρονική στιγμή, καθώς ο Nord Stream 2 δεν λειτούργησε ποτέ, ενώ και ο Nord Stream 1 ήταν σε θέση αναμονής για εβδομάδες επειδή η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο.
«Η Ρωσία ποτέ δεν χρησιμοποίησε την ενέργεια ως όπλο.

Η Ρωσία, όπως και πριν η ΕΣΣΔ, απλά τροφοδοτούσε την Ευρώπη με αέριο.
Χωρίς διακοπή.
Για 50 χρόνια.
Τα ψέματα της Ουάσινγκτον είναι μόνο για να επιβεβαιώνουν την εγκληματική διαχείριση του θέματος» υποστήριξε η Zakharova.

Το κίνητρο

Κατά τη Zakharova, το κίνητρο για την καταστροφή των αγωγών ήταν όπως είπε και ο Blinken, ότι οι ΗΠΑ κατάφεραν να αυξήσουν την παραγωγή τους και να είναι πλέον ο κορυφαίος προμηθευτής της Ευρώπης με LNG, συμβάλλοντας στην αναπλήρωση των απωλειών πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ευρώπη εξαιτίας των μειωμένων παραδόσεων ή της διακοπής από τη Ρωσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης