Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΗΠΑ – Ενεργειακός πόλεμος: Επίθεση στον OPEC για τη μείωση της παραγωγής – Σύγκρουση για τον έλεγχο των τιμών του πετρελαίου

ΗΠΑ – Ενεργειακός πόλεμος: Επίθεση στον OPEC για τη μείωση της παραγωγής  – Σύγκρουση για τον  έλεγχο των  τιμών του πετρελαίου

«Ατελέσφορη και μη συνετή» για την παγκόσμια οικονομία, ιδιαίτερα τις αναδυόμενες αγορές χαρακτήρισε η υπουργός των Οικονομιών των ΗΠΑ την απόφαση του OPEC για την μείωση της παραγωγής

Σχετικά Άρθρα

H απόφαση του OPEC+ να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου ήταν «ατελέσφορη και μη συνετή» για την παγκόσμια οικονομία, ιδιαίτερα τις αναδυόμενες αγορές, δήλωσε η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Janet Yellen, σε συνέντευξη της στους Financial Times την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022.
«Ανησυχούμε πολύ για τις αναπτυσσόμενες χώρες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν», επισήμανε χαρακτηριστικά η Yellen, επικρίνοντας παράλληλα τους συμμάχους ότι καθυστερούν να αποστείλουν οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία.
Τόνισε δε, ότι η εν λόγω απόφαση θα πλήξει την παγκόσμια οικονομία, εν γένει ενώ την ίδια ώρα σε πρόσφατες παρεμβάσεις της υπερασπίστηκε την πρόταση των G7 για την επιβολή ανώτατου ορίου τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο - πρόταση που ως γνωστόν έχει διχάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση με τη Γερμανία να διατυπώνει σοβαρές ενστάσεις.
«Ο ρυθμός μεταφοράς χρημάτων στην Ουκρανία είναι πολύ αργός», πρόσθεσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι ορισμένες χώρες που είχαν υποσχεθεί βοήθεια δεν κατάφεραν να την εκταμιεύσουν.

Η στροφή στην ενεργειακή πολιτική 

Την απογοήτευσή του για την απόφαση του OPEC+ να μειώσει σημαντικά την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου, για να «σταθεροποιήσει τις τιμές», εξέφρασε την περασμένη Πέμπτη  6 Οκτωβρίου 2022 ο αμερικανός πρόεδρος Joe Biden, επαναλαμβάνοντας ότι πλέον οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν όλες τις πιθανές εναλλακτικές για να ανακόψουν την άνοδο των τιμών.
Παρά την δυσαρέσκειά που εξέφρασε ωστόσο, ο Biden είπε ότι δεν μετάνιωσε για το καλοκαιρινό του ταξίδι στη Σαουδική Αραβία, το οποίο όπως είπε επικεντρώθηκε στη Μέση Ανατολή, κι όχι τόσο στα ενεργειακά θέματα.

Η επίμαχη απόφαση

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022, ο OPEC+ συμφώνησε να μειώσει την ημερήσια παραγωγή κατά 2 εκατ. βαρέλια, περιορίζοντας την προσφορά σε μια ήδη στενή αγορά και αυξάνοντας την πιθανότητα υψηλότερων τιμών της βενζίνης ακριβώς πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, όπου οι Δημοκρατικοί του Biden θα κληθούν να υπερασπιστούν τον έλεγχό τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία.
«Εξετάζουμε ποιες εναλλακτικές μπορεί να έχουμε», είπε ο Biden σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο όταν ρωτήθηκε για την απόφαση του Biden και πρόσθεσε: Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις.

Τα αντίμετρα

Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών δεν θα μπορούσε να βασιστεί στα αντίμετρα που θα μπορούσαν να υιοθετήσουν οι ΗΠΑ ως απάντηση στην κίνηση του OPEC+, αφού αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δήλωσαν ότι θα ξεκινήσουν διαβουλεύσεις με το Κογκρέσο σχετικά με πιθανές αντιδράσεις.
«Ο πρόεδρος έχει επικεντρωθεί για πολύ καιρό στην εξερεύνηση όλων των διαθέσιμων επιλογών για να προσπαθήσει να μειώσει [την τιμή του πετρελαίου]», πρόσθεσε.

Η μάχη για το δολάριο

Η Yellen είναι πιθανό να αντιμετωπίσει κάποια ανησυχία από ομολόγους σε όλο τον κόσμο σχετικά με την αξία του δολαρίου, το οποίο έχει ανατιμηθεί έντονα έναντι πολλών άλλων νομισμάτων τους τελευταίους μήνες καθώς η Federal Reserve αύξησε επιθετικά τα επιτόκια.
Ωστόσο, επισήμανε ότι η άνοδος του δολαρίου οφείλεται στην οικονομική πραγματικότητα – και όχι όπως αναφέρουν οι αναλυτές στην ταχεία σύσφυξη της νομισματικής πολιτικής από τη Fed με την αύξηση των επιτοκίων.
«Έχουμε δει μια σημαντική ανατίμηση του δολαρίου, αλλά νομίζω ότι οφείλεται κυρίως στις διαφορές στα θεμελιώδη μακροοικονομικά στοιχεία, μεταξύ των χωρών
. Στην περίπτωση των ΗΠΑ, είναι επενδυτικές ροές που κατευθύνονται σε ασφαλές καταφύγιο και ανταποκρίνονται σε γεωπολιτικές εντάσεις και φυσικά σε διαφορετικούς ρυθμούς νομισματικής σύσφιξης», επισήμανε.

Λειτουργούν καλά οι αγορές

Η Yellen απέρριψε επίσης τις ανησυχίες για αναταραχή και την αστάθεια της αγοράς τις τελευταίες εβδομάδες.
«Παρακολουθούμε τις συναλλαγματικές κινήσεις και τις επιπτώσεις τους πολύ στενά.
Και συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι αγορές λειτουργούν αρκετά καλά και είναι νε γένει σε φυσιολογική κατάσταση δεδομένων των αντικειμενικών διαφορών μεταξύ κρατών και πολιτικών και οικονομικών καταστάσεων», υπογράμμισε.

Κρεμλίνο: Συνετή η απόφαση του OPEC+ - Οι ΗΠΑ προκαλούν χάος στις αγορές

Το Κρεμλίνο επαίνεσε τον OPEC+ που βοήθησε να αντιμετωπιστεί, όπως είπε, «το χάος που προκαλούν  οι Ηνωμένες Πολιτείες στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας», σύμφωνα με δημοσίευμα του Tass την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov δήλωσε ότι είναι ιδιαίτερα θετικό γεγονός που μια τέτοια «ισορροπημένη, στοχαστική και προγραμματισμένη εργασία των χωρών, που παίρνουν υπεύθυνη θέση εντός του OPEC είναι αντίθετη με τις ενέργειες των ΗΠΑ».
«Αυτό τουλάχιστον εξισορροπεί τον χάος που προκαλούν οι Αμερικανοί», υπογράμμισε ο Peskov σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης