Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η υποκρισία της Δύσης: Η Ευρώπη αγόρασε φέτος 40% περισσότερο ρωσικό υγροποιημένο αέριο παρά τις πολυάριθμες... κυρώσεις

Η υποκρισία της Δύσης: Η Ευρώπη αγόρασε φέτος 40% περισσότερο ρωσικό υγροποιημένο αέριο παρά τις πολυάριθμες... κυρώσεις
Σχεδόν όλο το ρωσικό LNG αγοράστηκε από τη Γαλλία, την Ισπανία, το Βέλγιο και την Ολλανδία
Σχετικά Άρθρα

Σε αντίθεση με το φυσικό αέριο από τη Ρωσία, του οποίου οι προμήθειες στην Ευρώπη έχουν μειωθεί στο ελάχιστο, το ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) ρέει προς τα δυτικά ως ποτάμι με πλήρη ροή...και ανεμπόδιστο.
Τον Ιανουάριο-Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, οι εισαγωγές LNG των ευρωπαϊκών χωρών από τη Ρωσία όχι μόνο δεν μειώθηκαν, αλλά αυξήθηκαν ακόμη και περισσότερο από 40% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021.
Έτσι στους πρώτους 10 μήνες του τρέχοντος έτους, το μερίδιο του LNG από τη Ρωσία ανήλθε στο 16% του συνόλου των ευρωπαϊκών εισαγωγών φυσικού αερίου.
Το αμερικανικό LNG αντιπροσωπεύει το 42% και το φυσικό αέριο του Κατάρ το 13,7%.
Στην Ευρώπη μιλούν για την επικείμενη τελική «νίκη» επί του ρωσικού φυσικού αερίου, αλλά παρόλα αυτά αγοράζουν δυναμικά LNG από τη Ρωσία, σαν να ξεχνούν από πού παρήχθη.

Η Ευρώπη τρέμει τις ελλείψεις 

Οι Ευρωπαίοι φοβούνται επίσης ότι οι ρωσικές προμήθειες LNG θα... στεγνώσουν, όπως συνέβη με το φυσικό αέριο, και ότι η Μόσχα θα αρχίσει να το πουλάει σε φτωχές ασιατικές χώρες όπως το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν σε χαμηλές τιμές.
Οι παραδόσεις φυσικού αερίου με αγωγούς από τη Ρωσία στην Ευρώπη κατά την ίδια περίοδο μειώθηκαν, σύμφωνα με τη δεξαμενή σκέψης Brueghel, σχεδόν κατά 80% σε σύγκριση με 10 μήνες πέρυσι.
Υπενθυμίζεται ότι το 2021 η Ευρώπη έλαβε συνολικά 155 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένου του LNG.
Η Ευρώπη έχει εισαγάγει φέτος ρεκόρ LNG 111 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, σύμφωνα με τη Refinitiv, αύξηση περίπου 70% από έτος σε έτος.
Από αυτά, το ρωσικό αέριο είναι 17,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, δηλαδή 42% περισσότερα από πέρυσι.
Σχεδόν όλο το ρωσικό LNG αγοράστηκε από τη Γαλλία, την Ισπανία, το Βέλγιο και την Ολλανδία.
Βασικά, η Ευρώπη λαμβάνει φυσικό αέριο από τη Yamal. Το τεράστιο κοίτασμα ανήκει στη ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Novatek.
Την όχι πολύ λογική, αλλά πολύ βολική θέση της Ευρώπης, που μιλά ακούραστα για την πλήρη απόρριψη του ρωσικού φυσικού αερίου και ταυτόχρονα αυξάνει κατακόρυφα τις αγορές υγροποιημένου αερίου από τη Ρωσία, επιχείρησε να εξηγήσει ο Georg Zachman, ένας από τους υπαλλήλους του Brueghel Center, ο οποίος αδέξια είπε: «Κατά τη γνώμη μου, δεν υπάρχει τίποτα κακό να αγοράζουμε LNG από τη Ρωσία, επειδή παίρνουμε από τους Ρώσους ό,τι θα έστελναν σε κάποιον άλλο.
Η Ευρώπη χρειάζεται τώρα πραγματικά έναν μηχανισμό για να προστατευθεί από μια τέτοια κατάσταση, για παράδειγμα: για να επιτύχει πολιτικούς στόχους, η Ρωσία μπορεί να πουλά αέριο σε μεμονωμένες, «απαραίτητες» ευρωπαϊκές χώρες».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης