Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΕΕ – Φυσικό αέριο: Μηχανισμό συγκράτησης των τιμών και όχι ανώτατο όριο προτείνει η Commission – Νίκη της Gazprom

ΕΕ – Φυσικό αέριο: Μηχανισμό συγκράτησης των τιμών και όχι ανώτατο όριο προτείνει η Commission – Νίκη της Gazprom

Η πρόταση περιλαμβάνει δυναμικό όριο τιμών στην ολλανδική αγορά ΤΤF προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι ακραίες διακυμάνσεις 

Σχετικά Άρθρα
Υπό το φόβο της πλήρους διακοπής της ροή φυσικού στην ΕΕ - μετά και τη σημερινή προειδοποίηση του επικεφαλής της Gazprom Alexey Miller ότι η επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές θα ισοδυναμούσε με αθέτηση των όρων των συμβολαίων και θα σταματούσαν οι ροές του φυσικού αερίου – η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως απoκάλυψε το Bloomberg σε δημοσίευμά του την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022, αποφάσισε να προτείνει στα κράτη μέλη την υιοθέτηση ενός μηχανισμού συγκράτησης των τιμών στην αγορά διαπραγμάτευσης των προθεσμιακών συμβολαίων στο Άμστερνταμ.
To εκτελεστικό σκέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης προτείνει έναν μηχανισμό για να περιορίσει την αστάθεια των τιμών στη μεγαλύτερη αγορά φυσικού αερίου και να αποτρέψει ακραίες διακυμάνσες τιμών στις συναλλαγές στην αγορά παραγώγων προκειμένου να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση που πλήττει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της Ηπείρου.
Ο προσωρινός μηχανισμός που σχεδίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιβάλει ένα δυναμικό όριο τιμών για τις συναλλαγές στην Ολλανδική αγορά ΤΤF (Title Transfer Facilit), της οποίας ο κύριος δείκτης είναι το σημείο αναφοράς για τη διαμόρφωση της τιμής σε όλο το φυσικό αέριο που διακινείται στην ήπειρο.
Η πρόεδρος της Κομισιόν Ursula von der Leyen δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η αγορά TTF δεν αντικατοπτρίζει πλέον την ενεργειακή πραγματικότητα του μπλοκ αφού η Ρωσία περιέκοψε τις προμήθειες στην Ευρώπη και το μερίδιο φυσικού αερίου από τη Μόσχα μειώθηκε από 40% σε περίπου 7%.
«Αυτό θα βοηθήσει να αποφευχθεί η ακραία αστάθεια και οι αυξήσεις των τιμών, καθώς και η κερδοσκοπία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε δυσκολίες στην προμήθεια φυσικού αερίου σε ορισμένα κράτη μέλη», ανέφερε η επιτροπή σε προσχέδιο πρότασης που αποκάλυψε το Bloomberg News.

Η πίεση για την επιβολή ανώτατου ορίου

Η Επιτροπή δέχεται εξαιτίας του μεγέθους της ενεργειακής κρίσης αυξανόμενες πιέσεις από τις εθνικές κυβερνήσεις να επιβάλει ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου.
Η Ιταλία, η Ελλάδα, η Πολωνία και το Βέλγιο πρότειναν την περασμένη εβδομάδα να επιβληθεί ένα όριο τιμών  στα μεγαλύτερα κέντρα συναλλαγών για ενεργειακά προϊόντα, το οποίο θα περιλαμβάνει ένα «διάδρομο» που θα επιτρέπει στις τιμές να κυμαίνονται κατά περίπου 5% για παράδειγμα.
Πρότειναν ότι το εύρος τιμών θα επανεξετάζεται τακτικά για να αντικατοπτρίζει το επίπεδο άλλων βασικών δεικτών αναφοράς ενεργειακών προϊόντων, όπως οι τιμές του αργού πετρελαίου, του άνθρακα και του φυσικού αερίου στη Βόρεια Αμερική και την Ασία.

Νέος δείκτης αναφοράς

Το δυναμικό όριο τιμών θα τεθεί σε ισχύ ενώ η ΕΕ εξεταζει  να διαμορφώσει ένα νέο συμπληρωματικό δέικτη αναφοράς για το υγροποιημένο φυσικό αέριο, σύμφωνα με το προσχέδιο της Επιτροπής.
Ο νέος δείκτης θα ξεκινήσει στα τέλη του 2022, με το σημείο αναφοράς να αναμένεται να είναι διαθέσιμο εγκαίρως για την επόμενη περίοδο αποθήκευσης αερίου στις αρχές του 2023.

Σύνδεση με τις τιμές του ηλεκτρισμού

Ορισμένες χώρες ζήτησαν επίσης να αρθεί η σχέση μεταξύ των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της επιβολής ανώτατου ορίου τιμών στα καύσιμα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, μια ιδέα που η Επιτροπή δεν σχεδιάζει να υιοθετήσει
Ενώ ένα τέτοιο μοντέλο έχει μειώσει τις τιμές στην Ισπανία και την Πορτογαλία, ενέχει ορισμένους κινδύνους εάν εισαχθεί σε ολόκληρο το μπλοκ, ανέφερε στο προσχέδιο.

Ρευστότητα στις εταιρείες για να μην καταρρεύσουν

Η Επιτροπή σχεδιάζει επίσης να υιοθετήσει εργαλεία για την τόνωση της ρευστότητας στις αγορές ενέργειας αυξάνοντας το όριο εκκαθάρισης για μη χρηματοοικονομικούς αντισυμβαλλομένους (τις ενεργειακές εταιρείες) στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ (προκειται για το ποσό των collaterals για τη συμμετοχη στην αγορά, το ύψος του οποίου διαμορφώνεται πο τις τιμές) και διευρύνοντας τον κατάλογο των αποδεκτών περιουσιακών στοιχείων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως εγγυήσεις με ετήσια ισχύ
Demand destruction and LNG imports could see Europe end winter with healthy levels of gas storage
Αποθέματα και από κοινού αγορές

Για να αυξήσει την ανθεκτικότητά της και την ισχύ της στις συνομιλίες με εναλλακτικούς προμηθευτές φυσικού αερίου, η Επιτροπή θέλει να ενισχύσει την κοινή πλατφόρμα αγορών της, η οποία θα συντονίζει την πλήρωση των αποθεμάτων φυσικού αερίου.
Εάν τα αποθέματα αποθήκευσης εξαντληθούν στο τέλος αυτού του χειμώνα, η επίτευξη του στόχου πλήρωσης 90% έως τον Νοέμβριο του 2023 μπορεί να είναι πιο δύσκολη από ό,τι για αυτόν τον χειμώνα, σύμφωνα με το προσχέδιο.
Το σχέδιο είναι να δοθεί εντολή στα κράτη - μέλη να αγοράζουν από κοινού φυσικό αέριο που αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 15% των ποσοτήτων που αποθηκε'υονται και να επιτραπεί στις εταιρείες να σχηματίσουν μια ευρωπαϊκή κοινοπραξία
Οι ρωσικές πηγές εφοδιασμού θα αποκλείονται από τη συμμετοχή σε αυτές τις αγορές.

Gazprom: Η επιβολή πλαφόν θα οδηγήσει σε διακοπή της οής φυσικού αερίου 

 Το να τεθεί «οροφή» στις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου για τους Eυρωπαίους εισαγωγείς θα αποτελέσει παραβίαση των όρων των συμβολαίων που έχουν συναφθεί και θα οδηγήσει σε διακοπή των προμηθειών, δήλωσε ο επικεφαλής της Gazprom, Alexey Miller σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Rossiya 1 την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022.
«Δεσμευόμαστε από τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί.
Μια τέτοια μονομερής απόφαση αποτελεί, φυσικά, παραβίαση των ουσιωδών όρων της σύμβασης, η οποία συνεπάγεται τερματισμό των προμηθειών», δήλωσε ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας, απαντώντας σε ερώτηση. σχετικά με τις ενέργειες της Gazprom στο ενδεχόμενο επιβολής αυτού του μέτρου.
Στις 7 Οκτωβρίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση εισήγαγε το όγδοο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας , το οποίο περιλαμβάνει νομοθετική βάση για τον καθορισμό ανώτατου ορίου τιμής για τη θαλάσσια μεταφορά ρωσικού πετρελαίου προς τρίτες χώρες.
Προβλέπεται ότι το ανώτατο όριο στις τιμές θα τεθεί σε ισχύ από τις 5 Δεκεμβρίου για το πετρέλαιο και από τις 5 Φεβρουαρίου 2023 για τα παράγωγα.
Συζητείται, στο ίδιο πλαίσιο, η καθιέρωση ανώτατου ορίου τιμής φυσικού αερίου.
Ο Miller αυτή την εβδομάδα σχολίασε επίσης σκωπτικά την πιθανή αυστηροποίηση των κυρώσεων στην εξαγωγή υδρογονανθράκων χρησιμοποιώντας τους στίχους ενός δημοφιλούς τραγουσιού για να περιγράψει την κατάσταση που θα επικρατήσει το χειμώνα στην Ευρώπη - «το ταβάνι είναι παγωμένο, η πόρτα είναι τρίζει».

Έλλειμμα 800 εκατ. κυβικών μέτρων την ημέρα

Σε ομιλία του στο Russian Energy Week στη Μόσχα την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022 σημείωσε ότι ένα ασυνήθιστο κύμα χαμηλών θερμοκρασιών το χειμώνα, διάρκειας ακόμη και πέντε ημερών είναι ικανό να οδηγήσει στο ψύχος ολόκληρες πόλεις.
Επικαλούμενος μάλιστα αναλύσεις ανέφερε ότι κατά τις ημέρες αιχμής της ζήτησης, η Ευρώπη θα μπορούσε να καταγράψει έλλειψη περίπου 800 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα.
«Είναι σαφές ότι η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη δεν θα διαρκέσει σύντομο χρονικό διάστημα», είπε ο Miller εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι τους επόμενους χειμώνες η Ευρώπη θα δυσκολευτεί να διαμορφώσει τα αποθέματά της στο ίδιο επίπεδο.

Δεν θα επαρκέσουν τα αποθέματα

Ανέφερε μάλιστα ότι το φυσικό αέριο που διαθέτει η Γερμανία στις υπόγειες δεξαμενές αποθήκευσης επαρκεί για 2-2,5 μήνες.
Ακόμη, επανέλαβε την πρόταση που έκανε νωρίτερα στο ίδιο συνέδριο ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin για την δημιουργία ενός ενεργειακού κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία που θα προορίζεται για την Ευρώπη.
Επισήμανε επίσης ότι οι ζημιές που έχουν προκληθεί στους αγωγούς Nord Stream θα απαιτήσουν τουλάχιστον ένα χρόνο για την επισκευή τους και ότι η Ρωσία δεν έχει ακόμη πρόσβαση στην περιοχή που προκλήθηκαν οι ζημιές.
September 30, 2022 – Quarterly Market Update: The Perfect Storm - PMFC

Τι είχε προειδοποιήσει ο Putin

Υπενθυμίζεται πως ο Putin απείλησε τον περασμένο μήνα ότι θα διακόψει τον ενεργειακό εφοδιασμό εάν επιβληθούν ανώτατα όρια τιμών, προειδοποιώντας τη Δύση ότι θα «παγώσει».
«Η Ρωσία θα σταματήσει να διοχετεύει φυσικό αέριο και πετρέλαιο αν επιβληθεί πλαφόν στις τιμές των ρωσικών πηγών ενέργειας» είχε σημειώσει στις αρχές Σεπτεμβρίου χαρακτηρίζοντας «ανόητη» τη σκέψη για ανώτατα όρια, ενώ επεσήμανε πως η Μόσχα θα αποχωρήσει από τα συμβόλαια προμηθειών της, σε αυτή την περίπτωση.
Europe Rushing to Secure Gas Sparks Record High LNG Ship Rates - BNN  Bloomberg
Μεγάλη η ζήτηση

«Η Μόσχα δεν θα έχει πρόβλημα να πουλάει ανά τον κόσμο τις τεράστιες ενεργειακές πηγές της παρά τις δυτικές κυρώσεις», επισήμανε ο Ρώσος πρόεδρος, υποστηρίζοντας ότι η επιβολή ανώτατου ορίου θα οδηγούσε σε αυξήσεις τιμών και ότι η παγκόσμια ζήτηση ρωσικής ενέργειας είναι μεγάλη, ενώ η Ρωσία έχει συμφωνήσει σε όλες τις βασικές παραμέτρους για την πώληση φυσικού αερίου στην Κίνα μέσω της Μογγολίας.
Η περικοπή των προμηθειών από τη Ρωσία, τον δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο μετά τη Σαουδική Αραβία, θα ταράξει τις αγορές ενέργειας, αφήνοντας την παγκόσμια οικονομία αντιμέτωπη με ακόμη υψηλότερες τιμές ενέργειας.
European Gas Prices Drop to 3-Month Low Amid Strong LNG Imports - BNN  Bloomberg
ΔΝΤ: Μην το κάνετε….

Την ίδια ώρα η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Kristalina Gerogieva, εξέφρασε την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022 την πλήρη αντίθεσή της στην επιβολή ανώτατων τιμών στην ενέργεια, όπως συζητείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και υπερασπίζονται χώρες όπως η Ισπανία: «Μην το κάνετε», είπε..
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ υπενθύμισe «την ανάγκη τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της τρέχουσας κρίσης του κόστους ζωής, της ενεργειακής κρίσης και του υψηλού πληθωρισμού να έχουν συγκεκριμένους στόχους και να είναι προσωρινά».
Πάνω απ’ όλα, θα πρέπει να βοηθούν τους πιο ευάλωτους.
«Οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου πλήττουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και πρέπει να υπάρξει κάποια απάντηση. Αυτό που συνιστούμε είναι ότι τα μέτρα πρέπει να είναι πολύ καλά στοχευμένα και προσωρινά», επέμεινε η Georgieva.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ ότι αυτό που πρέπει να προσέξουν όλες οι χώρες είναι αν τα μέτρα τους δεν συνεπάγονται μη βιώσιμο κόστος για τα ταμεία τους.
«Μην εγκρίνετε μέτρα που δεν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά», δήλωσε η γενική διευθύντρια του Ταμείου, η οποία αναρωτήθηκε «τι θα συμβεί αν ο πόλεμος (στην Ουκρανία) διαρκέσει πολύ περισσότερο» και οι χώρες που ενέκριναν τέτοια μέτρα σκοπεύουν να τα διατηρήσουν αλλά δεν μπορούν να τα αντέξουν οικονομικά.
«Είναι σωστό να δώσουμε κάποια βοήθεια;
Ναι, αλλά πρέπει να είναι καλά στοχευμένη», επέμεινε.
The Most Consumed Energy Sources In Every Country Of Europe | OilPrice.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης