Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στο έλεος της ενεργειακής κρίσης η διχασμένη και αυτοκαταστροφική ΕΕ - «Στυλώνουν τα πόδια» οι 12 για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Στο έλεος της ενεργειακής κρίσης η διχασμένη και αυτοκαταστροφική ΕΕ -  «Στυλώνουν τα πόδια» οι 12 για το πλαφόν στο φυσικό αέριο
Χωρισμένη στα δύο είναι η ΕΕ ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης των υπουργών Ενέργειας και ενώ ήδη η ενεργειακή κρίση έχει ενσκήψει πάνω από την Ένωση
Σχετικά Άρθρα
Κλιμακώνεται η σύγκρουση σχετικά με την πρόταση περιορισμού των τιμών του φυσικού αερίου στην ΕΕ καθώς ομάδα 12 κρατών μελών ζήτησε ένα σημαντικά χαμηλότερο ανώτατο όριο παρέμβασης προκειμένου να περιοριστεί ο αντίκτυπος μιας άνευ προηγουμένου ενεργειακής κρίσης στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις της Ένωσης.
Σύμφωνα με το Bloomberg η κίνηση χωρών, όπως το Βέλγιο, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Πολωνία ήρθε τέσσερις ημέρες πριν από την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ όπου θα γίνει προσπάθεια να επιτύχουν μια συμφωνία για το μέτρο.
Ο συνασπισμός των εν λόγω χωρών διαθέτει αρκετές ψήφους για να παρεμποδίσει μια συμφωνία, εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά του, σύμφωνα με διπλωμάτες της ΕΕ, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν καθώς οι συνομιλίες για το μέτρο είναι ιδιωτικές.

Ο Μηχανισμός Διόρθωσης

Σύμφωνα με πρόταση της Commission τον Οκτώβριο, ο μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς φυσικού αερίου θα τεθεί σε λειτουργία όταν η τιμή των συμβάσεων όταν η τιμή των συμβάσεων του επόμενου μήνα στο Χρηματιστήριο της Ολλανδίας που είναι δείκτης αναφοράς (TTF) υπερβεί τα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα και το χάσμα μεταξύ των παγκόσμιων τιμών είναι μεγαλύτερο από 58 ευρώ.
Η κυβέρνηση της Τσεχίας, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, πρότεινε τον Δεκέμβριο 2022 να μειωθεί το ανώτατο όριο τιμών στα 220 ευρώ και η διαφορά μεταξύ των αγορών της ΕΕ και των παγκόσμιων αγορών στα 35 ευρώ.
Η προτεινόμενη μείωση των ορίων παρέμβασης ανησυχεί χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Δανία, οι οποίες ζήτησαν προσεκτική προσέγγιση.
Μαζί με την Αυστρία, την Ουγγαρία και την Εσθονία, προειδοποίησαν σε έγγραφο που κοινοποιήθηκε σε άλλα κράτη μέλη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι ο διορθωτικός μηχανισμός πρέπει να εξασφαλίσει ότι οι τιμές στην περιοχή παραμένουν ανταγωνιστικές με τις παγκόσμιες αγορές καθώς η Ευρώπη αναζητά εναλλακτικές προμήθειες.

Διχασμός

Για τους υποστηρικτές μιας πιο επιθετικής παρέμβασης η περικοπή που προτείνει η τσεχική κυβέρνηση δεν είναι αρκετή, σύμφωνα με τους διπλωμάτες.
Η ομάδα των 12 χωρών δήλωσε στην Προεδρία ότι τα επίπεδα των 220 και 35 ευρώ δεν είναι αποδεκτά και πρέπει να μειωθούν σημαντικά.
Τα κράτη αυτά θέλουν επίσης να επεκτείνουν το πεδίο εφαρμογής του ανώτατου ορίου τιμών του φυσικού αερίου σε όλους τους ευρωπαϊκούς κόμβους εμπορίου και τις εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές, μια απαίτηση στην οποία αντιτάχθηκαν την Παρασκευή (9/12/2022) οι έξι χώρες με επικεφαλής τη Γερμανία και την Ολλανδία.
Ως πιθανή παραχώρηση, είναι ανοιχτά να αποκλείσουν «έκτακτες συμβάσεις εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης