Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σ. Αραβία: «Πράσινο φως» για την εισαγωγή της Aramco στο χρηματιστήριο

Σ. Αραβία: «Πράσινο φως» για την εισαγωγή της Aramco στο χρηματιστήριο
Πράσινο φως για την IPO της Saudi Aramco
Την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών για να προχωρήσει σε αρχική δημόσια προσφορά (IPO), εξασφάλισε η Saudi Aramco, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Η IPO προβλέπει την πώληση περίπου 50 εκατ. μετοχών ή μερίδιο 29,7% της εταιρείας βασικών πετρελαιοειδών για χρήση σε οχήματα, πλοία και βιομηχανικό εξοπλισμό.
Σύμβουλοι στη δημόσια προσφορά, η οποία μπορεί να αποφέρει έως 1 δισ. δολ. σύμφωνα με το Bloomberg, είναι οι Citigroup Inc., HSBC Holdings Plc και SNB Capital.
Η Saudi Aramco εξετάζει παράλληλα να πουλήσει ένα μερίδιο των δραστηριοτήτων εμπορίας πετρελαίου, αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο πηγές με γνώση της κατάστασης. Έχει ήδη πουλήσει μερίδια σε μονάδες της που ειδικεύονται στην εκμίσθωση αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου σε επενδυτές.

Κέρδη 42,4 δισ. δολ. το γ' τρίμηνο 2022, λόγω των υψηλών τιμών πετρελαίου

Αύξηση 39% στα καθαρά κέρδη του τρίτου τριμήνου ανακοίνωσε ο κρατικός παραγωγός πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Aramco που ξεπέρασε τις προβλέψεις των αναλυτών, ενισχυμένη από τις υψηλότερες τιμές αργού πετρελαίου και τις υψηλότερες ποσότητες που πωλήθηκαν.
Τα καθαρά κέρδη της Aramco αυξήθηκαν στα 42,4 δισ. δολάρια για το τρίμηνο έως τις 30 Σεπτεμβρίου από 30,4 δισ. δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα, πάνω από την εκτίμησε για κέρδη ύψους 41,7 δισ. δολαρίων από 16 αναλυτές.
Οι ελεύθερες ταμειακές ροές της εταιρείας αυξήθηκαν σε 45 δισ. δολάρια από 28,7 δισ. δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα.
Το τρίτο τρίμηνο ανακοίνωσε μέρισμα ύψους 18,8 δισ. δολαρίων, ικανοποιώντας τον δικό της στόχο, το οποίο θα καταβληθεί το τέταρτο τρίμηνο.
Η Aramco έρχεται να προστεθεί στις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες Exxon Mobil και Chevron ( που ανακοίνωσαν ισχυρά ή ρεκόρ αποτελεσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες, επωφελούμενες από την εκτίναξη των τιμών του αργού και του φυσικού αερίου που έχουν ενισχύσει τον πληθωρισμό σε όλο τον κόσμο και οδήγησαν σε νέες εκκλήσεις για περαιτέρω φορολόγηση του κλάδου.
"Ενώ οι παγκόσμιες τιμές του αργού κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου επηρεάστηκαν από τη συνεχιζόμενη οικονομική αβεβαιότητα, η μακροπρόθεσμη άποψή μας είναι ότι η ζήτηση πετρελαίου θα συνεχίσει να αυξάνεται για το υπόλοιπο της δεκαετίας, δεδομένης της ανάγκης του κόσμου για πιο προσιτή και αξιόπιστη ενέργεια", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Amin Nasser, σύμφωνα με το Reuters.
Τα δηλωθέντα καθαρά κέρδη της Aramco, αν και υψηλότερα σε ετήσια βάση, ήταν ελαφρώς χαμηλότερα σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο ρεκόρ.
Το καθαρό εισόδημα αντισταθμίστηκε επίσης εν μέρει από τα αυξημένα δικαιώματα παραγωγής που οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στο υψηλότερο μέσο πραγματικό ποσοστό δικαιωμάτων, το οποίο προέκυψε από τις ισχυρότερες τιμές αργού πετρελαίου και τον υψηλότερο όγκο πωλήσεων.
Τα δικαιώματα και οι λοιποί φόροι υπερδιπλασιάστηκαν σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο σε 24,3 δισ. δολάρια, από 10,48 δισ. δολάρια πέρυσι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης