Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ενεργειακός πόλεμος: Η επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο θα σημάνει ρήξη Δύσης και OPEC; - Αλλάζουν οι κανόνες του παιχνιδιού

Ενεργειακός πόλεμος: Η επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο θα σημάνει ρήξη  Δύσης και OPEC; - Αλλάζουν οι κανόνες του παιχνιδιού
Ένα ανώτατο όριο της τιμής του ρωσικού πετρελαίου θα άλλαζε θεμελιωδώς την ισορροπία δυνάμεων μεταξύ του OPEC και της Δύσης, επισημάνει αναλυτής της ενεργειακής αγοράς
Σχετικά Άρθρα

Οι προσπάθειες να περιοριστούν οι τιμές του ρωσικού πετρελαίου θα μεταβάλουν θεμελιωδώς την ισορροπία δυνάμεων μεταξύ του OPEC και της Δύσης, σύμφωνα με αναλυτή της αγοράς πετρελαίου, όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά του το Business Insider το Σάββατο 8 Οκτωβρίου.
Ένα σχέδιο που μεταφέρει την ισχύ διαμόρφωσης των τιμών προς τις ΗΠΑ και την Ευρώπη «μετατοπίζει τις άρρητες κόκκινες γραμμές», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Karim Fawaz, επικεφαλής ενεργειακών συμβούλων στην S&P Global.
«Όσο περισσότερα εργαλεία διαθέτουν οι καταναλωτές στην εργαλειοθήκη παρέμβασης στην αγορά πετρελαίου - τόσο πιο δύσκολο γίνεται για τον OPEC να διατηρήσει την τιμή και τηn πολιτική μόχλευση».
Ένα ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο έχει ευρύτερες επιπτώσεις για τον OPEC και τους συσχετισμούς δυνάμεων με τη τη Δύση, σύμφωνα με ενεργειακό αναλυτή.

Η μείωση της παραγωγής

Τα σχόλιά του ακολούθησαν τη συνάντηση του OPEC+ την Τετάρτη 5Οκτωβρίου 2022, όταν το καρτέλ πετρελαίου μείωσε την ποσόστωση παραγωγής του κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, κάτι που ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε «ευθυγραμμισμένο με τις επιθυμίες της Ρωσίας».
Οι αναλυτές θεωρούν τη μείωση ως απάντηση στα σχέδια περιορισμού των τιμών του ρωσικού πετρελαίου.
The Greed And Geopolitics Of The OPEC+ Oil Production Cut

Τo νέο εργαλείο για τους εισαγωγείς

Οι ΗΠΑ και η ομάδα των G7 πιέζουν για την επιβολή ενός ανώτατου ορίου τιμών ως... παραθυράκι στο επερχόμενο εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό αργό που μεταφέρεται με τάνκερ που αποτρέπει ένα σοκ στην προσφορά και περιορίζει τα έσοδα της Μόσχας.από εξαγωγές 
Ωστόσο, ο Fawaz είπε ότι οι λεπτομέρειες του ανώτατου ορίου τιμών, ορισμένες από τις οποίες δεν έχουν ακόμη καθοριστεί, δεν είναι αυτό που ανησυχεί τον OPEC.
«Ένα αποτελεσματικό ανώτατο όριο τιμών θα παρείχε στους μεγάλους καταναλωτές (δηλαδή στη Δύση) ένα λειτουργικό και δοκιμασμένο εργαλείο εξωτερικής πολιτικής που αλλάζει θεμελιωδώς την ισορροπία των δυνάμεων που καθόρισε τις αγορές πετρελαίου εδώ και δεκαετίες», εξήγησε.

Δευτερογενείς επιπτώσεις των κυρώσεων

Πρόσθεσε ότι το ανώτατο όριο τιμών είναι μια πιο ελκυστική λύση σε σύγκριση με την επιβολή δευτερογενών συνεπειών των κυρώσεων ή την άμεση στόχευση των ροών πετρελαίου.
Και θα ακολουθήσει την εκτεταμένη χρήση του Στρατηγικού Αποθέματος Πετρελαίου από την κυβέρνηση Biden για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων τιμών του αργού, που αντιπροσωπεύει ένα άλλο εργαλείο στη διάθεση της Δύσης, είπε.
«Όσα περισσότερα εργαλεία έχουν οι καταναλωτές στην εργαλειοθήκη παρέμβασης στην αγορά πετρελαίου – τόσο πιο δύσκολο γίνεται για τον OPEC να διατηρήσει την τιμή και την πολιτική μόχλευση», υπογράμμισε ο Fawaz.

Το καρότο και το μαστίγιο

«Οι αποτελεσματικές στοχευμένες κυρώσεις και το ανώτατο όριο τιμών σε έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς πετρελαίου στον κόσμο που διατηρεί τη ροή του πετρελαίου αλλά οι τιμές που ορίζονται στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες αλλάζουν τις άρρητες κόκκινες γραμμές.
Όπου οι ΗΠΑ βλέπουν ένα καρότο, ο OPEC βλέπει ένα.. μασίγιο που θα μπορούσε τελικά να στραμμένο εναντία του».
Why is OPEC+ cutting oil production and what's next? | Explainer News | Al  Jazeera
To veto από Κίνα και Ινδία

Μέχρι στιγμής, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εγκρίνει ένα ανώτατο όριο στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου ως μέρος του τελευταίου γύρου κυρώσεων.
Αλλά κορυφαίοι Ρώσοι πελάτες όπως η Κίνα και η Ινδία δεν έχουν υπογράψει, εγείροντας αμφιβολίες για το πόσο αποτελεσματικό θα ήταν ένα ανώτατο όριο στις τιμές.
Ωστόσο, ακόμη κι αν καταλήξει να είναι αναποτελεσματικό, αντανακλά μια δημιουργική προσπάθεια της Δύσης να αναπτύξει νέα εργαλεία εξωτερικής πολιτικής, κάτι που πραγματικά απασχολεί τον OPEC, είπε ο Fawaz.
«Ευρύτερα, οι αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου αναδιαρθρώνονται, οι εμπορικές και πολιτικές σχέσεις επαναπροσδιορίζονται και οι κανόνες του παιχνιδιού αλλάζουν», επισήμανε.
«Ο OPEC σαφώς δεν του αρέσει η κατεύθυνση προς την οποία οδεύει η όλη κατάσταση, αλλά εάν βρεθεί ενάντια στο ρεύμα κινδυνεύει να παρασυρθεί από το παλιρροϊκό κύμα».
Will OPEC oil output cut pinch you at the pump? | Mint
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης