Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Απάντηση - κόλαφος του OPEC+ προς το Λευκό Οίκο: Ομόφωνη η απόφαση για μείωση της παραγωγής

Απάντηση - κόλαφος του OPEC+ προς το Λευκό Οίκο: Ομόφωνη η απόφαση για μείωση της παραγωγής

Οι ΗΠΑ θεωρούν τη Σαουδική Αραβία υποκινητή της απόφασης

Σχετικά Άρθρα

Συντεταγμένη και με τη μορφή ομοβροντίας ήταν η απάντηση από τα μέλη του OPEC+ προς το Λευκό Οίκο που ισχυρίστηκε ότι η Σαουδική Αραβία υποκίνησε άλλες χώρες να συμφωνήσουν στη μείωση της παγκόσμιας ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου κατά 2 εκατ. βαρέλια (bpd), την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022
Η απόφαση ήταν ομόφωνη και βασίστηκε σε οικονομικούς δείκτες, δήλωσε το Ιράκ, ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας του OPEC+.
«Υπάρχει πλήρης συναίνεση μεταξύ των χωρών του OPEC+ ότι η καλύτερη προσέγγιση για την αντιμετώπιση των συνθηκών στην αγορά πετρελαίου κατά την τρέχουσα περίοδο αβεβαιότητας και έλλειψης σαφήνειας είναι μια προληπτική προσέγγιση που υποστηρίζει τη σταθερότητα της αγοράς και παρέχει στο μέλλον την καθοδήγηση που χρειάζεται», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο κρατικός φορέας εμπορίας πετρελαίου SOMO.
Με χωριστές δηλώσεις Ομάν και Μπαχρέιν υποστήριξαν ότι η πρόσφατη απόφαση του OPEC+ πάρθηκε με ομοφωνία.
Χθες, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Αραβικών Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (OAPEC), Ali Sabt Ben Sabt. τόνισε ότι η απόφαση του OPEC+ να μειώσει την ημερήσια παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου είναι σωστή και ελήφθη τη σωστή στιγμή.
Ο OAPEC αποτελείται από την Αλγερία, το Μπαχρέιν, την Αίγυπτο, το Ιράκ, το Κουβέιτ, τη Λιβύη, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία, τη Συρία, την Τυνησία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Η απόφαση, εξήγησε ο Sabt, έλαβε υπόψη την αβεβαιότητα την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.
Στο πλαίσιο αυτό είναι πετυχημένη η προσέγγιση του OPEC+ να λάβει προληπτικά μέτρα ώστε να αποφύγει ανισορροπίες κυρίως στην προσφορά και ζήτηση πετρελαίου

Σταθερότητα της αγοράς

Τέλος, ο υπουργός Ενέργειας της Αλγερίας χαρακτήρισε την απόφαση της 5ης Οκτωβρίου «ιστορική» και ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, Haitham Al-Ghais, ο οποίος επισκέπτεται επί του παρόντος την Αλγερία, εξέφρασαν την πλήρη εμπιστοσύνη τους σε αυτήν, όπως  μετέδωσε η αλγερινή τηλεόραση Ennahar.
Ο ίδιος μάλιστα δήλωσε ότι η αγορά περνάει μια περίοδο μεγάλων διακυμάνσεων και στόχος του στόχος του OPEC αλλά και των παραγωγών εκτός του οργανισμού είναι να διατηρηθεί η σταθερότητα της αγοράς.

Αποτελεσματικότητα της απόφασης

Μιλώντας από την Αλγερία, ο Ghais είπε επίσης ότι μια σειρά δηλώσεων από χώρες-παραγωγούς για την υποστήριξη της απόφασης της 5ης Οκτωβρίου για μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) ήταν ένα δείγμα της αποτελεσματικότητάς της.
«Χαιρετίζουμε αυτές τις δηλώσεις και είναι απόδειξη ότι η απόφαση ήταν σωστή», είπε στους δημοσιογράφους.
Ερωτηθείς για το εάν θα υπάρξει αναθεώρηση της απόφασης σε περίπτωση που αλλάξουν οι συνθήκες της αγοράς τους πρώτους έξι μήνες του επόμενου έτους, ο Ghais είπε ότι οι αποφάσεις του OPEC+ υπόκεινται πάντα σε αναθεώρηση.
«Οι συμφωνίες του OPEC+έχουν πάντα ευελιξία… οι υπουργοί είναι πάντα έτοιμοι να πάρουν ένα αεροπλάνο και να έρθουν στη Βιέννη», δήλωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης