Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Γαλλία αγόρασε 153 τόνους εμπλουτισμένου ουρανίου από τη Ρωσία το 2022 για τους πυρηνικούς της σταθμούς

Η Γαλλία αγόρασε 153 τόνους εμπλουτισμένου ουρανίου από τη Ρωσία το 2022 για τους πυρηνικούς της σταθμούς
Aπό την αρχή του έτους, η γαλλική EDF έχει αγοράσει 7.000 τόνους μεταλλεύματος ουρανίου για τους πυρηνικούς σταθμούς της
Η γαλλική εταιρεία ενέργειας EDF (Electricite de France) αγόρασε 153 τόνους εμπλουτισμένου ουρανίου από τους Ρώσους το 2022 σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το περιοδικό Point.
Συνολικά, από την αρχή του έτους, η EDF έχει αγοράσει 7.000 τόνους μεταλλεύματος ουρανίου για τους πυρηνικούς σταθμούς της.
Το δημοσίευμα διευκρινίζει ότι αυτό δεν περιλαμβάνει μόνο το μετάλλευμα που εξορύσσεται στη Ρωσία - η άμεση εξόρυξη για τη Γαλλία πραγματοποιείται επίσης στο Καζακστάν, τον Καναδά, τον Νίγηρα και το Ουζμπεκιστάν.
Ωστόσο, σύμφωνα με μακροπρόθεσμες συμβάσεις που έχουν συναφθεί με τη ρωσική πυρηνική εταιρεία Rosatom, οι Γάλλοι στέλνουν μέρος του μεταλλεύματος ουρανίου για εμπλουτισμό στη Ρωσία.
Το εμπλουτισμένο ουράνιο επιστρέφεται στη Γαλλία ή σε άλλες χώρες, όπου ήδη μετατρέπεται σε καύσιμο για πυρηνικούς σταθμούς.
Η θυγατρική Framatome της EDF διαθέτει εργοστάσιο καυσίμου στη Γερμανία, καθώς και στη γαλλική περιοχή Romans-sur-Isere.
Η γαλλική εταιρεία ενέργειας αγόρασε 153 τόνους εμπλουτισμένου ουρανίου από τη Ρωσία, όπως και το 2021, σημειώνει το δημοσίευμα.
Σύμφωνα με την πηγή της, η Ρωσία αντιπροσωπεύει το 15% των δραστηριοτήτων εμπλουτισμού της EDF.

Η εξάρτηση από τη Ρωσία

Νωρίτερα, η εφημερίδα Monde ανέφερε ότι η Γαλλία δεν εξαρτάται από την προμήθεια ρωσικών καυσίμων για τους πυρηνικούς σταθμούς της, αλλά η Ρωσία έχει το μοναδικό εργοστάσιο στον κόσμο που μπορεί να επεξεργάζεται πυρηνικά απόβλητα από γαλλικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.
Η γαλλική εταιρεία πυρηνικής τεχνολογίας Orano διαβεβαίωσε ότι η τελευταία παρτίδα στάλθηκε στη Ρωσία τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους και δεν υπάρχουν σχέδια για σύναψη νέων συμβάσεων.
Πηγές του κλάδου διαβεβαίωσαν το γαλλικό περιοδικό ότι δεν υπάρχει εξάρτηση από τη Ρωσία και, εάν το κράτος το αποφασίσει, «η EDF μπορεί να ζήσει χωρίς ρωσικούς πόρους».
Σύμφωνα με το περιοδικό, η Γαλλία έχει ήδη συσσωρεύσει αρκετά καύσιμα για να εξασφαλίσει τη λειτουργία των αντιδραστήρων για μια δεκαετία.
Ωστόσο, δεδομένου ότι η πυρηνική βιομηχανία δεν επηρεάζεται από κυρώσεις, η γαλλική εταιρεία δεν μπορούσε να καταγγείλει τις συμβάσεις που είχαν ήδη συναφθεί με Ρώσους εργολάβους χωρίς σοβαρές κυρώσεις.
Το περιοδικό αναρωτιέται γιατί η EDF είναι τόσο προσεκτική σχετικά με αυτές τις συμβάσεις, παρά την κριτική από τους αντιπάλους της πυρηνικής ενέργειας, οι οποίοι κατηγορούν την εταιρεία για εξάρτηση από τη Ρωσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης