Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ενεργειακή κρίση: Πάνω από 700 δισ. ευρώ ο βαρύς λογαριασμός για την ΕΕ - Η Ελλάδα 4η με 10,5 δισ. ευρώ

Ενεργειακή κρίση: Πάνω από 700 δισ. ευρώ ο βαρύς λογαριασμός για την ΕΕ - Η Ελλάδα 4η με 10,5 δισ. ευρώ
Η Γερμανία είναι μακράν πρώτη στη λίστα, με τον λογαριασμό να ανέρχεται σε 264,2 δισ. ευρώ ή 7,4% του ΑΕΠ
Σχετικά Άρθρα
«Τσουχτερός» είναι για την Ευρώπη ο λογαριασμός της ενεργειακής κρίσης που προκλήθηκε από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία, καθώς έχει ξεπεράσει τα 700 δισ. ευρώ, προκειμένου να εξασφαλίσει τον ενεργειακό της εφοδιασμό και να στηρίξει επιχειρήσεις και νοικοκυριά από τις αυξήσεις των τιμών.
Σύμφωνα με το Bruegel, η Γερμανία είναι μακράν πρώτη στη λίστα, με τον λογαριασμό να ανέρχεται σε 264,2 δισ. ευρώ ή 7,4% του ΑΕΠ.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη θέση με 10,5 δισ. ευρώ ή 5,74% του ΑΕΠ.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν δεσμεύσει και διαθέσει περίπου 600 δισεκατομμύρια ευρώ σε μέτρα στήριξης από τον Σεπτέμβριο του 2021, για να προστατεύσουν τους καταναλωτές από το αυξανόμενο κόστος, σύμφωνα με το think tank Bruegel.
Πρόκειται για αύξηση 50 δισ. ευρώ από τον υπολογισμό του περασμένου μήνα.

Τα μέτρα σε Ηνωμένο Βασίλειο και Νορβηγία προσθέτουν 105 δισεκατομμύρια ευρώ σε αυτό το ποσό. 
Τα τελευταία στοιχεία αναμένεται να αυξήσουν την πίεση στην ΕΕ να συμφωνήσει σε ένα ανώτατο όριο τιμής για το φυσικό αέριο πριν από τα Χριστούγεννα.
Οι συζητήσεις έρχονται καθώς οι θερμοκρασίες αναμένεται να είναι «ασυνήθιστα κρύες» σε όλο το βόρειο τμήμα της ηπείρου την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τη Maxar.
Η δαπάνη είναι σχεδόν ισοδύναμη με το πρόγραμμα-ορόσημο της κοινής έκδοσης ομολόγων της ΕΕ, το οποίο ξεκίνησε για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

energy.JPG

Ταμείο για την ενεργειακή κρίση

Το Bruegel εισηγείται στην ΕΕ να δημιουργήσει ένα Ταμείο για την ενεργειακή κρίση, ώστε να βοηθήσει στην καταπολέμησή της και να εξισορροπήσει τις πιθανές επιπτώσεις στα αποτελέσματα των εθνών.
«Καθώς οι ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας αναμένεται να παραμείνουν υψηλότερες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, οι ανησυχίες για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα θα αυξηθούν και οι κυβερνήσεις θα υπόκεινται σε νέα πίεση να γίνουν πιο στοχευμένες στην υποστήριξη που προσφέρουν σε οικογένειες και επιχειρήσεις», σημειώνει η Simone Tagliapietra, συγγραφέας της έρευνας.
«Το παραπάνω υπογραμμίζει επίσης τον κίνδυνο κατακερματισμού για την ευρωπαϊκή αγορά, εάν οι δημοσιονομικά ισχυρότερες χώρες παρέχουν περισσότερη υποστήριξη στις βιομηχανίες τους από άλλες», τονίζεται.

Αύξησε τη στήριξη η Ιταλία

Σύμφωνα με το Bruegel, η Ιταλία ευθύνεται για το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης, με την κυβέρνηση της Georgia Meloni να διαθέτει τα δύο τρίτα του προϋπολογισμού των 30 δισ. ευρώ για το επόμενο έτος, ώστε να προσφέρει ανακούφιση σε οικογένειες και επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν υψηλές τιμές ενέργειας.
Αυτά προσθέτει στα περίπου 75 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν ήδη δαπανηθεί για τη στήριξη της οικονομίας, με τα περισσότερα να στοχεύουν σε μέτρα ανακούφισης.
Περιλαμβάνουν φορολογικές ελαφρύνσεις για εταιρείες και οικογένειες και φορολογικές περικοπές που αποσκοπούν στη μείωση των τιμών της βενζίνης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης