Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κρεμλίνο: Η Ρωσία θα προασπίσει τα συμφέροντά της εάν επιβληθεί ανώτατο όριο τιμής στους ενεργειακούς της πόρους

Κρεμλίνο: Η Ρωσία θα προασπίσει τα συμφέροντά της εάν επιβληθεί ανώτατο όριο τιμής στους ενεργειακούς της πόρους

H Ρωσία δεν θα πουλήσει το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της σε κράτη που έχουν υιοθετήσει το μέτρο, προειδοποιεί το Κρεμλίνο

Σχετικά Άρθρα

Η Ρωσία καθοδηγείται από τα δικά της συμφέροντα και δεν θα «πυροβολήσει τα πόδια της» σε περίπτωση που η Δύση επιβάλει ανώτατο όριο τιμής στους ενεργειακούς της πόρους, δήλωσε την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022 ο εκπρόσωπος Τύπου της ρωσικής προεδρίας Dmitry Peskov.
Υπενθύμισε τη δήλωση του Προέδρου Vladimir Putin ότι η Ρωσία δεν θα πουλήσει το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της σε κράτη που έχουν υιοθετήσει το μέτρο.
«Αυτή είναι η θέση μας», είπε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Rpssiya-1.
«Αλλά, προφανώς, βλέπουμε τώρα ορισμένα στοιχεία [αυτό το ανώτατο όριο τιμής]. Υπάρχουν πολλές αποχρώσεις που πρέπει να εξετάσουμε.
Γι' αυτό, έχοντας μια βασική, ας πούμε, πορεία που έχει ορίσει ο πρόεδρος, μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι ούτως ή άλλως δεν θα πυροβολήσουμε τους εαυτούς μας στα πόδια. Έχουμε μάθει να είμαστε λογικοί και να καθοδηγούμαστε αποκλειστικά από τα δικά μας συμφέροντα», είπε ο Peskov.
Η Ομάδα των G7 σχεδιάζει να επιβάλει ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο βάσει των ΗΠΑ, καθώς οι περισσότερες εταιρείες μεταφορών και ασφαλιστικών εταιρειών έχουν την έδρα τους στις χώρες της G7 ή στους συμμάχους τους, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Μάλτα και άλλες.
Η τρέχουσα τιμή του ρωσικού πετρελαίου είναι περίπου 70 δολάρια ΗΠΑ ανά βαρέλι.
Άρα, από οικονομικής άποψης, ελάχιστη σημασία έχει εάν το ανώτατο όριο τιμής οριστεί στα 65-70 δολάρια ανά βαρέλι.
Αλλά μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες στρατηγικές συνέπειες σε περίπτωση αύξησης της τιμής του πετρελαίου.
Σύμφωνα με ευρωπαίους εμπειρογνώμονες, υπάρχει κίνδυνος η Ρωσία να σταματήσει τις προμήθειες στις χώρες που θα ενταχθούν σε αυτόν τον μηχανισμό, κάτι που θα επιφέρει δραματική αύξηση των τιμών στην παγκόσμια αγορά, εκτός εάν άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες αυξήσουν την παραγωγή.
Το Reuters ανέφερε την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022 επικαλούμενο πηγές ότι διπλωμάτες από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέβαλαν τις συνομιλίες για το ανώτατο όριο τιμής του ρωσικού πετρελαίου για την επόμενη εβδομάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης