Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Νέα Σύνοδος στην ΕΕ για το πλαφόν στο φυσικό αέριο - Χαμηλά ο πήχης των προσδοκιών - Σκρέκας: Έχουμε φτάσει στο σημείο μηδέν

Νέα Σύνοδος στην ΕΕ για το πλαφόν στο φυσικό αέριο - Χαμηλά ο πήχης των προσδοκιών - Σκρέκας: Έχουμε φτάσει στο σημείο μηδέν

Την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία για το πλαφόν στο φυσικό αέριο τόνισε ο υπουργός Ενέργειας

Σχετικά Άρθρα

Ακόμα μία προσπάθεια ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, καταβάλλουν σήμερα (13/12/2022) οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ, οι οποίοι έχουν νέα Σύνοδο στις Βρυξέλλες.
Το σχέδιο παρέμβασης στην αγορά, που ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο μήνα, έχει προκαλέσει βαθύ ρήγμα μεταξύ των κρατών μελών, χωρίζοντάς τα σε δύο «στρατόπεδα». Από τη μία είναι οι χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Δανία που ζητούν μια προσεκτική προσέγγιση, και από την άλλη μια ομάδα με χώρες όπως η Ελλάδα, το Βέλγιο, η Ιταλία και η Πολωνία που πιέζουν για ένα πιο επιθετικό εργαλείο για τον περιορισμό των τιμών του φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με το Politico που κάνει λόγο για το «δράμα του πλαφόν», η τσεχική προεδρία του Συμβουλίου σχεδιάζει να υποβάλει συμβιβαστική πρόταση σήμερα το πρωί που θα επιδιώξει να επιτύχει μια ισορροπία μεταξύ των χωρών που ζητούν ισχυρή παρέμβαση και εκείνων που δεν θέλουν καμία παρέμβαση.
Μέχρι στιγμής η τελευταία συμβιβαστική πρότασης της τσεχικής προεδρίας για πλαφόν στα 220 ευρώ ανά μεγαβατώρα δεν γεφύρωσε ουσιωδώς το χάσμα μεταξύ των «πλανοφολατρών» και των «πλαφονομάχων». Η Ελλάδα και άλλες 11 χώρες πιέζουν για πλαφόν στα 160 ευρώ ανά μεγαβατώρα, κρίνοντας το πλαφόν των 220 ευρώ ανά μεγαβατώρα υπερβολικά υψηλό.

Σκρέκας: Έχουμε φτάσει στο σημείο μηδέν

Την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία για το πλαφόν στο φυσικό αέριο και τον μηχανισμό διόρθωσης των τιμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, προσερχόμενος στο Έκτακτο Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.
«Ο χρόνος για διαβούλευση έχει εξαντληθεί. Έχουμε φτάσει στο σημείο μηδέν. Οι Ευρωπαίοι πολίτες αγωνιούν, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κλείνουν και η Ευρώπη συζητά άσκοπα. Όλοι μας πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να συμφωνήσουμε χωρίς καθυστέρηση σε έναν μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς και στον Κανονισμό ενεργειακής αλληλεγγύης. Αυτές είναι ιστορικές στιγμές και όλοι μας κρινόμαστε» δήλωσε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης